Seboreisk eksem

Seboreisk eksem (seboré) oppstår vanligvis i hudfolder, rundt munnen og nesen eller der det er hår, for eksempel i hodebunnen. Det finnes flere typer behandlinger som kan hjelpe.

Hva er seboreisk eksem?

Seboreisk eksem gir betent og skjellende hud. Den betente huden finner du oftest på kroppsdeler med hår eller hudfolder, hvor det er mest talgkjertler. Disse kjertlene lager talg som smører huden.

Seboreisk eksem er ikke farlig, men kan oppleves som skjemmende.

Symptomer

Hovedsymptomet ved seboreisk eksem er skjellende hud som kan være fet og ofte rød og irritert. Betente hudområder ligner solbrenthet. Mange opplever også kløe på huden. Prøv å unngå å klø deg da det kan føre til små sår som igjen kan bli betente.

Eksemet oppstår ofte i ansiktet, spesielt rundt nesen, ved øyenbrynene, i hårfestet, i munnvikene, og på brystet, i ørene, armhulene og i lyskene. Seboreisk eksem i hodebunnen kan føre til mye flass.

Årsaker

Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til seboreisk eksem. Men enkelte har trolig et immunforsvar som er spesielt sensitiv for overvekst av gjærsoppen malassezia furfur, og dette kan føre til at noen utvikler eksemet. Gjærsoppen finnes naturlig på kroppen.

Behandling

Et enkelt kjerringråd er å bruke desinfeksjonssprit på området to-tre ganger daglig. Alkohol dreper sopp og bakterier. Dersom huden blir tørr, kan du ta på litt fuktighetskrem.

Legemidler

Behandling med ketokonazol

Soppdrepende kremer kan bedre eksemet ved å drepe gjærsoppen som vokser på huden. Ett legemiddel er ketokonazol krem, et annet er ketokonazolsjampo som noen leger anbefaler til ansiktsvask. Opplever du at legemiddelet irriterer huden, kan du spørre legen om du kan bytte til et annet. Unngå å få kremen i øynene.

Kortisonkrem eller salve

Ved alvorligere betennelse kan legen anbefale bruk av en kortisonkrem eller -salve, gjerne i tillegg til et soppmiddel. Hydrokortisonkrem er et mildt kortisonprodukt som ofte anbefales til ansiktet. Sterkere kortisonkremer kan brukes på kroppen.

Kortisonkrem kan ha bivirkninger, men ikke ved bruk i korte perioder. Mulige bivirkninger ved lang tids bruk er tynnere hud og små endringer i hudfargen. Kortisonkrem frarådes å bruke rundt øynene, neseborene og munnen.

Kalsinevrinhemmere

Kalsinevrinhemmere er en annen type legemiddel som kan brukes i lokalbehandling av seboreisk eksem. Legemiddelet tynner ikke ut huden, og kan derfor være et alternativ for pasienter som har fått tynnet ut huden av kortinsonkrem. Langtidsbruk av kalsinevrinhemmere har vært knyttet til kreft, så noen leger kan derfor være tilbakeholdne med forskrivning.

Soppmidler i tablettform

Har du eksem på store deler av kroppen og kremene ikke virker, kan soppdrepende legemidler i tablettform ha effekt. Behandlingen anbefales derimot sjelden på grunn av potensielt alvorlige bivirkninger.

Prognose

For mange er seboreisk eksem noe som kommer og går over tid. Behandling kan hjelpe, men må ofte gjentas ved nye utbrudd av utslett. Noen legemidler kan brukes jevnlig for å forhindre at utslettet blusser opp igjen. Drøft varighet av behandlingen med legen din.

Noen opplever at eksemet blir verre i perioder med mye stress eller dårlig søvn. Det kan også bli verre om vinteren eller ved bruk av antibiotika. Sollyset om sommeren gir bedring hos mange.

Seboreisk eksem Helsebiblioteket.no, 2023.
Dermatitis (seborrhoeic) of the body (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Seboreisk eksem. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 13. oktober 2023 [hentet søndag 26. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/seboreisk-eksem/

Sist oppdatert fredag 13. oktober 2023