Er det trygt å spise blåskjell?
Skjellsanking foregår langs hele kysten og gjennom alle årets sesonger. Under algeoppblomstringer kan det være fare for at skjellene er giftige.
Bruk Mattilsynets blåskjellvarsel for å sjekke om det er trygt å sanke skjell i ditt område. Informasjonen er tilgjengelig på:
- Blåskjellvarsel for Norge (mattilsynet.no)
- Blåskjellvarsel for Sverige og Danmark (mattilsynet.no)
Forgiftninger med blåskjell
Det finnes mange forskjellige typer alger og mange ulike algegifter (toksiner).
Langs norskekysten forekommer hovedsakelig to typer algegifter: én som gir diarésykdom (DSP), og én som påvirker nervesystemet og kan føre til lammelser (PSP). I tillegg finnes andre varianter, både i Norge og internasjonalt. Et eksempel er azaspiracid-toksiner (AZP), som kan gi kraftige mage- og tarmsymptomer lik DSP. En annen type, ASP-toksiner (Amnesic Shellfish Poisoning), kan føre til hukommelsestap etter inntak, men har så langt ikke forårsaket forgiftning i Norge.
Diarrhetic Shellfish Poisoning (DSP)
Symptomene oppstår fra 30 minutter til 6 timer etter måltidet, og kan vare i 1-3 dager.
Symptomer:
- diaré
- kvalme
- oppkast
- magesmerter
Førstehjelp:
- Godt med drikke for å unngå dehydrering.
- Ved kraftige eller langvarige symptomer, kontakt lege.
Paralytic Shellfish Poisoning (PSP)
Symptomene på en PSP-forgiftning kan oppstå innen minutter til noen få timer etter måltidet.
De fleste tilfeller av PSP er lette og vil gå over av seg selv i løpet av 3-4 dager. Hos enkelte utvikles økende muskellammelser og pustebesvær som kan være livstruende.
Symptomer:
- nummenhet i lepper og i munnen
- prikking eller nummenhet i fingertupper og tær
- svimmelhet og utydelig tale
- muskelsvakhet
- pustebesvær
- koordinasjonsproblemer
- muskellammelser
Førstehjelp:
- Ved mistanke om alvorlig PSP-forgiftning, ring 113.
Forgiftninger etter skalldyrmåltider
Det er først og fremst skjell som er forbundet med forgiftninger, men ved store algeoppblomstringer kan også skalldyr som krabbe inneholde algegifter. Informasjon om det er trygt å spise skjell eller skalldyr finner du hos Mattilsynet.
Ved måltider med skalldyr er det ofte usikkerhet knyttet til fjerning av paven – magesekken til hummer og krabbe. Det anbefales å unngå å spise denne delen, men dersom du likevel skulle få den i deg, er det som regel liten grunn til bekymring. Symptomer begrenser seg vanligvis til milde mage- og tarmplager.