Allergi mot melk

Melkeallergi er en allergisk reaksjon på proteiner i kumelk. Symptomene er ofte magesmerter, diare og utslett. Melkeallergi rammer som oftest små barn. Personer med melkeallergi skal holde seg unna melk og meieriprodukter.

meieriprodukter

Hva er melkeallergi?

Melkeallergi er en allergisk reaksjon mot et eller flere av proteinene i melk. Da må man holde seg unna melk og meieriprodukter. Melkeallergi opptrer først og fremst hos spedbarn og i småbarnsalderen, og rammer rundt 2–3 prosent. Det er vanlig å vokse av seg melkeallergi før skolealder. Under 1 prosent av den voksne befolkningen har melkeallergi.

Symptomer

Typiske symptomer på melkeallergi er:

  • oppkast
  • diaré
  • magesmerter
  • hudutslett
  • pustebesvær

Diffuse symptomer på melkeallergi er:

  • løs avføring
  • mistrivsel
  • dårlig vektøkning og vekst

Utredning og diagnose

Det er viktig å få riktig diagnose dersom du mistenker at du eller barnet ditt ikke tåler melk eller andre matvarer. Dette fordi du må utelukke at det ikke er andre sykdommer som kan gi plagene, og for å slippe å kutte ut flere matvarer enn nødvendig.

Lege eller klinisk ernæringsfysiolog vil veilede deg i hva man bør unngå, og eventuelt om barnet bør få melk under observasjon for å bekrefte eller avkrefte melkeallergi. Når barnet begynner med kumelk, for eksempel i barnegrøt eller i morsmelkerstatning, kan det reagere med symptomer på melkeallergi. Hos noen barn kan selv ørsmå mengder melkeprotein utløse alvorlige reaksjoner. Barnet har som regel flere symptomer. En sjelden gang kan melkeallergi utvikle seg hos eldre barn og voksne.

Selvhjelp og råd

Kosthold ved melkeallergi

Ved melkeallergi anbefales det en diett fri for melk. I samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog finner dere ut hvor streng dietten må være. Noen må unngå selv ørsmå mengder, mens andre kan tåle melk i oppvarmet form. I sjeldne tilfeller kan spedbarn som utelukkende får morsmelk, også få symptomer på melkeallergi. I disse tilfellene bør mor unngå melk og melkeprodukter i ammeperioden.

Næringsrikt kosthold uten melk

Melk og andre meieriprodukter er en viktig kilde til energi, protein, kalsium, jod, riboflavin og vitamin B12. Hvis du ikke drikker eller spiser meieriprodukter, må du få dekket behovet for disse næringsstoffene på andre måter.

Det er mange gode kilder til energi og protein i kosten, enten du inkluderer andre animalske matvarer (kjøtt, fugl, fisk og egg) eller om du har et vegansk kosthold (bønner, linser, erter, nøtter, frø og korn). Av plantedrikkene er det kun soyadrikk som har like mye protein som kumelk.

Det er kalsium i noen matvarer som grønne grønnsaker, nøtter og frø, men for de fleste er det vanskelig å få nok kalsium i kosten uten også å bruke plantedrikker med kalsium. Hvis du ikke bruker plantedrikker med kalsium, bør du ta et eget kalsiumtilskudd. Det finnes plantebaserte alternativer til en rekke meieriprodukter som yoghurt, kvarg, fløte, rømme, iskrem og ost.

Prognose

Innen fire–fem-årsalder har de aller fleste vokst av seg sin melkeallergi . Noen få beholder allergien opp i voksen alder. Les mer om melkefritt kosthold, og melkefritt kosthold til spedbarn og barn her: Mat uten melk - Helsenorge.

Astma- og allergiforbundet

23 35 35 35

Hverdager kl. 09:00 - 14:30

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsomhetssykdommer.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Sist oppdatert onsdag 16. november 2022