Nyrestein

Nyresteinsanfall kan være svært smertefullt, men som oftest kommer steinene ut av seg selv. Hvis de ikke gjør det, finnes det god behandling.

Nyrestein er harde utfellinger som dannes i nyrebekkenet. De består av avfallsstoffer fra urinen. Steiner kan også befinne seg i urinblæren eller urinlederne. Urinlederne er tynne rør fra nyrebekkenet til blæren. De kalles også ureter.

Steiner kan ligge i nyrebekkenet uten å gi symptomer. Smertene starter ofte når steinene løsner og beveger seg med urinstrømmen. Små steiner kan komme ut uten at det merkes. Større steiner kan skrape mot innsiden av urinlederne og sette seg fast. Dette kan være svært smertefullt.

Det finnes fire hovedtyper nyrestein:

  • Kalsiumstein er den vanligste typen. Kalsiumstein inneholder grunnstoffet kalsium samt oksalat og/eller fosfat.
  • Urinsyrestein dannes hvis det er for mye urinsyre i urinen. Urinsyre er et avfallsstoff som dannes når mat fordøyes.
  • Infeksjonsstein (struvittstein) dannes ved tilstedeværelse av visse typer bakterier.
  • Cystinstein dannes ved en sjelden tilstand som kalles cystinuri.

Hovedsymptomet er smerter. Det kan være en dump smerte i ryggen og flanken eller svært skarpe, takvise smerter i magen. Smertene kommer vanligvis plutselig og kan stråle ned til lysken.

Andre symptomer kan være

  • svette og sykdomsfølelse
  • kvalme og oppkast
  • hyppig vannlatingstrang, svie ved vannlating

Legen vil gjøre urinanalyse for å se etter blod i urinen eller tegn på infeksjon. Ofte vil det være spor av blod selv om det ikke sees med det blotte øyet. Det vil være sterk mistanke om nyrestein ved sterke smerter i siden og blod i urinen.

Legen kan også forordne blodprøver for å vurdere infeksjon, nyrefunksjon og disponerende årsaker til nyrestein. Det er vanlig å ta en CT (computertomografi) for å se hvor stor steinen er og hvor den befinner seg. Hvis bildeundersøkelsene ikke viser noen nyrestein, kan det være aktuelt med ytterligere utredning dersom smerten fortsetter.

Nyrestein kan av og til oppdages på røntgenbilder ved en tilfeldighet.

Steiner som er under 10 millimeter i diameter, kan passere ut gjennom urinveiene uten behandling. Jo mindre de er, jo mer sannsynlig er dette. Det kan ta alt fra et par dager til fire uker. Prosessen kan fremskyndes ved å drikke rikelig med væske slik at urinstrømmen tar steinen med seg.​

Sterke smertestillende legemidler er ofte nødvendig. I dag er betennelsesdempende legemidler som diklofenak førstevalget. Dette legemiddelet gis som oftest som en injeksjon i en muskel eller som en stikkpille i endetarmen. Dette er fordi en tablett som svelges kan kastes opp igjen.

Ved sterk kvalme og oppkast finnes det kvalmestillende midler. Dersom smertene er voldsomme kan det bli aktuelt med morfinbehandling på sykehus. Har du infeksjon i tillegg, vil du få antibiotika.

Ved mindre sterke smerter uten tegn på infeksjon er det naturlig å være hjemme i behandlingsperioden. Dersom du får nyrestein, kan du fange opp steinen ved å tisse gjennom et kaffefilter eller en finmasket sil. Selv små steiner kan du ta med til lege, som vil sende den inn til sykehuset for analyse, såkalt konkrementanalyse. Det påvirker rådgivingen og valg av eventuelle medisiner for å redusere risiko for nye tilfeller av nyrestein.

Steinfjerning​​

Større steiner og andre steiner som ikke kommer ut av seg selv, krever behandling.

Sjokkbølgeterapi

Sjokkbølgeterapi, også ekstrakorporeal sjokkbølgelitiotripsi (ESWL), knuser steinen til mindre biter. Bitene følger med urinen ut. Da er det ikke nødvendig med en operasjon.

