
Sikkerhet for små barn (1-6 år)
Få tips til hvordan du kan barnesikre hjem og omgivelser. Barnets alder bestemmer hvilke forholdsregler du bør ta.
Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB
Alle nybakte foreldre er engstelige for at det skal skje noe med barnet deres. Med noen få sikkerhetstiltak kan dere få en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.
Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB
Barnet er hele tiden i utvikling og kan plutselig gjøre noe du ikke er forberedt på. Risikoen for ulykker er størst når barnet går fra et utviklingstrinn til et annet. Tidspunktet for forandringene i utvikling vil variere fra barn til barn. I løpet av de første seks månedene vil barnet blant annet begynne å putte ting i munnen og å rulle seg rundt.
Noen ulykker og skader kan man ikke forhindre, men heldigvis er det mye du som voksen kan gjøre for å sikre barnets omgivelser.
Vanlige ulykker i denne aldersgruppen:
Noen ulykker og skader er ikke mulig å forhindre, og da er det viktig å vite hva du skal gjøre.
Hvis barnet faller fra høyde, får et fremmedlegeme i halsen, får bruddskader eller er nær ved å drukne, bør du observere barnet og se om barnet er våkent, og om det puster.
Ved slike alvorlige og livstruende symptomer, ring 113. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
Lege eller legevakt kan ellers kontaktes for råd om videre oppfølging. Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.
Lær mer om førstehjelp og skader.
Se også 113.no – Norges offisielle nettsted for førstehjelp.
Husk nummeret til medisinsk nødtelefon: 1-1-3
Ved akutte forgiftninger eller forgiftningsfare, ring Giftinformasjonen på tlf. 22 59 13 00 (døgnåpen).
Oppbevar farlig verktøy og skarpe gjenstander på et sikkert sted. La ikke fyrstikker og lightere ligge fremme slik at barnet kan få tak i dem.
Bruk komfyrvern slik at barnet ikke når opp til kjeler med varm mat, og pass på at stekeovnsdøren har barnesikring. Unngå lange duker på bordet.
Sjekk at varmeovner har lav overflatetemperatur. Bruk stikkontaktbeskyttere, og pass på at ledninger ikke henger løst.
Oppbevar medisiner, vaskemidler, kjemikalier og tobakk utilgjengelig for barn. Barnesikret emballasje er ingen garanti for at barnet ikke klarer å åpne den.
Fall fra høyder kan forebygges ved å sikre trapper med grind, og ved å ha barnesikring på vinduer. Ikke la barnet være på balkongen eller verandaen uten tilsyn. Forlat aldri barnet i barnestolen, selv om det har sele på, høye barnestoler kan velte.
Ikke la barnet leke med plastposer, fordi posen kan tres over hodet og forårsake kvelning.
Rydd bort små gjenstander som barnet kan putte i munnen.
Gå aldri fra barnet på stelleplassen eller stellebordet. Barnet kan plutselig bevege seg mer enn du er forberedt på. Ha det du trenger innen rekkevidde, og ta babyen med deg dersom du må forlate stelleplassen.
Barnehud er ømfintlig, og forbrenningsskader kan oppstå helt ned til 40 grader. Du kan forebygge ulykker ved å måle temperaturen i badevannet. Det bør ikke være varmere enn 37 grader. Pass på å ha innebygget termostat eller skåldesperre på kraner til badekar, dusj og vask.
Spebarn skal sove på ryggen for å forebygge krybbedød.
Sprinklene i sprinkelsengene skal ha en avstand på maks 6 cm. Sidene skal være minst 60 cm høye fra der barnet kan stå. De samme målene gjelder lekegrind.
Hvis du bruker bæresele og sjal, sørg for at barnets ansikt ikke er tildekket, men synlig for den som bærer. Pass på at ingenting stenger for barnets nese og munn, og at luftveiene er frie.
Små gjenstander kan sette seg fast i barnets hals.
Derfor bør du:
Et godt inneklima skaper økt trivsel og bidrar til å redusere risikoen for astma, allergi og øvre luftveisinfeksjoner. Sørg for god ventilasjon og luft godt av og til. Gunstig romtemperatur er om lag 20 grader. Soveromstemperatur bør være lavere. Riktig luftfuktighet er viktig. Unngå for eksempel å tørke tøy på soverom og oppholdsrom.
Alle barn har rett til et røykfritt innemiljø for å redusere risikoen for luftveisinfeksjoner og astma.
Babyer (under 6 måneder) bør ikke være i direkte sollys, og bør beskyttes med skygge og klær, og det anbefales ikke å bruke solkrem. Barnevognen skal stå i skyggen.
Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene. Det er viktig å innføre gode solvaner tidlig, slik at det blir en naturlig del av det å oppholde seg ute.
Når barnet er ute i solen, bør det ha på klær som beskytter godt, som tynne fargede klær og solhatt. Kroppsdeler som ikke er dekket av klær bør smøres med solkrem tilpasset barnets hud. Bruk rikelig og velg høy faktor, minimum faktor 30. Barnet bør smøres på nytt etter 2 timer, og hvis det har badet eller svettet bort solkremen. Bruk gjerne solkrem fra en barneserie med fysisk solfilter (blir liggende utenpå huden) som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Spør om råd på apoteket.
Barn bør bruke solbriller i solen. Barns øyne slipper inn mer stråling enn voksnes, og UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen, i øyelinsen og på netthinnen.
Husk at den viktigste solbeskyttelsen er å begrense tiden i sola, særlig når sola er sterkest i timene midt på dagen om sommeren.
Sjekk UV-varsel når dere skal planlegge uteaktiviteter. Et UV-varsel sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola forventes a bli, og angis som UV-indeks (UVI). Jo høyere UVI, jo sterkere stråling. Beskyttelse er nødvendig hvis UVI er 3 eller høyere. UVI er høyere jo lenger sør du er. Tett skydekke demper UV-strålingen fra sola betraktelig. Tynne skyer og bare litt skyer demper lite. Reflekser fra underlaget øker UV-strålingen fra sola. Snø, lys sand og krusninger på sjøen reflekterer mye, mens gress reflekterer lite.
Lær barna respekt for solen, og vær gode forbilder.
Forlat aldri barnet alene når det bader eller leker ved vann. Små barn kan drukne selv på 10 cm dyp. Bruk redningsvest i båt, ved lek på brygge eller ved dypt vann.
Barn under 6 måneder er spesielt utsatt for hjernerystelse, forfrysning og overoppheting og bør ikke tas med i pulk før de er over denne alderen.
Pulk bør ikke brukes når det er kaldere enn 10 minusgrader. Hvis det er mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn det gradestokken angir.
Unngå å pakke barnet for tett inn, men sørg for at barnet ikke fryser. Et godt isolert sitteunderlag mot bunnen er viktig. Solbriller eller skibriller gir øynene en god beskyttelse mot vind og mot det sterke lyset som reflekteres fra snøen. Husk briller selv om det er overskyet. Se an terrenget og unngå hardt føre, siden risting kan føre til kvalme og oppkast. Bruk seler i henhold til pulkens bruksanvisning. Kontroller jevnlig at barnet har det bra og ta pauser ofte
Pass på at leker, utstyr og andre produkter er av god sikkerhetsmessig kvalitet. Se etter CE-merking på leker. Leker skal være merket hvis de ikke passer til barn under 3 år. Sjekk lekene for løse deler.
Få tips til hvordan du kan barnesikre hjem og omgivelser. Barnets alder bestemmer hvilke forholdsregler du bør ta.
Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB
Innholdet er levert av Helsedirektoratet
Sist oppdatert fredag 9. desember 2022