Personvern på helsenorge.no

Denne personvernerklæringen handler om hvordan helsenorge.no behandler personopplysninger om sine besøkende på de åpne nettsidene.

Kvinne sitter med tablet

Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB

Helsenorge.no er en veiviser til den offentlige helsetjenesten og selvbetjeningsløsninger på internett. Nettstedet presenterer også informasjon om forebygging, helse, sunnhet, sykdom, behandling og den enkeltes rettigheter som pasient.

Denne erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Informasjon om behandling av dine opplysninger ved bruk av de innloggede tjenestene på helsenorge.no finner du på egen side.

Ansvar

Norsk Helsenett er behandlingsansvarlig. Dette betyr at vi er ansvarlig for behandlingen av personopplysninger på de åpne sidene på helsenorge.no. Norsk Helsenett har også ansvar for drift og vedlikehold av nettstedet.

Dersom ikke annet er opplyst vil opplysningene som samles inn, lagres på servere som driftes av Norsk Helsenett (NHN).

Hvilke personopplysninger behandler vi på de åpne sidene?

Kontaktskjema

Dersom du har spørsmål vedrørende tjenester, selvbetjeningsløsninger eller lurer på noe om informasjonen på helsenorge.no kan du ta kontakt med oss via et kontaktskjema. Da vil meldingen din komme til Veiledning helsenorge.no (telefon 23 32 70 00).

Dersom du benytter kontaktskjema vil navn, e-postadresse og hva du skriver om i meldingen bli lagret. Meldingen slettes etter at veiledningstjenesten har svart på henvendelsen.

Vi ber deg om å ikke oppgi sensitive opplysninger, slik som for eksempel helseopplysninger eller fødselsnummer, ettersom kontaktskjemaet ikke er sikret (kryptert).

Bloggen til helsenorge.no

Nettstedet helsenorgelab.no er en plattform for dialog rundt utviklingen av helsenorge.no.

Du kan legge igjen kommentarer til innleggene på bloggen via tredjepartsløsningen Disqus. Disqus krever innlogging for å benyttes, og du må forholde deg til personvernerklæringen som gjelder for Disqus. Dersom du ikke kommenterer på artiklene, lagres ingen informasjon.

Nettstatistikk

Helsenorge.no samler inn nettstatistikk. Formålet med dette er å forbedre og videreutvikle nettstedet. Statistikken viser for eksempel hvor mye hvert enkelt område av nettsiden blir besøkt. Vi kan ikke spore din bruk av nettstedet tilbake til deg som enkeltperson. Eksempler på informasjon som samles inn er antallet nettlesere som besøker helsenorge.no, hvilke nettsteder brukerne kommer fra, hvor lenge brukerne er på nettsiden og hvilke nettlesere som brukes.

Helsenorge.no bruker analyseverktøyet Adobe Analytics. Brukeres IP-adresser anonymiseres før opplysningene lagres og brukes videre, slik at opplysningene ikke kan spores tilbake til brukeren. Det lagres kun anonyme opplysninger.

Reservere deg mot innsamling av nettstatistikk

Dersom du ikke vil at vi skal samle inn eller analysere data om ditt besøk i forbindelse med nettstatistikk, kan du reservere deg.

Ved å klikke lenken nedenfor, installerer du en informasjonskapsel i nettleseren din som forteller webanalyseverktøyet vårt at det ikke skal samle inn data om dine besøk til helsenorge.no.

Hvis du sletter informasjonskapslene som viser at du har reservert deg, eller hvis du bytter til en annen datamaskin eller nettleser, må du reservere deg på nytt.

Søkeord

Helsenorge.no lagrer informasjon om hvilke søkeord som besøkende benytter. Formålet med dette er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Vi kan blant annet finne ut hvilke søkeord som gir treff og hvilke søkeresultater de besøkende velger. Det er bare søkeordene som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om besøkende.

Informasjonskapsler

Helsenorge.no benytter informasjonskapsler til å bedre din brukeropplevelse og samle inn statistikk.

Du kan lese mer om informasjonskapsler her.

Lenker til eksterne nettsider

På helsenorge.no har vi lenker til andre organisasjoner og virksomheter. Vi gjør oppmerksom på at personvernerklæringen hos helsenorge.no ikke omfatter disse nettstedene. Når du besøker disse nettstedene må du forholde deg til retningslinjene som gjelder for det aktuelle nettstedet.

Dine rettigheter

Alle har rett til generell informasjon om Norsk Helsenetts behandling av personopplysninger. De som vi har registrert personopplysninger om har rett til innsyn i egne opplysninger. Du har også rett til å få informasjon om hvor personopplysningene er hentet fra, til hvilke formål de blir brukt og om de har blitt gitt videre til noen andre.

Kontaktpunkt

Veiledning helsenorge.no
Ring 23 32 70 00
Mandag - fredag kl. 08:00 - 15:30

Personvernombud i Norsk Helsenett SF
Telefonnummer: 24 20 00 00
E-post: personvernombud@nhn.no
Organisasjonsnummer: 994 598 759

Datatilsynet
Datatilsynet er tilsynsmyndighet og kontrollerer at lover og forskrifter som gjelder for behandling av personopplysninger blir fulgt.
Telefonnummer: 22 39 69 00
E-post: postkasse@datatilsynet.no
Organisasjonsnummer: 974761467
datatilsynet.no

Chatbot på Helsenorge

Chatboten som ligger på Helsenorge er levert av Helsedirektoratet. Helsedirektoratet er dataansvarlig for behandlingen av personopplysninger som skjer i chatboten.

Formålet med chatboten er å gi innbyggere informasjonen de trenger så effektivt som mulig, samtidig som vi avlaster vår veiledningstjeneste. Du kan også komme i kontakt med en veileder som kan hjelpe deg.

Chatboten gir deg svar på generelle, ofte stilte spørsmål hele døgnet. Chatboten svarer ikke på følgende spørsmål:

 • Spørsmål som krever oppslag i personopplysninger.
 • Spørsmål om status i pågående saker.

Personopplysninger når du chatter med oss:

 • Opplysninger om deg behandles med rettslig grunnlag i ditt samtykke, som du gir dersom du tar i bruk chatboten.
 • Ditt samtykke kan trekkes tilbake når som helst og du kan også selv slette chatsamtalen.
 • Du kan også laste ned samtalen hvis du vil.
 • Opplysningene som behandles er kun din IP-adresse, i tillegg til det du eventuelt selv skriver om deg selv.
 • Vi oppfordrer til at du ikke skriver identifiserende opplysninger til chatboten.
 • IP-adressen vil slettes automatisk fra våre systemer når chatten avsluttes.
 • I tillegg vil navn, fødselsnummer og helseopplysninger som du eventuelt skriver i chat-vinduet bli slettet automatisk.
 • Helsedirektoratet vil bruke samtaler som holdes med chatboten til å gjøre chatboten bedre.
 • Samtalene vi bruker til dette formålet er anonymiserte, som nevnt over.
 • Vi lagrer samtaler i opptil tre måneder, men i anonymisert form.

Norsk Helsenett behandler ikke personopplysninger i forbindelse med bruk av denne chatboten, men legger til rette for at chatboten er tilgjengelig på Helsenorge. Kommunikasjon går mellom deg og Helsedirektoratets leverandør.

For ytterligere spørsmål om chatbotens behandling av personopplysninger kan du ta kontakt med Helsedirektoratets personvernombud på epost: personvernombud@helsedirektoratet.no.