Zikafeber (zikavirus)

Zikafeber er en sykdom som hovedsakelig spres med stikk fra enkelte typer mygg i land med varmt og fuktig klima. Virusinfeksjonen gir sjelden alvorlige symptomer, men kan gi hjerneskade hos fostre (mikrokefali) og i sjeldne tilfeller lammelser (Guillain-Barré syndrom) hos den som er smittet.

Bilde av mygg

Hva er zikavirus?

Zikaviruset finnes i områder der visse typer mygg er vanlige, i hovedsak gulfebermyggen Aedes aegypti. Ved utbruddet av zikavirus i 2019 ble tilfeller av zikainfeksjon funnet hos reisende som kom tilbake fra utbruddsområdene, i blant annet Norge, USA og Storbritannia.

Zikaviruset forårsaker vanligvis milde eller ingen symptomer. Den største bekymringen er at viruset kan gi hjerneskade hos fostre (mikrokefali). En sjelden gang kan det oppstå lammelser (Guillain-Barré syndrom) hos den smittede.

Medfødt mikrokefali er når et barn blir født med lite hode og underutviklet hjerne. Mikrokefali er sjelden, men kvinner med zikavirus under graviditeten har en høyere risiko for å føde barn med denne tilstanden. Forskere tror også at zika kan gi andre helseskader som rammer syn, hørsel, hode og ansikt.

Guillain-Barre er en sjelden komplikasjon som påvirker nervesystemet og bevegelsesapparatet. Prognosen er god ved rask behandling på sykehus. En annen mulig nevrologisk komplikasjon er ryggmargsbetennelse (myelitt).

Informasjon fra Folkehelseinstituttet

Symptomer

De fleste som får zika, har ingen symptomer. Det er antatt at bare 20 av 100 personer som blir smittet, vil bli syke. Dersom du får symptomer på zikainfeksjon etter et myggstikk, vil symptomene normalt utvikle seg mellom 3 og 14 dager etter at du ble stukket. Zikasymptomer har en tendens til å være milde og forsvinne etter 2 til 7 dager.

Symptomene kan være:

  • lett feber
  • leddsmerter og noen ganger hevelse i fingre og tær
  • utslett som kan være kløende
  • øyesmerter og røde øyne
  • hodepine
  • muskelsmerter

Symptomene på zika er like, men mildere enn noen av symptomene på denguefeber, som finnes i noen av de samme landene hvor zika er tilstede. Det er sjelden at noen blir veldig syke. Det er svært sjelden at noen dør av zikavirus.

Hvis du har noen eller alle av symptomene nevnt ovenfor, er det likevel svært usannsynlig at du er smittet av zikaviruset. Men sjansen øker dersom du:

  • bor i et område hvor det er zika
  • nylig har reist til et område der det er zika, og symptomene dukket opp innen to uker etter hjemkomst
  • har hatt ubeskyttet sex med zikainfisert person

Hvordan spres zikaviruset?

Zikaviruset kan spres på flere måter.

Myggstikk

Smitteoverføringen skjer ved myggstikk på samme måte som du kan få sykdommer som malaria, chikungunya, og denguefeber i land med varmt og fuktig klima.

En stor forskjell mellom malaria og zika er at myggen som sprer zika stikker mest på dagtid, mens myggen som sprer malaria, stikker om kvelden og natten. Dette betyr at hvis du er i et land der zika og malaria finnes, bør du ta forholdsregler for å unngå myggstikk hele døgnet.

Et annet problem er at myggen som sprer zika, formerer seg i små vanndammer nær bebyggelse. Dette gjør den vanskelig å bli kvitt.

Graviditet

Zika kan overføres fra en gravid kvinne til hennes foster. Selv om zikaviruset er påvist i spytt og morsmelk, er det ennå ikke funnet bevis på at det kan spres gjennom dette.

Seksuell kontakt

Zikaviruset kan i sjeldne tilfeller smitte seksuelt gjennom sæd. Viruset kan forbli i sæden i minst to måneder etter at en mann har hatt zikafeber.

Forebygging

Om du reiser til land med zika bør du følge disse rådene:

Myggmiddel og barn

Noen myggmidler skal ikke brukes på svært små barn. Sørg for å sjekke etiketten før du bruker et myggmiddel på et spedbarn.

Myggolje over solkrem og dekkende klær

Bruker du solkrem, må du bruke myggolje over solkremen. Bruk klær som dekker til så mye hud som mulig, slik at det er vanskeligere for myggen å finne et sted å stikke.

Spray klær og utstyr med innsektmiddel

Spray klærne og utstyr med et insektmiddel som inneholder permetrin. Du bør imidlertid ikke bruke permetrin direkte på huden.

Aircondition og myggnett

Bo i rom med aircondition der det er mulig, eller i rom med myggnett i vinduer og dører.

Gravid? 

Gravide som har vært på reise i områder med zikafeber og har fått symptomer på zikafeber bør ta en zikatest hos fastlegen. Det er ikke lenger anbefalt å teste gravide uten symptomer selv om de  har vært på reise i slike områder. Dersom partner også har oppholdt seg i et zikaområde bør han bruke kondom inntil han har fått svar fra test etter hjemkomst. Det må gå minst fire uker etter hjemkomst før man kan teste seg.

Les mer om råd til gravide om zika her (fhi.no)

Prevensjon og kondom

Par som reiser i zikaområder bør vurdere å bruke både prevensjon og kondom under reisen ved sex.

Dette bør du fortsette med i:

  • Åtte uker etter hjemkomst dersom man ikke har symptomer på zikasmitte
  • Seks måneder etter at man har blitt frisk av zika-lignende infeksjon
  • Seks måneder etter at man har blitt frisk av sikker påvist zikainfeksjon

Disse rådene kan bli endret etter hvert som kunnskapen om sykdommen øker.

Behandling av zika

Det finnes ennå ingen vaksine for å hindre zikainfeksjon. Og det er heller ingen medisin som kan behandle zika spesifikt. Behandling er rettet mot lindring av symptomer, som feber og smerter. Er du gravid, eller planlegger å bli gravid, kan det være lurt å unngå å reise til et område der zika finnes.

Prognose

De færreste som er smittet med zika har symptomer. Det er sjelden at noen får alvorlige komplikasjoner av zika eller dør av det. Gravide som får zika blir fulgt nøye opp.

Dersom du raskt blir svak i bein og armer eller får pustevansker, må du oppsøke lege. Dette er symptomer på en sjelden komplikasjon som kalles Guillain Barré syndrom.

Se også informasjonssidene om zika hos Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttets temaside om zika

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Zikafeber (zikavirus). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 21. desember 2022 [hentet lørdag 20. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/infeksjon-og-betennelse/zikafeber-zikavirus/

Sist oppdatert onsdag 21. desember 2022