Melkeallergi er en allergisk reaksjon på proteiner i kumelk. Symptomene er ofte magesmerter, diare og utslett. Melkeallergi rammer som oftest små barn. Personer med melkeallergi skal holde seg unna melk og meieriprodukter.
Illustrasjon: Cseh Ioan / Mostphotos
Hva er melkeallergi?
Symptomer
Utredning og diagnose
Selvhjelp og råd
Prognose
Hva er melkeallergi?
Melkeallergi er en allergisk reaksjon mot et eller flere av proteinene i melk. Da må man holde seg unna melk og meieriprodukter. Melkeallergi opptrer først og fremst hos spedbarn og i småbarnsalderen, og rammer rundt 2–3 prosent. Det er vanlig å vokse av seg melkeallergi før skolealder. Under 1 prosent av den voksne befolkningen har melkeallergi.
Symptomer
Typiske symptomer på melkeallergi er:
oppkast
diaré
magesmerter
hudutslett
pustebesvær
Diffuse symptomer på melkeallergi er:
løs avføring
mistrivsel
dårlig vektøkning og vekst
Utredning og diagnose
Det er viktig å få riktig diagnose dersom du mistenker at du eller barnet ditt ikke tåler melk eller andre matvarer. Dette fordi du må utelukke at det ikke er andre sykdommer som kan gi plagene, og for å slippe å kutte ut flere matvarer enn nødvendig.
Lege eller klinisk ernæringsfysiolog vil veilede deg i hva man bør unngå, og eventuelt om barnet bør få melk under observasjon for å bekrefte eller avkrefte melkeallergi. Når barnet begynner med kumelk, for eksempel i barnegrøt eller i morsmelkerstatning, kan det reagere med symptomer på melkeallergi. Hos noen barn kan selv ørsmå mengder melkeprotein utløse alvorlige reaksjoner. Barnet har som regel flere symptomer. En sjelden gang kan melkeallergi utvikle seg hos eldre barn og voksne.
Selvhjelp og råd
Kosthold ved melkeallergi
Ved melkeallergi anbefales det en diett fri for melk. I samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog finner dere ut hvor streng dietten må være. Noen må unngå selv ørsmå mengder, mens andre kan tåle melk i oppvarmet form. I sjeldne tilfeller kan spedbarn som utelukkende får morsmelk, også få symptomer på melkeallergi. I disse tilfellene bør mor unngå melk og melkeprodukter i ammeperioden.
Næringsrikt kosthold uten melk
Melk og andre meieriprodukter er en viktig kilde til energi, protein, kalsium, jod, riboflavin og vitamin B12. Hvis du ikke drikker eller spiser meieriprodukter, må du få dekket behovet for disse næringsstoffene på andre måter.
Det er mange gode kilder til energi og protein i kosten, enten du inkluderer andre animalske matvarer (kjøtt, fugl, fisk og egg) eller om du har et vegansk kosthold (bønner, linser, erter, nøtter, frø og korn). Av plantedrikkene er det kun soyadrikk som har like mye protein som kumelk.
Det er kalsium i noen matvarer som grønne grønnsaker, nøtter og frø, men for de fleste er det vanskelig å få nok kalsium i kosten uten også å bruke plantedrikker med kalsium. Hvis du ikke bruker plantedrikker med kalsium, bør du ta et eget kalsiumtilskudd. Det finnes plantebaserte alternativer til en rekke meieriprodukter som yoghurt, kvarg, fløte, rømme, iskrem og ost.
Innen fire–fem-årsalder har de aller fleste vokst av seg sin melkeallergi . Noen få beholder allergien opp i voksen alder. Les mer om melkefritt kosthold, og melkefritt kosthold til spedbarn og barn her: Mat uten melk - Helsenorge.