Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter

Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter er en av de vanligste allergiene i alle aldersgrupper. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner forekommer.

Hva er allergi mot nøtter, frø og belgfrukter?

Har du matallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten.

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser.

Allergi mot nøtter og peanøtter er sannsynligvis den vanligste matallergien. Dette skyldes at store deler av befolkningen har pollenallergi, og at kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene i pollen og nøtter eller peanøtter. Dette kalles kryssallergi. Mange med pollenallergi opplever derfor symptomer når de har spist peanøtter, hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter. Kryssallergi er vanligvis ufarlig og forbundet med milde symptomer.

Primærallergi mot nøtter og peanøtter kan være forbundet med alvorlige reaksjoner, men disse er sjeldnere. Både barn og voksne kan få allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter. Ofte er dette allergi som varer livet ut.

Ordet nøtt brukes om frukter eller frø som kan være svært ulike. En person som reagerer på én type nøtt, trenger ikke å reagere på andre typer nøtter eller frø.

Peanøtt er en belgfrukt, og det kan forekomme kryssallergi mellom peanøtt, soyabønner, erter og lupiner, som alle tilhører belgplantefamilien.

Symptomer

Allergikere som spiser nøtter, frø eller belgfrukter får som oftest en reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå.

Symptomer på matallergi er ofte plager i

  • mage- og tarmkanalen, for eksempel kløe i munnhulen, kvalme og oppkast, magesmerter og/eller diaré
  • hud, for eksempel kløe, elveblest, hevelse eller forverring av eksem
  • øyne eller luftveier med tett nese og/eller pustebesvær, og kan i sjeldne tilfeller bli en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaksi.

Utredning

Hvis du tror du er allergisk mot disse matvarene, kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist.

Behandling

Behandling for matallergi er:

  • å unngå eksponering for matvarer du er allergisk mot
  • å vite korleis du skal behandle eventuelle allergiske reaksjonar
  • å få utskrive nødvendige medisinar til behandling

Kostholdsråd    

Du kan godt utelate nøtter, frø og belgfrukter og likevel ha et fullverdig kosthold. Ved å spise variert og bruke kjøtt, fisk, melkeprodukter, korn, frukt og grønnsaker vil behovet for alle næringsstoffene kunne dekkes.

Noen tåler nøtter når de er stekt, kokt eller bakt (varmebehandlet), det gjelder de som primært har pollenallergi med kryssreaksjon mot nøtter. Dette gjelder ikke for de med primærallergi mot nøtter.

Noen svært få personer reagerer på svært små mengder av matvaren de ikke tåler. De må ta andre hensyn enn de fleste med allergi, og unngår ofte matvarer som utilsiktet kan inneholde spor av allergenet. Dette gjelder spesielt ved sjokoladeprodukter, hvor det kan bli en del forurensning fra produkter som inneholder peanøtter og nøtter i samme produksjonslinje, og produkter som er utsatt for forurensning i butikk, slik som smågodt i løsvekt. Støv fra nøtteknekking kan være nok til å utløse symptomer for noen få, men det gir svært sjelden alvorlige reaksjoner.

Matvarer med nøtter, frø eller belgfrukter

Merking av allergener i mat reguleres gjennom matinformasjonsforskriften, som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av peanøtter, nøtter, soya, sesamfrø og lupin. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten om produktet eller retten inneholder én av disse matvarene, uansett hvor liten mengde som er tilsatt. Dette gjelder også på serveringssteder.

Definisjonen på nøtter i merkeforskriften er mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter, paranøtter og macadamianøtter, og produkter framstilt av slike nøtter. Det skal fremgå av merkingen hvilken type nøtt produktet eller retten inneholder. Muskat, kokosnøtt og sheanøtt er ikke omfattet av matinformasjonsforskriften, men gir svært sjelden allergisk reaksjon.

Andre belgfrukter, som erter, bønner, linser og andre frø, er det ikke pålagt å deklarere dersom de utgjør mindre enn to prosent av matvarens vekt.

Nøtter

Det er ofte nøtter i brødvarer, kjeks, kaker, desserter, iskrem, sjokolade, marsipan, nøtteoljer og sauser.  Det er vanlig å bruke nøtter i salater. Både middags- og dessertsauser kan inneholde nøtter eller peanøtter. I vegetarretter og eksotiske retter finnes det ofte nøtter eller frø. Pesto kan være laget på pinjekjerner, cashewnøtter eller peanøtter. Sataysaus er basert på peanøtter.

Nøtteoljer kan inneholde små rester av nøtteprotein, og kan i sjeldne tilfeller gi reaksjon. Peanøttoljer som brukes industrielt til produksjon av for eksempel potetgull og snacks, inneholder i liten grad peanøttproteiner, og tåles av de fleste.

Frø

Frø, som sesamfrø, finnes særlig i brødvarer, vegetarretter, godteri, kjeks, hummus, sesamolje, sesammel og tahini (sesampasta).

Soya

Produkter som inneholder soya merkes vanligvis med soya, soyamel, miso, tempeh, edamame, soyabønner, tofu og soyasaus. Soya forekommer i bakverk, farseprodukter, frokostblandinger, panerte retter, buljong, posteier, ulike vegetabilske retter og drikker av soya med mer. Soyaolje består av fettet fra soyabønnen og er godt renset for protein. Personer med soyaallergi kan derfor bruke raffinert soyaolje. Soyalecitin er utvunnet fra soyaolje, og kan derfor også brukes ved soyaallergi.

Noen tåler soya bedre etter varmebehandling. Det gjelder først og fremst de som har pollenallergi og kryssallergi mot soya.

Lupin

Lupinfrø og lupinmel kan finnes i noen typer brød, bakevarer, glutenfri pizza, melblandinger, vegetarprodukter, pasta med mer. Lupin kan forårsake allergiske reaksjoner hos enkelte med peanøttallergi, meb dette forekommer sjelden.

Matlaging

I de fleste tilfeller kan man bruke vanlige oppskrifter. Nøtter er ofte enkelt å sløyfe. I noen tilfeller kan man erstatte nøtter med solsikkefrø, pinjekjerner eller ristede havregryn, avhengig av hva man tåler og hvilken rett det gjelder.

Hvis maten skal tilberedes både med og uten nøtter, belgfrukter eller frø, er det nødvendig å holde kokeutstyr, sleiver og fjøler adskilt. Dette er for å unngå utilsiktet «forurensning» av matvarer via kjøkkenredskaper.

Astma- og allergiforbundet

23 35 35 35

Monday-Friday from 09:00 to 14:30

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsomhetssykdommer.

LHL Astma og allergi

22 02 68 10

Monday-Friday from 08:30 to 12:00

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi og eksem.

Content provided by The Norwegian Directorate of Health, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)

The Norwegian Directorate of Health, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO). Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter. [Internet]. Oslo: The Directorate of e-health; updated Thursday, March 11, 2021 [retrieved Friday, December 1, 2023]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/matallergi/kost-ved-notteallergi/

Last updated Thursday, March 11, 2021