
Brukermedvirkning
Pasient og bruker har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere pasient og bruker i undersøkelse, behandling og valg av tjeneste.
Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB
Hvordan kan du bidra til trygg behandling? Når du er i kontakt med helsetjenesten har du en egen stemme og rolle – bruk den. Du kjenner din kropp best og vet hva som er viktig for deg i din situasjon.
Illustrasjon: Stig Marlon Weston / Helsedirektoratet
Informerer du helsepersonell om helsetilstanden din, reduseres risikoen for feil og misforståelser. Og du bidrar til at du får den behandlingen du trenger.
Det er flere steder du kan finne viktige råd om hvordan du kan være aktiv og deltagende i kontakt med helsetjenesten. Her er et utvalg.
Helsepersonell har faglig ekspertise, men du er ekspert på deg. En god dialog vil hjelpe deg å få den informasjonen du trenger.
I brosjyren Bare spør! får du flere tips til hva du kan spørre om og hvordan du selv kan delta. Last ned brosjyren her (Helsedirektoratet).
Du kan også få flere gode råd i filmen under:
Folkehelseinstituttet har laget 10 råd for pasientsikkerhet, som finnes på 10 språk og som lydfil:
Pasient og bruker har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere pasient og bruker i undersøkelse, behandling og valg av tjeneste.
Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB
Dersom du skal legges inn på sykehus, kan det være nyttig å vite hvordan du skal forberede deg, hva som skal skje og hvilke spørsmål det er lurt å stille når du er på sykehuset og før du reiser hjem.
Her finner du informasjon, tips og råd om:
Forberedelser
Når du er på sykehuset
Undersøkelser
Behandling
Medisinene dine
Utskriving
Pasient- og brukerrettighetsloven inneholder rettsregler om de rettigheter pasienter og brukere har overfor helse- og omsorgstjenesten.
Kontakt oss ved spørsmål om utfylling av reiseregningsskjema, dekning av reiseutgifter eller bestilling av din pasientreise.
Innholdet er levert av Helsedirektoratet
Sist oppdatert onsdag 16. september 2020