Unngå soppforgiftning

Skogen bugner av både giftig sopp og matsopp. Her er noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur.

Rød sopp med hvite prikker.

​Rød fluesopp.

  • Vær 100% sikker på soppen du plukker
  • Lær de viktigste giftsoppene og mulige forvekslingsarter
  • Se nøye på hver enkelt sopp du plukker
  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur
  • Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler
  • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven
  • Gå på soppkontroll
  • Delta på soppkurs
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.
To kurver med sopp.

Ideell soppkurv til høyre.

Brosjyr​er

​Hvis uhellet er ute

Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd dersom du mistenker at du har spist giftig sopp.

Giftinformasjonen er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Det er da viktig å vite soppens utseende, størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.).

Det beste er om du har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer. I enkelte situasjoner er det nyttig å analysere rester av soppmåltid eller oppkast. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.

Contact the Norwegian Poisons Information Centre if you suspect a poisoning

22 59 13 00

The phone service is open 24 hours a day.

In case of severe symptoms call:

113

For healthcare professionals

Treatment recommendations for acute poisonings, prepared by the Norwegian Poison Information Centre.

Content provided by The Norwegian Poisons Information Centre

The Norwegian Poisons Information Centre. Unngå soppforgiftning. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Monday, June 14, 2021 [retrieved Sunday, May 5, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/poison-information/sopp/unnga-soppforgiftning/

Last updated Monday, June 14, 2021