Slik undersøker du brystene dine

Hvis du jevnlig ser og kjenner på brystene, blir du lettere oppmerksom på forandringer som kan tyde på brystkreft.

Mange kvinner som får brystkreft oppsøker lege fordi de oppdager en forandring i brystet. Kreftforeningen anbefaler at forandringer i brystet undersøkes av en lege. Det er bedre å gå en gang for mye, enn en for lite.

Se og kjenn ​etter små forandringer

Alle bryst er forskjellige. Det betyr ikke noe at ett bryst er større eller henger noe lavere enn det andre hvis det alltid har vært slik. Du skal imidlertid reagere på selv små forandringer fra det som er normalt for deg. Brystene føles ofte småknudret og er gjerne ømme, særlig før menstruasjon. Dette er vanlig.

Gå til legen hvis du oppdager forandringer i brystene – så får du avklart hva forandringene kommer av.

Bli kjent med egne ​​bryst

Vær oppmerksom på forandringer som måtte oppstå – enhver forandring som ikke har en åpenbar forklaring bør undersøkes med tanke på brystkreft.

Det er enkelt å lære å undersøke brystene selv. Undersøkelsen tar bare noen minutter. Du kan for eksempel gjøre den annenhver måned. For deg som fortsatt menstruerer bør undersøkelsen gjøres om lag én uke etter siste mens.

Kreftforeningen anbefaler å undersøke brystene selv fra 30–35-årsalder. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer.

Video om hvordan du kan undersøke brystene dine selv

Har du brystimplantater?

Det kan være litt ekstra krevende å avdekke forstadier og tidlige stadier av brystkreft dersom du har implantater. Har du tatt brystimplantater eller fått brystprotese skal selvundersøkelse gjøres på samme måte som for de uten. Be gjerne om hjelp til å identifisere kantene på implantatet, slik at du bedre klarer å skille mellom implantat og brystvev. Du må rett og slett bli kjent med brystene på nytt, og oppsøke lege dersom du ser eller kjenner forandringer.

Det er ingen andre retningslinjer for de som har proteser eller implantat når det gjelder anbefalinger for mammografi. Mammografi gjøres på samme måte som for kvinner uten implantater, men det tas gjerne ekstra bilder av brystvevet foran protesen. En mammografiundersøkelse vil ikke skade implantatet. Og det er viktig at kvinner med implantater møter opp til screening.

​Slik undersøker du brystene dine

Kvinne i bar overkropp står med armene rett ned.

1. Still deg foran speilet i bar overkropp

Stå rett, og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Se etter hevelser, søkk i huden og andre hudforandringer. Peker brystvorten slik som vanlig? Kommer det væske fra brystvorten?

Kvinne i bar overkropp strekker armene over hodet

2. Strekk armene i væ​​ret

Se etter de samme tingene som ovenfor. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet? Hvis du har store bryster bør du gjøre resten av undersøkelsen liggende. Da blir det lettere å kjenne etter små klumper. 

Kvinne som løfter en arm og undersøker brystet med den andre

3. Kjenn på bryste​ne etter klumper

Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk strak hånd med flate fingre til å kjenne etter. Det er ofte lettere å kjenne når du er såpet inn, eller har tatt på bodylotion.

Kvinne løfter en arm og klemmer på brystet i nærheten av armhulen.

4. Undersøk hvert bry​​st «time for time»

Begynn på toppen (kl. 12) og kjenn etter fra kanten av brystet og inn mot brystvorten. Ta for deg «time etter time» rundt hele brystet. Gjenta på det andre brystet.

Kvinne undersøker brystene og leter etter kuler i armhulen

5. Ikke glem a​​rmhulene

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre armhule, og omvendt.

To kvinner snakker sammen

6. Endringer i brystene tren​ger ikke bety at du har kreft

Men gå til legen hvis du oppdager forandringer som ikke er normale for deg. Da øker du sjansen for å oppdage brystkreft tidlig. Det er uansett lurt å se og kjenne på brystene annenhver måned. ​

Norwegian Cancer Society

21 49 49 21

Monday-Friday from 09:00 to 15:45

Brystkreftforeningen

Foreningen gir hjelp, støtte og ivaretar interessene til alle som er berørt av brystkreft.

Informasjon om kreft på tegnspråk

På KreftTegn finner du en rekke filmer med informasjon om kreft rettet mot døve.

Oppslagsverk om kreft (kreftlex.no)

Kreftlex illustrerer organer, kroppsfunksjoner og sykdomsutvikling ved hjelp av 3D-graf, foto, tegninger og video.

Slik undersøker du brystene dine. Kreftforeningen, 2023.

Content provided by Kreftforeningen

Kreftforeningen. Slik undersøker du brystene dine. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Thursday, November 16, 2023 [retrieved Monday, July 22, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/kreft/hvordan-undersoke-brystene-selv/

Last updated Thursday, November 16, 2023