Råd til arrangementer, halloween og sosiale sammenkomster

Det er begrensninger på hvor mange som kan samles, men det er mulig å feire og møtes dersom vi følger noen råd og restriksjoner. Du som vert eller arrangør må sørge for at det er mulig for gjestene å holde én meter avstand.

Familie som feirer bursdag sammen

Illustrasjon: Daria Petrenko / Mostphotos

Selv om det er mange restriksjoner kan vi samles både hjemme og ute når noe skal feires, markeres eller vi vil møtes i private sammenkomster.

Flere lurer på hvor mange som kan være sammen, hvordan vi kan gjennomføre matservering i private selskap og om besteforeldre kan være sammen med barnebarn. Her har vi oppsummert råd og svar på noen av spørsmålene du kanskje har.

Smittevernrådene er viktige

De tre overordnede rådene for å unngå smitte gjelder også når vi har arrangementer, feiringer og andre sammenkomster:

 • Hold deg hjemme og unngå å få besøk dersom du er syk
 • Hold minst én meter avstand til dem som ikke er dine nærmeste*
 • Ha god håndhygiene med hyppig og grundig vask, eller bruk håndsprit

*Hvem som er dine nærmeste bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid. For de fleste vil «de nærmeste» være dem du bor med, en kjæreste eller den aller nærmeste familie, for andre ens nærmeste venn.

Unngå klemmer og håndhilsing

Vi må hilse og gratulere uten klemmer og håndhilsing. Det kan være fint å minne gjestene på dette på forhånd.

Lokale tiltak

Ved lokale utbrudd av covid-19 kan kommunene innføre egne tiltak for å få ned smitten i et begrenset område. Det kan føre til at det er forskjellige regler og tiltak i ulike deler av landet. Les mer om lokale tiltak.

Hvis ikke din kommune har innført noen egne tiltak, er det nasjonale tiltak og regler som gjelder, og de er beskrevet her på helsenorge.no.

Arrangement på offentlig sted

Reglene for arrangement på offentlig sted er forskriftsfestet og kan straffeforfølges dersom de ikke blir overholdt. Derfor er det viktig å sette seg godt inn i reglene når man planlegger et arrangement.

Arrangementer utendørs

På offentlig sted utendørs er det nå lov å ha opp til 600 deltakere. Arrangøren må sørge for at deltakerne holdes atskilt i grupper på inntil 200 personer. Til enhver tid skal det være minst to meters avstand mellom de forskjellige gruppene.

Det skal være minst én meter mellom alle personene innad i gruppene på 200 personer.

Arrangementer innendørs

På offentlig sted innendørs er det ikke lov til å ha samlet flere enn 200 personer samtidig.

Krav til gjennomføring av alle arrangementer på offentlig sted

 • Det må være et offentlig lokale eller utendørs areal som er stort nok til at du kan gjennomføre arrangementet med gjeldende regler om avstand.
 • Deltakerne skal ha minst én meter avstand.
 • De som tilhører samme husstand eller er hverandres nærmeste må ikke ha én meter avstand.*
 • Alle som er til stede må være friske.
 • Det må oppnevnes en ansvarlig arrangør.
 • Skriv ned navn og kontaktinformasjon til alle som er til stede, hvis det er nødvendig for å ha oversikt over deltakerne for bruk til en eventuell smittesporing. Informasjonen må slettes etter 14 dager.
 • Gjør det lett for gjestene å vaske hender, både når de kommer og underveis.
 • Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av et arrangement på offentlig sted regnes ikke som en del av av maks antall personer som er lov å samles.
 • Det er krav om bordservering av alkohol på arrangementer med skjenkebevilling.
 • Se også råd om mat- og drikkeservering.

* Dersom de sitter i fastmonterte seter må de vente til etter ankomst med å sette seg nærmere hverandre.

Hva menes med arrangement?

Med arrangement menes blant annet private selskaper som konfirmasjon, dåp, bryllup, bursdag og begravelser. I tillegg kommer konserter, idrettsarrangement (ikke treninger), seminarer, varemesser, religiøse samlinger og midlertidige markeder.

Loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner omfattes ikke av forbudet om arrangement. Men det anbefales at det holdes minst én meter avstand mellom personer som ikke er i samme husstand og at alle har god håndhygiene.

Hva menes med offentlig sted?

Et offentlig sted er definert som et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes. Arrangementer i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller, regnes også som offentlige steder.

Ansvarlig arrangør

Ansvarlig arrangør skal ha oversikt over hvem som er til stede, gi informasjon til de inviterte om smittevernreglene og har ansvar for at reglene overholdes. Hvem som er ansvarlig arrangør kan enten være du som leier et lokale, eller den som er utleier av lokalet. Dette må avklares mellom utleier og leietaker før arrangementet starter. Hvis man leier et lokale uten å ha en klar avtale med utleieren om hvem som står som ansvarlig arrangør, vil det lett bli leietakeren selv som blir holdt ansvarlig.

Ved private arrangement, for eksempel en konfirmasjon på et grendehus, er det naturlig at leietakeren tar oppgaven som arrangør. Dersom du skal ha bryllupsfeiring på et hotell eller liknende er det mer naturlig at eier av virksomheten er ansvarlig.

