Hva lurer du på?
Den som sørger for gravferden, er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av det som skjer fra dødsfallet og fram til gravlegging.
Noen ganger har den døde hatt et ønske om hvem som skal være ansvarlig. Hvis ønsket er skriftlig dokumentert med dato og signatur vil vedkommende ha førsterett.
Hvis det ikke finnes et slikt dokument, har en av de nærmeste etterlatte som er over 18 år rett til å ta ansvaret. Hvem som er nærmest etterlatt bestemmes i første omgang av denne rekkefølgen:
- ektefelle eller samboer
- barn
- foreldre
- barnebarn
- besteforeldre
- søsken
Det er frivillig å ta ansvar for gravferden. For eksempel kan et barn over 18 år ta ansvaret hvis en ektefelle ikke ønsker det.
Er dere flere etterlatte bør dere snakke sammen om hvem som skal være ansvarlig, og om valgene som skal tas. Valgene skal skje med respekt for den døde.
Selv om bare én person offisielt kan være ansvarlig for gravferden, kan flere hjelpe til. Den som tar ansvaret oppfordres til å inkludere og lytte til de andre etterlatte. Hvis dere ikke skulle bli enige etter å ha snakket sammen må kommunen ta avgjørelsen.
Hvis det ikke finnes etterlatte eller andre nærstående som kan ta ansvaret, er det kommunen som må ordne gravferden.
For mer opplysninger se gravplassloven.
Som ansvarlig for gravferden blir du økonomisk ansvarlig for utgifter knyttet til denne.
Dette har i utgangspunktet ingenting å si for arv og oppgjør etter dødsfall. Men utgiftene til gravferd kan kanskje dekkes av dødsboet på et senere tidspunkt.
Du kan søke NAV om stønad til båretransport og til gravferden:
En kiste må gravlegges før det har gått to uker fra dødsfallet.
En urne må gravlegges innen seks måneder. Selve kremasjonen må skje innen to uker etter dødsfallet.
Den som er ansvarlig for gravferden fyller ut skjemaet «Begjæring om gravlegging og/eller kremasjon».
Skjemaet skal sendes til gravplassmyndigheten i kommunen og eventuelt til nærmeste krematorium.
Du finner skjemaet for gravlegging og kremasjon her.
Det er valgfritt å bruke et gravferdsbyrå.
Et gravferdsbyrå kan bistå med blant annet kiste, transport og stell av kroppen, bestille lokaler med mer. Dere kan avtale hva dere eventuelt ønsker å gjøre selv, og hva dere bestiller fra gravferdsbyrået.
Vær oppmerksom på at gravferdsbyråer varierer i pris. Det er anbefalt å sammenligne flere gravferdsbyråer før du gjør et valg.
Selv om du bruker et gravferdsbyrå er du fortsatt selv ansvarlig for at den døde gravlegges eller kremeres i tide.
Hvis du ikke bruker et gravferdsbyrå er du selv ansvarlig for å skaffe en kiste, og å transportere den døde til gravplassen eller krematoriet.
Hvis du ønsker å gjøre mer selv, kan du få hjelp hos gravplassmyndigheten i kommunen og eventuelt hos et tros- og livssynssamfunn.
Seremonier i forbindelse med gravferd bør skje på et egnet sted, enten i et rom tilhørende et tros- og livssynssamfunn, i offentlige lokaler, eller hjemme.
Det kan medføre leiekostnader ved bruk av noen lokaler.
Lokal gravplassmyndighet, krematorium eller et gravferdsbyrå kan gi mer opplysninger om dette.
Etterlatte kan selv velge å arrangere en seremoni eller gravferdshandling. Dere står da helt fritt til å bestemme type, sted og innhold. Uavhengig av om man står for regien selv eller ikke, så opplever mange at det er fint å kunne være med og bidra med noe. Noen velger å dele ut program, lage programmet selv, pynte med blomster, skrive eller holde minnetalen, synge en sang, eller gjøre andre praktiske ting.
Man kan også ha ulike former samlinger ved den samme gravferden. Det kan være å se og/eller stelle den døde. Ved kistegravferd kan man ha en samling over kisten et annet sted enn der kisten skal gravlegges eller kremeres. Ved valg av kremasjon kan en velge å være til stede ved kremasjon, ha seremoni over urnen, eller i forbindelse med urnenedsettelsen.
Å spre asken i naturen er et mulig alternativ til gravlegging. For å få lov til å spre asken i naturen eller på havet, må Statsforvalteren der det skal skje gi tillatelse. Tillatelse til dette kan være gitt den avdøde før sin død. Alternativt er at den som er ansvarlig for gravferden søker etter død.
Statsforvalteren kan sette frist for når askespredningen må skje.
Både Statsforvalteren, krematoriet, gravplassmyndigheten, eller et gravferdsbyrå kan gi mer veiledning om dette. Søknadsskjema kan du finne her.