Sopp i underlivet

Den vanligste plagen ved sopp i underlivet er endret utflod fra skjeden. Du kan også kjenne kløe og sårhet. Soppinfeksjonen er vanligvis lett å bli kvitt, men hos enkelte kvinner kommer den stadig tilbake.

Hos de fleste kvinner er underlivssopp forårsaket av en gjærsopp som kalles Candida albicans.

Oppsummering

Hos de fleste kvinner er soppinfeksjon i underlivet (candidavaginitt) forårsaket av en gjærsopp som kalles Candida albicans. Candida er vanligvis ufarlig og den lever naturlig på kroppen. Blir det for mye av denne gjærsoppen, fører det til betennelse i skjeden. Soppinfeksjon i underlivet oppstår ofte etter en antibiotikakur.

Soppinfeksjon i skjeden kan overføres til seksualpartner. Synlig symptomer er utslett og tørrhetsfølelse på penis. Dette kan behandles med antisoppkrem som man får på apoteket. Har begge soppinfeksjon, kan de smitte hverandre frem og tilbake og derfor bør begge behandles samtidig.

Underlivssopp er vanligvis lett å behandle. Kommer den stadig tilbake, er det en risiko for underliggende sykdom, som for eksempel diabetes. Oppsøk lege hvis dette gjelder deg.

Symptombilde

Det vanligste symptomet på sopp i underlivet er utflod fra skjeden. Den er vanligvis tykk og hvit, nesten som cottage cheese, men noen kvinner får også klar utflod. Området utenfor skjeden, vulva, kan også føles sårt og klø. Tilstanden kalles da vulvovaginitt.

Har du symptomer for første gang, eller er usikker på årsaken, bør du bestille time hos legen din.

Behandling

De vanligste legemidler mot sopp i underlivet er kremer eller stikkpiller til skjeden (vagitorier).

Kremer og stikkpiller inneholder ofte et medikament fra en gruppe legemidler som kalles imidazoler. Dette får du reseptfritt på apoteket. Du trenger kanskje bare én dose. Du setter inn en stikkpille dypt i skjeden når du legger deg om natten. Det er også mulig å bruke stikkpiller under menstruasjonen. De færreste får bivirkninger, men lokalirritasjon i skjeden kan forekomme. Det er ikke farlig å bruke legemidlene dersom du er gravid eller ammer.

Ved gjentatte soppinfeksjoner kan du be legen om resept på Flukonazol. Dette er en kapsel som man svelger og kan fjerne underlivssopp med bare én dose. En studie fant at rundt en fjerdedel av kvinnene fikk bivirkninger som hodepine, magesmerter eller kvalme. Du bør ikke ta flukonazolkapsler dersom du er gravid.

De som er svært hyppig plaget kan få råd om regelmessig bruk.

Selvhjelp og råd

Gjærsoppen som forårsaker underlivssopp vokser best under varme, fuktige forhold. Derfor anbefales løstsittende bomullsundertøy heller enn tights for å forebygge candidaoppvekst.

Her finner du flere generelle råd for å motvirke kløe i underlivet.

Det finnes flere naturmidler som selges mot candida, men virkningen er ikke dokumentert. Noen kan virke lokalirriterende.

Prognose

Sopp i underlivet er ikke farlig og forsvinner vanligvis med behandling. Selv uten behandling blir man ofte bedre av seg selv. Soppinfeksjonen er lokal og vil ikke gi noen innvirkning på fosteret under graviditet.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Last updated Thursday, September 19, 2019