Stikk, bitt og forgiftninger

Om sommeren er det tid for grilling, bading og gode opplevelser, men uhell kan skje. Her får du noen tips om hva du skal gjøre dersom du skulle være uheldig.

Bie og lilla blomst

Illustration: Petrkurgan / Mostphotos

Barn kan i et ubevoktet øyeblikk ta en slurk av tennvæske eller smake på fristende (velduftende eller fargerike) planter og bær. Insektene er på plass, huggormen er aktiv og mange får et ublidt møte med maneter i badesesongen.

Ta eventuelt kontakt med Giftinformasjonen for råd hvis uhellet er ute. Ring 113 ved alvorlige/livstruende symptomer.

Maneter

​Forbrenninger med brennmaneter forekommer relativt ofte om sommeren. De ”norske” brennmanetartene gir sjelden alvorlige forbrenninger. Den vanlige gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, er å finne langs hele norskekysten.

  • Se råd om hva du skal gjøre dersom du har vært i kontakt med brennmanet

Huggorm

​Vi har en giftig slangeart i Norge, huggorm (Vipera berus). Huggorm trives i skog og mark og lever så langt nord som til Saltfjellet. Huggormgiften er en kompleks blanding av ulike stoffer som virker på kroppen på forskjellige måter.

  • Se råd om hva du skal gjøre dersom du er bitt av huggorm

Fjesing

Fjesing (Trachinus draco) er en fisk som har giftpigger. Er du uheldig og stikker deg på den kan det blant annet føre til intens smerte. Fjesingen er 30-40 cm lang, grønnlig gylden og med brungrønne striper.

  • Se råd om hva du skal gjøre dersom du er stukket av fjesing

Flått

​Flåtten i seg selv er ikke giftig, men under blodsuging kan den overføre sykdomsfremkallende virus og bakterier til mennesker og dyr.

  • Se informasjon fra Folkehelseinstituttet om hva du skal gjøre dersom du har fått et flåttbitt

Veps og bie

​Vepsestikk og biestikk hører dessverre like mye til sommeren som jordbær og måkeskrik.

Tennvæske

​Tennvæske er et petroleumsdestillat. Å få i seg en slurk av dette produktet vil som oftest gå bra, men i verste fall kan selv en liten smak føre til en alvorlig lungepåvirkning.

Planter

​De fleste planter er ufarlige/lite farlige å smake på, men det finns planter som kan gi forgiftninger selv i små mengder.

En spesiell gruppe planter kan også gi kraftige hudreaksjoner ved håndtering. Denne typen planter kaller vi for fytofototoksiske planter. Eksempler på slike planter er bjørnekjeks og tromsøpalme.