
Hva skjer når du ringer 113?
Hvem snakker du med når du ringer 113, og hva slags hjelp 113 kan gi deg.
Du kan alltid ringe 113 hvis du tror at en sykdom, skade eller situasjon er alvorlig. Det er ikke alltid så lett å bedømme. Da er det viktig at du ringer likevel.
Illustrasjon: Haukeland universitetssjukehus
Det er vanlig å være redd for å være til bry. Husk på at det kan bli mye mer bry om du ringer for seint. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
Ring medisinsk nødnummer 113 når du trenger akutt helsehjelp og det kan stå om liv og helse. Det kan for eksempel være ved ulykker, alvorlig sykdom eller livstruende situasjoner. Eksempler på noen situasjoner der du bør ringe 113:
Medisinsk nødnummer 113 er åpen døgnet rundt.
Når du ringer medisinsk nødnummer 113 er det spesialtrent helsepersonell som svarer. Når du forteller hva som har hendt, vil helsepersonellet bedømme hvor alvorlig situasjonen er.
Avhengig av hvor alvorlig situasjonen er, vil de avgjøre hvilke helseressurser som skal sendes, f.eks. lege, ambulanse eller luftambulanse. For å kunne avgjøre dette, er det viktig at du tar kontakt så raskt som mulig og at du svarer på spørsmålene de har.
AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) er et annet navn på 113.
Hvem snakker du med når du ringer 113, og hva slags hjelp 113 kan gi deg.
Er det plutselig vanskelig å prate, smile eller løfte armene? Det kan være hjerneslag. Ring 113 – hvert sekund teller.
De første minuttene etter at en ulykke eller akutt sykdom inntreffer, er livsviktige. Det er lite som skal til for å redde liv, du må bare vite hva.
Illustrasjon: Mostphotos
Innholdet er levert av Helsedirektoratet
Sist oppdatert mandag 19. desember 2022