Matforgiftninger

Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger forårsaket av bakterier eller virus. Ved behov kontakt lege eller legevakt (116 117).

Matbufeet med blant annet ris, pommes frites, kjøtt, i forskjellige beholdere i et varmeskap

Matforgiftning er ofte forårsaket av bakterier eller virus, og er utenfor kompetanseområdet til Giftinformasjonen. Du må derfor kontakte lege eller legevakt ved spørsmål om matforgiftning.

Matforgiftninger

Giftinformasjonen svarer ikke på spørsmål om matforgiftninger da en matforgiftning i de aller fleste tilfeller er forårsaket av bakterier eller virus (mikroorganismer). Kontakt lege eller legevakt (116 117) ved behov.

Symptomer ved matforgiftning?

  • Les mer om når du bør kontakte lege nederst i artikkelen "Syk av mat" fra Mattilsynet.

Medisinsk kull og matforgiftning

  • Spørsmål om bruk av medisinsk kull ved matforgiftning vurderes av lege eller apotek. 

Kokt ris og pasta stående på benken over lengre tid?

  • Om og når du bør kontakte lege finner du informasjon om nederst i artikkelen "syk av mat" fra Mattilsynet, som er lenket til i avsnittet over.
  • Har du ytterlige spørsmål må du kontakte lege eller legevakt (116 117).

 

Innholdet er levert av The Norwegian Poisons Information Centre

The Norwegian Poisons Information Centre. Matforgiftninger. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert Thursday, August 28, 2025 [hentet Monday, September 8, 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/en/poison-information/mat-og-drikke/matforgiftninger/

Sist oppdatert Thursday, August 28, 2025