Alkoholisk leverskade

Alkoholisk leverskade kan være alt fra fettlever til alvorlig skrumplever. Det viktigste du kan gjøre er å slutte å drikke alkohol.

Oppsummering

Leveren ligger like under ribbeina på høyre side av magen, og er et av de største organene i kroppen. En av de viktigste oppgavene til leveren er å fordøye alt du spiser og drikker, lagre næringsstoffene som kroppen trenger og fjerne stoffer som kan være skadelige.

Alkohol er et av disse skadelige stoffene, og leveren kan kun håndtere begrensede mengder alkohol om gangen. Hvis du drikker mye, kan dette skade cellene i leveren. Fortsetter du å drikke mye i mange år, kan dette forårsake mer alvorlig skade, noe som fører til alkoholisk leverskade.

Det er ingen bestemt mengde alkohol som forårsaker alkoholisk leverskade hos alle mennesker. Noen får alkoholisk leverskade lettere enn andre, og ved lavere alkoholinntak. Du har høyere risiko for leverskade hvis du er svært overvektig, eller har andre problemer med leveren, som for eksempel en infeksjon som kalles hepatitt C.

Kvinner har større risiko for å utvikle alkoholisk leverskade enn menn. Sykdommen forverres ofte raskere hos folk som røyker.

Tre stadier av alkoholisk leverskade

Det er tre stadier av alkoholisk leverskade:

 • Den første fasen kalles fettlever eller steatose. På dette stadiet har skaden begynt å forandre leveren, noe som fører til ansamling av fett.
 • Den andre fasen kalles alkoholisk hepatitt (alkoholisk leverbetennelse). Dette betyr at leveren er skadet og betent. Denne betennelsen kan føre til mer skade.
 • Den tredje fasen kalles alkoholisk levercirrhose. På dette stadiet har man arr i leveren forårsaket av leverbetennelsen. Etter hvert som arrvevet brer seg, erstatter det sunt levervev. Dette gjør det mer og mer vanskelig for leveren å gjøre jobben sin.

Hvis alkoholisk hepatitt behandles tidlig, kan skaden på leveren stoppes, og etter hvert komme seg.

I den tredje fasen, alkoholisk levercirrhose, reduseres leverkapasiteten varig. Alvorlige komplikasjoner oppstår oftere, og disse kan omfatte leversvikt, indre blødninger, forgiftning av hjernen og leverkreft. Alkoholisk leverskade kan også skade nyrene.

Symptombilde

Alkoholisk leverskade kan forårsake forskjellige symptomer hos forskjellige mennesker. Noen får symptomer tidlig, mens andre ikke har noen symptomer før leverskaden er i et avansert stadium.

Noen av de vanligste symptomene er:

 • tretthet (utmattelse)
 • tap av appetitt
 • vekttap
 • en gul fargetone i huden og det hvite i øynene (gulsott)
 • feber
 • kvalme og oppkast
 • smerter i øvre høyre side av magen

Når sykdommen blir mer avansert, kan den også forårsake andre symptomer, som for eksempel:

 • økende mageomfang (midjemål). Dette kan skyldes ansamling av væske i bukhulen (ascites).
 • hovne ankler/legger. Dette skyldes også ansamling av væske.
 • blod i oppkast eller avføring. Dette skyldes blødninger i fordøyelseskanalen. Hvis du har blod i avføringen, kan den se svart ut. Blod i oppkast ser ofte ut som kaffegrut.
 • problemer med forvirring, konsentrasjon, hukommelse og søvn. Hvis leveren ikke virker ordentlig, kan skadelige stoffer (toksiner) bygge seg opp i kroppen og forgifte hjernen. Dette kalles hepatisk encefalopati.
 • risting i hendene når du strekker armene (kalles asterixis)

Utredning og diagnose

For å diagnostisere alkoholisk leverskade, vil legen undersøke deg, ta tester og stille deg spørsmål om hvor mye og ofte du drikker alkohol. Testene kan vise hvor avansert leversykdommen er og kan omfatte:

 • blodprøver for å kontrollere leverhelsen og å se på andre problemer som kan følge alkoholisk leverskade, for eksempel lav mengde røde blodceller (en tilstand som kalles anemi), lave nivåer av noen viktige mineraler og leverinfeksjon (hepatitt A, B, Eller C)
 • en ultralyd, elastoscan/fibroscan eller CT-skanning av leveren
 • en vevsprøve (biopsi) av leveren. Med en nål gjennom huden tar man prøve av vev fra leveren. Ikke alle mennesker trenger en biopsi.

Behandling

Ved påvist alkoholisk leverskade må du slutte helt med alkohol, for at leveren skal ha en sjanse til å komme seg. Fortsetter du å drikke vil leverskaden sannsynligvis bli verre.

Hvis leveren er svært skadet, kan du bli vurdert for levertransplantasjon. Transplantasjon er omstridt siden det er fare for tilbakefall til alkoholmisbruk.

