Tusjer, penner og skrivemateriell

Tusjer, penner og skrivemateriell er er ufarlig å få i seg. Gi gjerne noe å drikke om barnet ditt har spist på en tusj eller penn.

Penn, papir og kaffekopp

Illustrasjon: Helén Karlsson / Johnér Bildbyrå AB

​Ved uhell, kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 for råd om videre oppfølging. Ved alvorlige symptomer, ring 113.​

Blyant

Blyanter er ufarlig å smake på. Blyanter inneholder en grafittstift, ikke bly, og er ikke farlig å spise på.

Kulepenn

Kulepenner inneholder stoffer som kan gi forgiftninger ved inntak. Mengden i pennene er imidlertid for liten til at de innebærer noen forgiftningsfare. Det er derfor helt ufarlig å suge på kulepenner.

Vask godt dersom du har fått blekk på huden. Om farge sitter igjen, er det helt ufarlig og går bort av seg selv etter en liten stund.

Markørpenn

Markørpenner inneholder stoffer som kan gi forgiftninger ved inntak. Mengden i pennene er imidlertid for liten til at de innebærer noen forgiftningsfare.

​Behandling

Ved svelging/smaking​

  • Gi litt å drikke

​​Søl/tegning på hud​

  • Skyll og vask huden godt
  • Om litt farge sitter igjen gjør det ingenting, det går bort av seg selv

Papir

Papir, for eksempel avispapir, innpakningspapir og servietter, er ufarlig å smake på. Om det blir sittende igjen sverte i hud og på fingre, vask av med såpe og vann. Eventuelle farger som ikke går av slites naturlig bort og er ikke farlig.

Sprittusj

Sprittusjer inneholder stoffer som kan gi forgiftninger ved inntak. Mengdene av slike stoffer i en tusjpenn er imidlertid så små, at det å spise på en tusj er ufarlig.

Behandling

Ved svelging/smaking​

  • Gi litt å drikke

​​Søl/tegning på hud​

  • Skyll og vask huden godt
  • Om litt farge sitter igjen gjør det ingenting, det går bort av seg selv

Tusj og tusjpenner

​Tusj og tusjpenner til barn er lite farlige og er ufarlige å suge på. Om barnet har tusjet seg på huden, er dette også helt ufarlig.

Man kan gjerne gi litt å drikke hvis barnet har sugd på en tusj.

Viskelær

​Viskelær er ikke giftig.