Søvnapné

Noen er plaget med pustestopp når de sover. Dette kalles søvnapné og skyldes vanligvis trange luftveier i nese og svelg. Søvnapné kan medføre døsighet og konsentrasjonsproblemer på dagtid. Behandling kan lindre symptomene for mange.

Bilde av mann som sover med en CPAP-maskin

​Å sove med en CPAP-maskin kan hjelpe mot søvnapné.

Illustrasjon: Andrey Popov / Mostphotos

Oppsummering

Det finnes flere typer søvnapné. Hvis du har søvnapné, kan du i løpet av natten slutte å puste i noen sekunder. Dette skjer fordi luftveiene i svelget blokkeres.

Etter noen sekunder kan man våkne opp med en gispende lyd. Dette kan oppstå flere ganger i timen gjennom hele natten og medfører at du ikke får nok dyp søvn.

Symptombilde

Pustestopp

Hovedsymptomet er pustestopp med hyppig oppvåkning om natten. Noen merker ikke pustestoppet selv, og det kan være partneren som blir bekymret. Mange vil også snorke høylytt. Om du sover alene, kan en smartklokke eller en app på smarttelefonen registrere søvnkvalitet eller lyder (snorking og hikst) under søvn.

Konsentrasjonsproblemer og hodepine

Den enkelte pasient kan være plaget av døsighet og konsentrasjonsproblemer på dagtid, hodepine eller en følelse av å være sliten. Ved alvorlig søvnapné, kan du ha problemer med å holde deg våken, selv i situasjoner hvor det er viktig å være helt våken, som for eksempel ved bilkjøring.

Høyt blodtrykk og overvekt

Søvnforstyrrelser kan ha andre årsaker enn søvnapné. Det anbefales derfor å ta kontakt med lege for utredning ved søvnforstyrrelser. Mange med søvnapné er overvektige og har høyt blodtrykk. Blodtrykket kan du måle hos fastlegen.

Behandling

​Alvorlig søvnapné blir ikke bedre av seg selv, og det er derfor viktig å få behandling.

CPAP (Continous Positive Airway Pressure)

Å sove med en maske som blåser luft inn i nese og munn kan hjelpe mot søvnapné. Denne behandlingen kalles Continuous Positive Airway Pressure (CPAP-behandling).

Luftstrømmen bidrar til å holde luftveiene åpne. Mange gode studier har vist at CPAP kan forbedre søvnkvaliteten og derved gi mindre symptomer på dagtid. Det gjelder spesielt ved alvorlig søvnapné. Masken kan gi noe ubehag.

I studier fikk om lag 4 av 10 mennesker munntørrhet. Mer enn 7 av 10 personer var plaget av nysing, og nesten 6 av 10 fikk rennende nese. Noen opplevde ubehag fra masken i ansiktet og over nesen.

Snorkeskinne

En snorkeskinne har som hensikt å skyve nedre del av kjeven fremover for å holde luftveiene åpne. Denne ligner en type tannbeskyttelse i gummi som brukes i boksing. Snorkeskinnen kan hjelpe mot snorking og søvnapné, men CPAP er mer effektivt. Det kan forbedre livskvaliteten ved reduksjon av tretthet om dagen. 

En studie viste at ca. 7 av 10 personer som brukte en snorkeskinne reduserte antallet pustestopp med 50 prosent. Noen får tilpasset snorkeskinnen hos tannlegen, mens andre er fornøyd med en snorkeskinne man finner på internett. Dette alternativet er billig og mye enklere enn CPAP. 

Denne behandlingen er likevel ikke så god som CPAP for de som er hardest rammet. Noen mennesker som bruker tannskinne kan få tørr munn, lokal irritasjon eller plages av sikling om natten. Disse problemene synes å forsvinne etter en stund.

Kirurgisk behandling

Noen med alvorlig søvnapné velger kirurgisk behandling. Svært store mandler og «falske» mandler (adenoider) kan føre til søvnapné. En operasjon for å fjerne disse kan ha effekt. Av og til fjernes vev fra den bløte gane (drøvelen). For de fleste anbefales ikke operasjonen fordi effekten hos mange er kortvarig.

Selvhjelp og råd

Overvektige bør gå ned i vekt. For svært overvektige personer vil vektreduksjon mellom 30 og 70 prosent av total kroppsvekt føre til en stor reduksjon i antall oppvåkninger om natten. Det å gå ned så mye vekt vil ofte kreve fedmekirurgi. En studie viste at personer som reduserte vekten med 10 prosent også fikk bedre søvn.

Man bør også unngå alkohol og slutte å røyke.

Luftveiene blir mindre blokkert når man sover på siden, selv om det ikke er vist med sikkerhet at tiltakene har effekt. Noen prøver en tannskinne (snorkeskinne) som åpner luftveiene i svelget.

Prognose

​Uten behandling kan søvnapné påvirke livskvaliteten betydelig. Tretthet om dagen kan gå ut over prestasjoner på jobben. Det kan også påvirke kjøringen din og føre til at du kan være en farlig sjåfør. 

Ved alvorlig ubehandlet søvnapné er helsekravene til førerkortet ikke oppfylt. Behandling vil som oftest hjelpe. Personer med alvorlig søvnapné har også en økt risiko for andre helseproblemer, for eksempel høyt blodtrykk.