Gode råd til deg som er pasient

Hvordan kan du bidra til trygg behandling? Når du er i kontakt med helsetjenesten har du en egen stemme og rolle – bruk den. Du kjenner din kropp best og vet hva som er viktig for deg i din situasjon.

Pasient og sykepleier

Informerer du helsepersonell om helsetilstanden din, reduseres risikoen for feil og misforståelser. Og du bidrar til at du får den behandlingen du trenger.

Det er flere steder du kan finne viktige råd om hvordan du kan være aktiv og deltagende i kontakt med helsetjenesten. Her er et utvalg.

Er noe uklart, så spør!

Helsepersonell har faglig ekspertise, men du er ekspert på deg. En god dialog vil hjelpe deg å få den informasjonen du trenger.

I brosjyren Bare spør! får du flere tips til hva du kan spørre om og hvordan du selv kan delta. Last ned brosjyren her (Helsedirektoratet).

Du kan også få flere gode råd i filmen under:

Gode råd til pasienter (Helsedirektoratet)

Råd til pasienter på 10 språk

Folkehelseinstituttet har laget 10 råd for pasientsikkerhet, som finnes på 10 språk og som lydfil:

 • ​Informer om deg selv: Har du behov for tolk? Tar du medisiner? Hva slags behandling får du? Hva annet gjør du for å bedre din egen helse?
 • Spør til du forstår. Ikke vær redd for å spørre flere ganger Noter informasjon du får og spørsmål du vil stille.
 • Sjekk at navnet er ditt. Pass på at brev og armbånd bærer ditt navn. Pass på at identiteten din blir sjekket ved prøver og undersøkelser.
 • Still spørsmål om kvalitet. Hvem er ansvarlig for deg? Hvilken erfaring har de ansvarlige med din sykdom? Spør hvem som skal operere deg og skriv det ned.
 • Kontroller medisinen. Er den din? Hvorfor skal du ta den? Hvordan virker den? Er det rett dose?
 • Pårørende kan hjelpe deg. Familien kan tale din sak når du ikke har krefter selv. Familien kan få informasjon og være med deg om du ønsker det.
 • Få kunnskap om hva som feiler deg. Lær om diagnosen. Spør om undersøkelser og behandlinger. Be legen tegne med penn på deg hvis du skal opereres.
 • Si fra om du har smerter eller plager. Gjenta det om nødvendig. Be eventuelt om å få det nedtegnet i rapport/journal.
 • Hva skjer etter sykehusoppholdet? Hvilke smerter og plager kan oppstå? Skal du gjøre noe med kostholdet? Hvor aktiv kan du være?
  Ved akutt behov for helsehjelp: Hvem skal du kontakte? Lege, legevakt eller sykehus? Hva trenger de av informasjon når du tar kontakt?

Råd til deg som skal på sykehus

​Dersom du skal legges inn på sykehus, kan det være nyttig å vite hvordan du skal forberede deg, hva som skal skje og hvilke spørsmål det er lurt å stille når du er på sykehuset og før du reiser hjem.

Her finner du informasjon, tips og råd om:

Forberedelser
Når du er på sykehuset
Undersøkelser
Behandling
Medisinene dine
Utskriving

Kontakt Pasientreiser

05515

Kontakt oss ved spørsmål om utfylling av reiseregningsskjema, dekning av reiseutgifter eller bestilling av din pasientreise.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Sist oppdatert onsdag 16. september 2020