Allergi mot egg

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos barn, men alvorlige reaksjoner er sjelden. Mange utvikler toleranse for egg når de blir eldre.

Oppsummering

Har du matallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten. Når du må utelate egg fra kostholdet betyr det at du ikke kan spise mange av våre vanligste matvarer og matretter, og utvalget av ferdigmat blir en del begrenset.

Hva er eggallergi?

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos barn. De fleste vokser av seg allergien i førskolealder. Det er sjelden at eggallergi oppstår senere i livet.

Både eggeplommen og eggehviten inneholder proteiner som kan gi allergi. Det er proteinet ovalbumin i eggehvite som oftest gir den allergiske reaksjonen. Det er varmefølsomt og endrer struktur ved oppvarming. Derfor tåler noen varmebehandlet, bakt og stekt egg.

Reaksjon på andre proteiner i egget, som ovomucoid, kan være en mer varig allergi, og dette proteinet påvirkes ikke av varmebehandling.

Enkelte reagerer kraftigere på rått egg, og må være spesielt oppmerksomme på matvarer hvor egg ikke er varmebehandlet.

Symptomer på eggallergi

Allergikere som spiser egg får som oftest en reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå.

Symptomer på matallergi er ofte plager i:

  • mage- og tarmkanalen, for eksempel kløe i munnhulen, kvalme og oppkast, magesmerter og/eller diaré,
  • hud, for eksempel kløe, elveblest, hevelse eller forverring av eksem
  • øyne eller luftveier med tett nese og/eller pustebesvær, og kan i sjeldne tilfeller bli en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaksi.

Hos noen kan selv små mengder eggeprotein gi reaksjon. Er du svært følsom for egg kan du reagere på stekeos når det tilberedes mat med egg.

Utredning

Hvis du tror du er allergisk mot egg kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist

Behandling

Behandling for matallergi er:

  • å unngå eksponering for matvarer du er allergisk mot
  • å vite korleis du skal behandle eventuelle allergiske reaksjonar
  • å få utskrive nødvendige medisinar til behandling

Kostholdsråd

Ernæringsmessig er det å ta bort egg uproblematisk så lenge du erstatter det med andre proteinkilder, som for eksempel kjøtt, fisk og/eller melk.

Eggallergi kan være praktisk vanskelig, særlig siden utvalget av ferdigmat blir en del begrenset.

Egg finnes ofte i bakverk, majones, sufflé, pasta, paier, noen kjøttprodukter, sauser, desserter og matvarer som er penslet med egg.

Merking av allergener i mat reguleres gjennom matinformasjonsforskriften, som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av egg. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten om det inneholder egg, uansett hvor liten mengde som er tilsatt i produktet. Dette gjelder også på serveringssteder. Egg kan merkes som eggehvite, eggeplomme og eggetørrstoff. Noen tilsetningsstoffer kan være laget av eller inneholde egg, for eksempel albumin, ovalbumin og lysozym fra egg (E-1105). Slike produkter skal være merket med at de inneholder egg.

Eggerstatning kan kjøpes i helsekostbutikker, men mange ganger kan økt mengde bakepulver eller gjær være en god erstatning.

Er du svært følsom for eggeprotein, anbefales det å kjøle ned bestikk og servise med kaldt vann, da proteinene kan feste seg når det utsettes for varme. Det kan for eksempel være nødvendig å bruke egen stekepanne som ikke har vært brukt til matlaging med egg.

Astma- og allergiforbundet

23 35 35 35

Hverdager kl. 09:00 - 14:30

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsomhetssykdommer.

LHL Astma og allergi

22 02 68 10

Hverdager kl. 08:30 - 12:00

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi og eksem.

Råd ved matallergi og overfølsomhet

Innholdet er levert av Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)

Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO). Allergi mot egg . [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 17. mars 2021 [hentet fredag 1. mars 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/allergi-mot-egg/

Sist oppdatert onsdag 17. mars 2021