Artrose (slitasjegikt)

Artrose kan gjøre leddene stive og smertefulle. Hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra stolen eller knytte skolissene, kan bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg.

Med artrose kan selv daglige gjøremål bli vanskelig.

Oppsummering

Artrose, eller slitasjegikt, er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned, og kan etter hvert forsvinne helt.

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Sykdommen forekommer hyppigst fra 45–50 årsalder og oppover. Andre faktorer som spiller inn kan være overvekt, tidligere skader eller at du har familiemedlemmer med artrose.

Symptombilde

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste symptomene er:

  • smerter – smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.
  • stivhet – ofte verst om morgenen
  • bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle
  • hovne og fortykkede ledd
  • en knirkende følelse i leddene når du beveger dem
  • muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet

Utredning og diagnose

For at legen skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten. Legen vil også bestille undersøkelser, som røntgen og blodprøver, for å finne ut om plagene dine skyldes artrose.

Behandling

Det finnes ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan redusere smerten og ubehaget den forårsaker. Det vil også kunne bidra til at du kan bevege deg lettere.

Ikke-medikamentell behandling

Moderat, regelmessig trening reduserer smertene, og hjelper deg til å holde deg aktiv og bevege deg lettere. Noen er bekymret for at treningen vil forverre smertene, men det er sjeldent.

En fysioterapeut vil kunne gi råd om øvelser som kan hjelpe, men svømming, gange og sykling er gode treningsformer.

Er du overvektig, kan du prøve å gå ned i vekt for å minske belastningen på leddene.

En støttebandasje eller sportstape kan gi støtte til kneet, slik at smerten reduseres. Du bør snakke med legen og få hjelp fra en fysioterapeut før du eventuelt bruker dette.

Medikamentell behandling

Ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs)

Ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs) virker godt mot smerter og hevelse i leddene ved artrose. Det kan gjøre det lettere å bevege leddene. De fleste tar NSAIDs som tabletter. Du kan kjøpe noen NSAIDs, som ibuprofen, reseptfritt på apoteket. Andre NSAIDs kan forskrives av legen din, som for eksempel naproksen, celekoksib og diklofenak.

Regelmessig bruk av NSAIDs kan irritere magen, gi fordøyelsesbesvær og magesår. I sjeldne tilfeller kan det oppstå blødninger i magen. Legen vil forskrive laveste dose for å redusere risikoen for at dette skjer. Det kan også være aktuelt å forskrive et annet legemiddel for å beskytte magen for de alvorligste bivirkningene.

Noen NSAIDs gir en svært liten økning i risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag. Du vil derfor få spørsmål om du har hatt hjerteproblemer før legen forskriver disse.

NSAID-kremer og -geléer som du kan smøre på leddene, kan redusere smertene spesielt i hånd- og kneledd. Det vil gjøre det lettere å bevege leddene. Du får kjøpt noen av kremene reseptfritt på apoteket, mens andre må du ha resept på. Hos noen kan det oppstå kløe eller utslett der kremen smøres på. Sannsynligheten for at du får mageproblemer er mindre ved bruk av kremer eller geléer enn tabletter.

Paracetamol

Paracetamol kan redusere smerte og ømhet ved artrose, og dermed lette hverdagslige aktiviteter som å reise seg fra stolen eller å gå en tur. Paracetamol er ikke like effektivt som medikamentene kalt NSAID, men noen foretrekker likevel paracetamol, siden bivirkningene er færre. Du bør ikke innta mer enn anbefalt dose, da paracetamol kan gi leverskade.

Kortison

Kortisoninjeksjoner i kneleddet kan redusere smerte, men effekten varer bare inntil fire uker.

Kirurgi

Er smertene svært alvorlige, kan kirurgi være et alternativ. Kirurgi er vanligvis effektivt for å redusere smerter i hofte, tommel, skulder eller kne.

Proteseoperasjon

Det er gode muligheter for at smerten og stivheten vil forsvinne helt etter en proteseoperasjon, men dette er en omfattende operasjon som ikke passer for alle. Du vil trenge noen uker for å komme deg etter en proteseoperasjon i hofte, skulder eller kne. Trening kan hjelpe. En fysioterapeut vil kunne gi deg råd om trening.

Osteotomi

En annen type operasjon, kalt osteotomi, der man fjerner en liten kile av lårbeinet i kneet, kan bedre smerter og bevegelighet.

Hip resurfacing

Et alternativ til protese i hoften er hip resurfacing, som innebærer at man erstatter overflaten av hofteleddet med et kunstig belegg. Noe forskning viser bedring av smerter, stivhet og bevegelighet etter dette inngrepet, men man trenger flere studier for å se på sikkerheten av denne behandlingsformen over lengre tid.

Få hjelp til å velge behandling ved artrose

Det finnes flere ulike behandlingsmuligheter ved både kne- og hofteartrose. Samvalgsverktøy kan hjelpe deg å få kunnskap om sykdommen og behandlingsmulighetene som finnes, slik at du kan ta et informert valg når du og legen sammen skal finne den beste behandlingen for deg.

Se ventetider og velg behandlingssted

Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere.

Selvhjelp og råd

Dette kan du gjøre selv for å redusere smerter og stivhet ved artrose:

  • Enkel aerob trening – du kan forsøke å gå en tur eller å svømme.
  • Stokk eller krykke – du kan føle deg tryggere hvis du bruker stokk eller krykke.
  • Gode sko med myk såle og godt grep på underlaget.

Prognose

Artrose er en sykdom som vanligvis, men ikke alltid, utvikler seg sakte, gjerne over mange år. Smerten og stivheten kan til og med bli mindre uttalt med tiden. Fysisk aktivitet og normal vekt kan virke forebyggende.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert fredag 8. mars 2019