Brennende munn-syndrom

Brennende munn-syndrom er ufarlig, men kan være både smertefullt og ubehagelig. Selv om det ikke finnes noen kur, finnes det behandlinger som kan bidra til å lette ubehaget.

Oppsummering

Brennende munn-syndrom, gir som navnet beskriver en brennende følelse i munnen. Følelsen er der mesteparten av tiden.

Symptombilde

Brennende munn-syndrom kjennetegnes først og fremst av en varm, sår, eller brennende munn. Både tungen, leppene, tannkjøttet og innsiden av kinnene kan føles såre. Mange beskriver ofte følelsen som om de har skåldet munnen med varm drikke.

Andre symptomer kan være tørr eller prikkende følelse i munnen og endring i smakssansen. Smerten kan bli verre utover dagen. Det kan gjøre det vanskelig å få sove.

Hva annet kan det være

For å være på den sikre siden vil legen sjekke om det er andre årsaker til smerten, for eksempel en munninfeksjon, en allergisk reaksjon, tannproteser som sitter dårlig eller om du har for lite spytt.

Årsaker

Ingen vet sikkert hva som forårsaker brennende munn-syndrom, men årsaken kan være ekstra følsomme nerver i munnen.

Risikofaktorer

Depresjon, angst eller for mye stress kan utløse brennende munn-syndrom. Du har også større risiko for å få det i overgangsalderen.

Behandling

Det finnes ingen standard behandling for brennende munn-syndrom, men det finnes noen behandlinger som kan lindre smerten. Mange føler seg ofte bedre når de vet at det er ufarlig.

Samtalebehandling

Det kan høres rart ut å gå i samtaleterapi for fysiske symptomer, men forskning viser at terapi kan hjelpe pasienter med å håndtere smerten bedre. Behandlingen kan også bidra til å redusere den brennende følelsen, og noen opplever også at smerten forsvinner helt.

Du vil sannsynligvis treffe terapeuten en gang i uken, i mellom seks og 12 uker. Hvert besøk vil vare omtrent en time. Du kan få henvisning av legen din, men dessverre kan ventelisten hos psykolog være lang. Det finnes private alternativer med kort ventetid, men dette er dyrere. De regionale helseforetakene har en oversikt over psykologer med driftstilskudd/refusjon i Norge.

Legemidler

Antidepressiva brukes vanligvis til å behandle depresjon, men noen typer antidepressiva er kjent for å hjelpe ved nervesmerte. Det finnes ingen pålitelig forskning som påviser at de virker for brennende munn-syndrom.

Antidepressiva kan forårsake bivirkninger, inkludert tretthet, tørr munn, skjelving, forstoppelse og magebesvær.

Brennende munn-syndrom er mer vanlig hos kvinner som har nådd overgangsalderen. Leger har derfor undersøkt om hormonbehandling (HRT) kan hjelpe, men det finnes ingen god dokumentasjon på at behandlingen har effekt.

Selvhjelp og råd

Noen opplever bedring når de drikker kaldt vann eller suger på en isbit. Inntak av væske kan også motvirke munntørrhet.

Mange synes det hjelper å unngå ting som kan gi irritasjon i munnen, som for eksempel:

  • alkohol
  • tobakk
  • sterk krydret mat
  • kullsyreholdige drikker
  • mat og drikke med høy surhetsgrad

Du kan også prøve et smertestillende spray eller sugetabletter med virkestoffet benzydamin som du får kjøpt på apoteket. Forskningen gir imidlertid ingen sikre svar på om benzydamin har effekt.

Prognose

​Forskning viser at om lag halvparten av alle mennesker med brennende munn-syndrom blir bedre eller helt bra til slutt. Men det kan ta år.

Selv om brennende munn-syndrom kan være ubehagelig, er det ikke farlig. Det vil ikke skade munnen eller tennene.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert onsdag 27. mars 2019