Avhold

De fleste med alkoholisk leverskade er avhengige av alkohol. Dette betyr at de har problemer med å kontrollere drikking, og de fortsetter å drikke selv når det forårsaker problemer.

Å være avhengig av alkohol er en sykdom, men med riktig støtte og behandling er det mulig å slutte. Behandling kan innebære forskjellige alternativer, og legen kan hjelpe deg med å finne ut hva som passer best for deg.

Behandlingen kan omfatte:

 • rådgivning eller psykoterapi
 • bli med i en støttegruppe, for eksempel Anonyme Alkoholikere
 • bli med på et alkoholrehabiliteringsprogram

Når kroppen din er blitt vant til store mengder alkohol er det vanlig med abstinenssymptomer når du slutter å drikke. Dette kan være skjelving, angst, høy puls, kvalme og oppkast. Sliter du med abstinens kan legen forskrive legemidler som hjelper mot disse symptomene, for eksempel en kortvarig kur med oksazepam. Du kan også forsøke legemidler som minsker trangen til alkohol (naltrexon eller akamprosat). Snakk med legen om dette.

Vaksinasjoner

Du kan også bli anbefalt vaksiner for å beskytte leveren din mot to infeksjoner - hepatitt A og hepatitt B. Disse infeksjonene kan skade leveren, spesielt hos de med alkoholisk leverskade.

I samarbeid med lege kan du også vurdere vaksine mot lungebetennelse og en årlig influensavaksinasjon.

Behandlinger for komplikasjoner

​Hvis leverskaden er mer avansert, kan du trenge behandling for spesifikke komplikasjoner. Dette kan for eksempel være:

 • væskeopphopning
 • nyreproblemer
 • blødninger i fordøyelseskanalen
 • problemer med hvordan hjernen fungerer

Levertransplantasjon

Hvis leveren er svært skadet, vil den ikke lenger kunne gjøre jobben sin. Det eneste behandlingsalternativet på dette stadiet er en levertransplantasjon. Dette innebærer en operasjon for å erstatte leveren med en sunn lever fra en donor. Det er en stor operasjon, og det kan ta lang tid før en lever blir tilgjengelig.

For å bli vurdert for transplantasjon, må du være helt avholden fra alkohol i seks måneder eller mer.

Selvhjelp og råd

Fedme og/eller røyking kan bidra til at leverskaden forverres raskere. Vekttap og røykeslutt kan derimot bremse forverring av tilstanden. Røyker du kan du få røykesluttsråd av legen din. Har du behov for å gå ned i vekt kan dere sette opp en kostholds- og aktivitetsplan som passer for deg.

Imidlertid sliter mange med leverskade med å få i seg nok ernæring. Dette kan delvis skyldes at de ikke spiser nok, eller fordi leveren ikke er i stand til å fordøye maten godt nok. Som et resultat kan legen anbefale at du endrer kosthold og spisevaner. Kanskje bør du spise flere ganger om dagen for å få i deg nok kalorier og proteiner, også ved sengetid og når du først står opp om morgenen. Du kan også trenge vitamintilskudd, og må kanskje kutte ned på salt.

Prognose

Hvis leversykdommen ikke er avansert, har leveren en bemerkelsesverdig evne til å helbrede seg selv hvis du slutter med alkohol. Fortsatt drikking vil imidlertid føre til ytterligere skade, noe som kan føre til alvorlige, livstruende komplikasjoner.

Legen din vil sikkert anbefale at du har regelmessige avtaler og blodprøver for å kontrollere leveren. Hvis du har mer avansert leversykdom (cirrhose), kan du anbefales ultralydskanning hver sjette måned for å sjekke leverkreft.

Ved leverskade kan det være vanskelig å bruke visse legemidler. Det er viktig at du sjekker med legen din før du tar noen nye legemidler, inkludert urte-preparater og reseptfrie legemidler. Ibuprofen og andre smertestillende legemidler som kalles ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), kan skade leveren hvis du har leverskade. Lave doser paracetamol (opptil to gram per dag) er imidlertid vanligvis trygge, så lenge du spiser regelmessig.

Du bør føre en skriftlig liste over alle legemidlene du bruker, og når du må ta dem. Ta gjerne med listen til legen eller ved sykehusbesøk.

Du bør søke omgående behandling hvis du har noen av de følgende symptomene:

 • feber
 • magesmerter
 • kortpustethet
 • høy puls
 • raskt åndedrett
 • svimmelhet
 • blod i avføring eller oppkast

Symptomene kan være et tegn på alvorlige problemer, og krever akutt behandling.

Etter år med tung drikking kan det å gi opp alkohol virke som et umulig mål. Men med støtte og behandling lykkes mange mennesker. Hvis du har noen spørsmål eller bekymringer, må du diskutere disse med legen din.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Last updated Thursday, June 20, 2019