Livmorhalsprøve (celleprøve og HPV-test fra livmorhalsen)

Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for å få livmorhalskreft reduseres.

Film: Dette skjer når du tar livmorhalsprøve

Basert på dagens kunnskap om fordeler og ulemper ved screening (kreftforeningen.no), oppfordres kvinner mellom 25 og 69 år til å ta livmorhalsprøve jevnlig. Det gir ingen garanti mot å utvikle livmorhalskreft, men minsker risikoen betydelig.

HPV-vaksinen beskytter godt, men ikke mot alle typer av viruset. Ta derfor livmorhalsprøven selv om du har fått HPV-vaksinen.

Kreftregisterets livmorhalsprogram (kreftforeningen.no) sender brev når det er på tide å ta prøven. 

Alle som har livmor bør ta livmorhalsprøve, uavhengig av seksuell praksis og kjønnsidentitet. Hvis du har symptomer på at noe er galt med underlivet, bør du ta kontakt med lege og få det undersøkt, uansett alder og når du tok prøven sist.

Slik foregår Livmorhalsprogrammet

Du får et brev i posten

Kvinner mellom 25 og 69 år får brev fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta livmorhalsprøve.

Alle som har symptomer på at noe er galt med underlivet må likevel ta kontakt med lege og få det undersøkt, uansett alder og når du tok prøven sist.

Du bestiller time hos legen din

Kontakt legen og bestill time. Du betaler en egenandel. Ønsker du å gå til gynekolog, må du vanligvis ha henvisning fra legen din. Noen steder har også tilbud om å ta livmorhalsprøven hos jordmor.

Legen gjør en gynekologisk undersøkelse

Livmorhalsprøven tas med en liten børste som samler opp overflateceller fra livmorhalsen. For noen kan dette være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Prøven undersøkes for HPV eller celleforandringer, avhengig av hvor gammel du er.

Hva er en livmorhalsprøve, og hvor ofte bør jeg teste meg?

En livmorhalsprøve blir tatt i forbindelse med en underlivsundersøkelse (gynekologisk undersøkelse), ved å føre en liten børste som samler opp overflateceller fra livmorhalsen.

Denne prøven kan analyseres ved to ulike metoder, enten en HPV-test eller ved å se på celleprøven i mikroskop (cytologi). Alder har noe å si for hvilken metode som brukes.

Hvor ofte du bør teste deg, avhenger også av alder.

For kvinner fra 25-29 år undersøkes livmorhalsprøven i et mikroskop for å lete etter celleforandringer (cytologi). Er prøven normal, får du neste påminnelse om livmorhalsprøve om tre år. Etter 1. juli 2023 endres dette til å få påminnelse om ny livmorhalsprøve etter fem år.*

For kvinner fra 30-69 år undersøkes prøven først med en HPV-test.* Hvis prøven er HPV-positiv, undersøkes den samme prøven i mikroskop for celleforandringer. Hvis HPV ikke blir påvist i prøven, får du neste påminnelse om livmorhalsprøve etter fem år.

*HPV-test hvert femte år blir primær testmetode i 2023

Etter 1. juli 2023 vil prøver for alle aldersgrupper undersøkes først med HPV-test, med påminnelse hvert femte år.

En HPV-test er mer effektiv for å oppdage forstadier til livmorhalskreft, sammenlignet med å lete etter celleforandringer i et mikroskop (cytologi). Målet med å bruke denne testen for alle aldersgrupper, er å forebygge enda flere livmorhalskrefttilfeller og redusere dødeligheten av sykdommen. Mer om HPV-test for kvinner fra 25-69 år på kreftregisteret.no

Spørsmål og svar om livmorhalsprøve og HPV (Kreftforeningen.no)

Slik kan du forberede deg før prøven

Livmorhalsprøven skal ikke tas mens du har menstruasjon.

Noen foretrekker å ha på skjørt, kjole eller annet langt plagg når de skal til gynekologisk undersøkelse.

