Raynauds fenomen

Raynauds fenomen, også kalt likfingre, skyldes at små blodårer trekker seg sammen og klemmer av for blodstrømmen. Vanligvis er det temperaturendringer som utløser anfallene.

hender i lufta

Oppsummering

Når fingre, tær eller andre kroppsdeler plutselig blir hvite, numne og kalde, kalles det Raynauds fenomen. Dette skyldes at små blodårer trekker seg sammen og stenger av for blodstrømmen.

Symptomer på Raynauds fenomen

Under et anfall blir en kroppsdel plutselig hvit og kald. Vanligvis er det fingrene som rammes, men det kan også være tær, øreflipper, nese, tunge og brystvorter. Det er ofte en skarp grense mellom den hvite huden og den normale. Fingrene kan føles kalde, sitrende, numne og smertefulle.

Når fingrene ikke får oksygen, kan de etter hvert bli blå. Når blodet kommer tilbake, kan de bli røde, bankende og vonde. Slike anfall kan vare i alt fra minutter til timer.

Risikofaktorer og forebygging

Den ytre utløsende årsaken er ofte kulde, men noen kan få Raynaudforandringer ved stress eller lett nedkjøling.

Tilstanden er sjelden farlig, men kan noen ganger skyldes en bakenforliggende sykdom. Dette er gjerne såkalte autoimmune sykdommer der kroppens immunforsvar ved en feil angriper kroppens egne celler.

En sjelden bindevevssykdom som heter systemisk sklerose er nært forbundet med Raynauds fenomen. Andre eksempler er leddgikt og lupus. Om du arbeider med vibrerende verktøy (trykkluftbor) kan det disponere for tilstanden.

Raynauds fenomen opptrer gjerne etter førtiårsalderen.

Forebygging av anfall

Å holde seg varm er den beste måten å forhindre anfall.

Det finnes noen forbyggende tiltak:

  • Hold hele kroppen varm når du er ute i kulda
  • Bruk flere lag med løstsittende klær
  • Bruk lue og votter/hansker i kaldt vær
  • Hold føttene varme
  • Slutt å røyke. Røyking kan forverre plagene.
  • Håndvarmere eller varmeposer kan være lurt å ta med på tur i kulda
  • Stressreduksjon kan hjelpe hvis stress er en utløsende faktor
  • Ved anfall kan den berørte kroppsdel varmes opp i lunkent vann.

Behandling

Legemidler kan forsøkes ved plagsom Raynauds fenomen, men de er ikke særlig effektive.

Legemidler

De fleste trenger ikke legemidler mot Raynauds fenomen, men har du mye smerter kan du først prøve ibuprofen eller paracetamol.

Det finnes forskning som viser at legemiddelet nifedipin i noen grad kan forhindre og begrense anfall. Nifedipin kan imidlertid gi bivirkninger som hodepine og rødming, i sjeldnere grad hjertebank og hovne ankler. Det er også en blodtrykksmedisin, og du kan bli svimmel hvis blodtrykket blir for lavt. I en studie opplevde mellom halvparten og tre fjerdedeler bivirkninger. Det finnes andre legemidler legene kan prøve, men de er lite utprøvd og forsøkes kun i alvorlige tilfeller.

Om du allerede bruker betablokker av en annen grunn, kan det forverre Raynauds fenomen. Hør i tilfelle med legen om det finnes alternativer.

Prognose

Raynauds fenomen kan være både smertefullt og plagsomt, men enkle forholdsregler er ofte tilstrekkelig for å holde plagene i sjakk. Har du mer alvorlige symptomer finnes det legemidler som kan hjelpe.

Ifølge én studie har kun 1 av 10 alvorlige plager med hyppige anfall. Hos 1 av 10 oppdages en bakenforliggende sykdom.

For unge mennesker kan det være riktig å ta hensyn til Raynauds fenomen ved valg av yrke. Man bør for eksempel unngå yrker som krever utendørsarbeid i streng kulde.

LHL

Medlemsorganisasjonen LHL jobber for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi, og deres pårørende.

Helsebiblioteket: Raynauds fenomen

BMJ Best Practice. Raynaud`s phenomenon (PDF)

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert mandag 12. desember 2022