Førstehjelp ved bevisstløshet
Finner du en bevisstløs person må du ringe 113. De vil hjelpe deg med å gi fri luftvei og legge personen i sideleie.
Dersom en bevisstløs person ikke puster, eller har unormal pust, må du starte hjerte- og lungeredning (HLR). Ved å ringe 113 får du alltid profesjonell hjelp og veiledning.
Illustrasjon: Mostphotos
Ring 113 dersom du finner en bevisstløs person. Ved behov for HLR vil medisinsk personell på 113 veilede og hjelpe deg helt til ambulansen kommer. Sett telefonen på høyttaler slik at du har hendene fri.
Finner du en bevisstløs person må du ringe 113. De vil hjelpe deg med å gi fri luftvei og legge personen i sideleie.
Dersom personen ikke lar seg vekke og ikke puster normalt, vil 113 gi deg beskjed om å starte hjerte- og lungeredning med 30 brystkompresjoner og to ventilasjoner.
Når pasienten har fri luftvei, skal det lite kraft til for å få luft ned i lungene. Det er nok luft når du ser at brystet hever seg.
Fortsett å veksle mellom 30 brystkompresjoner og to ventilasjoner til ambulansepersonellet overtar.
Skift raskt mellom kompresjoner og ventilasjoner.
113 vil fortelle når ambulansen er framme og veileder deg hele tiden. 113 vil også veilede deg til finne nærmeste hjertestarter dersom dere er mer enn en som kan gi førstehjelp.
Er et barn bevisstløst må du ringe 113. Du vil få veiledning i å lage fri luftvei og sjekke etter normal pust i inntil 10 sekunder. Ved manglende pust eller unormal pust, start med hjerte- og lungeredning. Barn regnes fra ett år til pubertet.
Den vanligste årsaken til at barn får hjertestans er at de får et pusteproblem og ikke får nok oksygen til hjernen og kroppen. Prøv derfor fem ventilasjoner først, for å få pusten i gang igjen:
Dersom de fem innledende ventilasjonen ikke får barnet til å begynne å puste, må du starte hjerte- og lungeredning med 30 brystkompresjoner og to ventilasjoner.
Nå gjør du kun to ventilasjoner – som beskrevet over, deretter en ny runde med 30 kompresjoner.
Fortsett med runder av 30 brystkompresjoner og to ventilasjoner helt til ambulansepersonellet overtar eller barnet våkner.
Om babyen er bevisstløs, du har gitt fri luftvei, og babyen ikke puster normalt, start hjerte- og lungeredning med veiledning fra 113. Bruk mobiltelefonens høyttalerfunksjon.
Den vanligste årsaken til at babyer får hjertestans er at de får et pusteproblem og ikke får nok oksygen til hjernen og kroppen. Prøv derfor først fem ventilasjoner:
Virker det som om det ikke går luft i lungene når du har gitt fri luftvei og gir ventilasjon, vurder om det kan være et fremmedlegeme som sperrer luftveien. Se i munnen etter hver serie med brystkompresjoner om det er et fremmedlegeme i munnen du kan fjerne.
Dersom de fem innledende ventilasjonene ikke får babyen til å begynne å puste, må du starte hjerte- og lungeredning med 30 brystkompresjoner og to ventilasjoner. Slik gjør du:
Gjør to forsiktige ventilasjoner som beskrevet over.
Når luftveien er fri, skal det lite kraft til for å få luft ned i babyens lunger. Luftmengden er bare cirka en munnfull til du ser at brystet hever seg.
Gjenta deretter 30 brystkompresjoner.
Fortsett med 30 brystkompresjoner og to ventilasjoner helt til ambulansepersonellet overtar eller barnet våkner.
Skift raskt mellom kompresjoner og ventilasjoner. 113 vil fortelle når ambulansen er framme og veilede deg hele tiden.
Hvert år får cirka 3 700 personer hjertestans utenfor sykehus. 85 % av dem får HLR av personer som er til stede før ambulansen kommer (kilde: Norsk hjertestansregister).
Lær deg å gjenkjenne tegnene på hjertestans, hvordan du varsler til 113 og hvordan du kan gjøre livreddende førstehjelp med HLR. Dette lærer du på førstehjelpskurs. Når du har lært det, er det nyttig å øve på ferdighetene med jevne mellomrom.
Retningslinjer og plakater fra Norsk Resuscitasjonsråd (nrr.org).
En hjertestarter bør kobles til så raskt som mulig etter at man har begynt med hjerte- og lungeredning.
Illustrasjon: Are Thunes Samsonsen
Tror du at tilstanden er farlig eller lett kan bli det, skal du straks ringe medisinsk nødtelefon 113.
Ring legevakten når det haster å få hjelp eller hvis fastlegen ikke er tilgjengelig.
Døgnåpent
Innholdet er levert av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS)
Sist oppdatert torsdag 6. juli 2023