Regler for steder som har fastmonterte seter

Deltakere på arrangementer som har fastmonterte seter skal kunne ha minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre, etter ankomst.

Mer informasjon om arrangement på offentlig sted

Regjeringen har svart på en rekke spørsmål knyttet til arrangementer og stenging av enkelte virksomheter. Disse spørsmålene og svarene til dem kan du lese hos regjeringen.no.

Les mer om anbefalinger for arrangement på offentlig sted hos Helsedirektoratet.

Arrangement på privat sted med under 20 deltakere

Arrangement på private steder kan gjennomføres, men det er viktig å følge rådene på hvordan de bør gjennomføres. Eksempel på arrangement på privat sted kan være bursdagsfeiring eller konfirmasjonsfeiring i et privat hjem. Hagen eller hytta gjelder også som et privat sted.

 • Du bør ikke ha mer enn 20 personer samlet
 • Det må være minst én meter mellom gjestene. Dette gjelder ikke for de som tilhører samme husstand eller som er hverandres nærmeste.
 • Gjør det lett for gjestene å vaske hender, både når de kommer og underveis.
 • Alle som er til stede må være friske.
 • Ikke inviter flere enn du har god plass til.
 • Ha oversikt over hvem som er på arrangementet og helst skriv en liste over hvem som er der.
 • Det kan være lettere å holde avstand utendørs enn innendørs, men det er fortsatt frarådet å ha flere enn 20 personer samlet når dere er på et privat sted, selv om det er utendørs.

Skal du arrangere barnebursdag? Se hvordan du kan gjøre det på en smittevernvennlig måte.

Halloween

Halloweenfeiringen blir, som mange andre feiringer, litt annerledes i år. Det viktig å legge til rette for at feiringen kan gjennomføres på en smittevernvennlig måte.

Generelle smittevernråd for halloween:

 • Er du syk skal du holde deg hjemme.
 • Vask hendene ofte og grundig, og husk god hostehygiene.
 • Følg gjeldende regler og råd for gjennomføring av arrangementer og samlinger.
 • Finn gjerne alternative måter å feire halloween på i år, for å begrense antall kontakter.
 • Skattejakt, rebusløp og liknende er gode alternativer til knask eller knep-runden.
 • Arranger gjerne halloween-fest for klassen, barnehageavdelingen, vennegrupper eller andre faste kohorter. Følg i tilfelle de samme rådene som for bursdager.
 • Kjøp og spis ferdiginnpakket godteri.
 • Ikke del halloween-sminke med andre enn de du bor med.

Knask eller knep-råd:

 • Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
 • Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
 • Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
 • Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
 • Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
 • Ikke del godteri.
 • Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.

Avhengig av smittesituasjonen kan reglene og rådene endre seg før 31. oktober. Kommunen du oppholder deg i kan ha lokale råd og regler om arrangement og samlinger, følg derfor med på kommunens nettside.

Besøk, gjester og overnatting

Dersom du får besøk, gjelder de samme rådene som når du har et privat arrangement hjemme.

Hvem kan inviteres som gjester?

Så lenge du er frisk kan du få besøk av friske gjester. Du kan få besøk av besteforeldrene eller andre gjester over 65 år, men de som er i risikogruppen for covid-19 bør følge rådene om håndvask og avstand ekstra nøye.

Om det er mulig, er det best å treffes utendørs fordi det da er lettere å følge anbefalingen om å holde minst en meter avstand til hverandre.

Hensyn ved overnatting

Når noen overnatter hos deg bør alle være ekstra nøye med hygiene og huske å holde avstand. Overnatting gir større smitterisiko enn kortere dagsbesøk.

Ved overnatting deler gjester og verter ofte bad, tar på flere av de samme overflatene og det er vanskeligere å holde avstand. Overnattingsgjestene bør ha separat håndkle på bad/toalett og egne baderomsartikler.

Mat- og alkoholservering

Tips for tilberedning og servering av mat

Så langt ser det ikke ut til at koronavirus smitter via mat eller drikkevann. Det er likevel, som alltid, viktig at de som lager maten har god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask. Det er også viktig at de som lager maten er friske. Det samme gjelder gjestene, de må være friske og vaske hendene før måltidet. Gjestene kan bruke det samme serveringsbestikket, men alle må ha hvert sitt spisebestikk. Unngå fingermat.

Dersom du ønsker mer informasjon om mat og drikke, kan du lese mer hos Mattilsynet.

Krav om avstand på serveringsteder

Serveringssteder skal sørge for at det er mint én meter mellom sitteplassene. Etter ankomst kan personer som er i samme husstand sette seg nærmere hverandre. Serveringssteder kan være restaurant, kafe, bar, pub, diskotek og nattklubb.

Krav om bordservering av alkohol

Det er krav om bordservering av alkohol på arrangementer og serveringssteder som har skjenkebevilling. Kravet er innført for å redusere smitterisiko, blant annet ved å unngå trengsel og kø ved baren og lignende.

Krav om registrering av kontaktopplysninger

Serveringssteder skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det. Opplysningene skal gjøre det mulig for kommunen å komme i kontakt med deg i en eventuell smittesporing. Opplysningene som må registreres er telefonnummer, dato og tidspunkt og om mulig plassering i lokalet. Serveringsstedet skal informere om hva opplysningene skal brukes til. Opplysningene skal slettes etter 14 dager.