De siste to dagene før prøven:

  • Unngå helst samleie
  • Bruk heller ikke tampong
  • Unngå bruk av vaginale medisiner, kremer eller geléer

Trenger du en prat med legen i forkant? Er det noen ekstra hensyn som bør tas? Ta gjerne med deg dette #sjekkdegkortet (Kreftforeningen.no) til legen.

Hvor lang tid tar det å få svar?

Det tar vanligvis opptil tre-fire uker å få svar. Spør gjerne den som tar livmorhalsprøven om når du vil få svar og om du også får beskjed dersom alt er som normalt. Da slipper du å lure.

Hva skjer etter at du har fått svar?

For kvinner 25 til 29 år: Er celleprøven normal kan du vente i tre år med å ta ny prøve.

For kvinner over 30 år: Er prøven HPV-negativ kan du vente fem år med å ta ny prøve.

Er prøven HPV-positiv, undersøkes samme prøve i mikroskop.

Viser celleprøven lette celleforandringer (CIN 1 / LSIL) er det vanligvis et tegn på at du har en HPV-infeksjon, og slik infeksjon går oftest tilbake av seg selv. Er HPV-testen også positiv blir du enten henvist direkte til gynekolog for flere undersøkelser, eller du må ta en ny prøve etter en tid. Legen gir deg beskjed om når. Noen ganger er det best å vente litt for å se om HPV-infeksjonen blir borte av seg selv.

Viser celleprøven alvorlige celleforandringer (CIN 2 eller 3 / HSIL) vil legen henvise deg til gynekolog. For å kunne sjekke livmorhalsen grundigere, foretar gynekologen en kolposkopi og tar vevsprøver. Hvis det oppdages alvorlige celleforandringer i vevsprøven, anbefales en liten gynekologisk operasjon som kalles konisering. Siden man ikke vet hvilke tilfeller som vil utvikle seg til livmorhalskreft, vurderer gynekologen behovet for behandling ved CIN 2. CIN 3 vil som regel bli behandlet.

Viser prøvene kreft, vil det bli gjort undersøkelser for å finne ut hvor langt sykdommen har kommet. Legene vil så avgjøre hva som er den beste behandlingen.

Ordforklaringer til prøvesvarene

HPV-positiv betyr at HPV er påvist i prøven.

HPV-negativ betyr at HPV ikke er påvist i prøven.

Celleforandringer betegnes som CIN (Cervical Intraepitelial Neoplasi) og graderes fra 1 til 3.

  • CIN 1: Lette forandringer (betegnes også som LSIL)
  • CIN 2: Moderate forandringer (betegnes også som HSIL)
  • CIN 3: Grove forandringer (betegnes også som HSIL)

ASC-US betyr usikkert svar på prøven og følges opp som CIN 1 (LSIL).
ASC-H viser til andre usikre svar og vurderes som CIN 2 eller 3 (HSIL).

Kolposkopi (Kreftforeningen.no): undersøkelse av livmorhalsen med et kolposkop, et mikroskop som ser ut som en kikkert.

Konisering: man opererer bort en liten bit av livmorhalsen.

Forholdsregler etter at du har tatt celleprøve

Ved en vanlig livmorhalsprøve brukes en pinne med en myk børste som strykes rundt livmortappen og stikkes forsiktig inn i åpningen til livmortappen. Det blir ikke noen sår på slimhinnen, noe som betyr at en ikke trenger å ta spesielle forholdsregler etter en slik prøve. Det er helt normalt om det blør litt etterpå.

Informasjon om kreft på tegnspråk

På KreftTegn finner du en rekke filmer med informasjon om kreft rettet mot døve.

Oppslagsverk om kreft (kreftlex.no)

Kreftlex illustrerer organer, kroppsfunksjoner og sykdomsutvikling ved hjelp av 3D-graf, foto, tegninger og video.

Content provided by Kreftforeningen

Last updated Monday, January 9, 2023