Behandlingen foregår enten mens du ligger i et badekar eller på et behandlingsbord. Du får lokalbedøvelse.

Det kan hende det er nødvendig med flere behandlinger for å knuse store og harde steiner. Faren for bivirkninger er liten, men det er en risiko for å få blødning eller en urinveisinfeksjon, eller at steinfragmenter setter seg fast i urinlederen i etterkant av behandlingen.

Ureteroskopi

Hvis steinen sitter fast i urinlederen, kan det bli aktuelt å gjennomføre en ureteroskopi. Behandlingen skjer under lokalbedøvelse eller i narkose.

Legen fører et langt tynt instrument opp i urinrøret, videre inn i blæren og opp i urinlederne i retning nyren. Når instrumentet når frem til steinen, kan den brytes opp med laser. Denne prosedyren har god effekt.

Operasjon

Dersom steinen er stor eller sitter vanskelig til, er operasjon et alternativ. Operasjonen kalles en perkutan nefrolitiotomi. Behandlingene skjer i narkose, og som oftest er det aktuelt med innleggelse på sykehus.

Kirurgen gir lokalbedøvelse og lager et lite snitt på ryggen. Så fører han en nål og et svært tynt rør inn i nyren for å fjerne steinen.

Som alle andre operasjoner innebærer denne prosedyren en viss risiko for komplikasjoner. De vanligste er forstoppelse og infeksjoner.

Midlertidig dren

Dersom steinen blokkerer urinpassasjen i urinlederen, hender det at man midlertidig legger inn et dren i nyrebekkenet gjennom huden, eller en stent opp i urinlederen forbi det trange området.

Nyresteinsbehandling er som oftest vellykket, men tilbakefall er ikke uvanlig. Etter et nyresteinsanfall vil 5 av 10 personer få et nytt anfall innen fem år, og 8 av 10 vil få nye nyrestein innen ti år.

Faren for ny steindannelse kan påvirkes ved kostholdsendringer. Rådene vil variere avhengig av hvilken steintype du har. Følgende tiltak kan redusere risikoen for nye nyrestein:

  • Drikk mer enn to liter væske hver dag.
  • Spis citrusfrukter.
  • Spis sunn og kalsiumholdig mat, men ikke ta kalsiumtilskudd dersom du har hatt kalsiumstein. Kalsiumrik mat er melk, melkeprodukter, erter og bønner, grønne grønnsaker og nøtter.
  • Unngå mye salt.
  • Unngå mye kjøtt.
  • Hvis nyresteinen besto av kalsiumoksalat, kan det være en idé å redusere oksalatmengden i dietten. Det vil si å spise mindre sjokolade (kakaomasse), rabarbra, nøtter, spinat og drikke mindre kaffe og vanlig te.
  • Hvis nyresteinen besto av urinsyrekrystaller, bør du begrense inntak av skinn fra fugl, sild og ansjos, samt innmat (lever, nyrer, brissel og hjerne). Dette gjelder også pasienter som har kalsiumoksalatsteiner på grunn av høy urinsyre i blodet.
  • Spis mer grønnsaker. Grønnsaker gir mindre urinsyre.

Kostholdsendringer virker imidlertid ikke for alle, og det finnes begrenset med forskning som dokumenterer virkningen. Snakk derfor med legen før du gjør en drastisk endring av matinntaket.

Legen kan også skrive ut legemidler for å forebygge visse former for nyrestein. Hvilken medisin som er aktuell er avhengig av steintypen. Ett eksempel er et vanndrivende middel (diuretika) for å redusere kalsiumnivået i urinen hvis steinen inneholdt kalsium. Ved for mye urinsyre i urinen brukes et medikament som kalles allopurinol.

Nyrestein. Helsebiblioteket.no, 2021.

Kidney stones (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Nyrestein. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Tuesday, April 20, 2021 [retrieved Wednesday, October 16, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/nyrer-og-urinveier/nyrestein/

Last updated Tuesday, April 20, 2021