Årebrokk i pungen (varikocele)

Årebrokk er en bløt klump ovenfor testikkelen forårsaket av oppsvulmede vener. De fleste har få eller ingen plager og har derfor ikke behov for operasjon. Noen opplever ømhet og ubehag eller nedsatt fruktbarhet. Varikocele hos tenåringer kan påvirke testiklenes vekst.

Hevelsen er vanligvis over testikkelen. Et varikocele forårsakes av oppsvulmede vener, og dermed kan det kjennes ut som en myk fortykkelse baktil og ovenfor testikkelen.

Et varikocele oppstår nesten alltid på venstre side, men en sjelden gang kan man få det på den høyre siden eller begge. Dersom varikocele oppstår i puberteten, kan det hindre at testikkelen vokser som normalt.

Noen menn med et varikocele får smerter eller verking i testiklene. I noen tilfeller kan tilstanden påvirke sædkvaliteten og føre til vansker med å få barn. I disse tilfellene kan behandling hjelpe.

Dersom du finner en klump eller hevelse i selve testikkelen, bør du alltid oppsøke lege for å utelukke at hevelsen skyldes kreft. Testikkelkreft​ er sjelden, men det er best å sjekke for å være på den sikre siden.

Hvis du ikke har noen plager, er det ofte ikke nødvendig med behandling.

Hvis du er i tenårene og det oppstår forskjell i testikkelstørrelse, eller hvis du er voksen og den reduserer fruktbarheten din, vil legen anbefale kirurgi. Kirurgi kan også hjelpe hvis varikocele gir deg smerter. Det finnes flere typer operasjoner, men alle går ut på å blokkere venene i varikocelet.

Kirurgi for å blokkere venene

En operasjon stenger av (underbinder) opphovnede vener og fjerner et varikocele. Operasjonen utføres på sykehus, og du vil sannsynligvis kunne dra hjem samme dag. Vanligvis vil du få generell anestesi slik at du ikke er våken under operasjonen.

Operasjonen kan gjøres som kikkhullskirurgi gjennom flere små snitt i nedre del av magen din, eller som åpen kirurgi gjennom et større snitt. Uansett vil snittet eller snittene være i nedre del av magen, ikke i pungen. Så snart de opphovnede venene i testiklene er avstengt, vil andre vener i testiklene ta over, slik at blodstrømmen i testiklene blir normal etterpå.

Enhver operasjon medfører en viss risiko for smerter og infeksjon etter operasjonen. Det er også en liten sjanse for allergiske reaksjoner mot anestesimiddelet, men det er sjelden. Hvis kirurgen skulle være uheldig og skade arterien som fører blod til den aktuelle testikkelen, kan det gjøre at testikkelen krymper. Etter operasjonen kan noen få hydrocele, som er væske rundt en eller begge testikler. Vanligvis går dette bort av seg selv.


Andre operasjoner

En annen type operasjon blokkerer de hovne venene innenfra. Det er en mindre operasjon enn å underbinde venene. Den gjøres på sykehuset, og du vil sannsynligvis kunne reise hjem samme dag. Du vil få lokalbedøvelse slik at du ikke kjenner smerter i lysken.

Kirurgen vil føre en nål inn i en vene i lysken din, deretter fører man et tynt rør gjennom nålen og inn i de opphovnede venene. Deretter kan kirurgen bruke en metallcoil eller en liten ballong til å tette venene. Kirurgen kan også injisere et kjemisk middel som gjør at venene klapper sammen.

Komplikasjoner er ikke vanlige, men noen menn kan få et blåmerke der nålen ble satt inn. Det er også mulig at en coil som blokkerer en vene kan flytte på seg, men dette er uvanlig.

Enkelte menn reagerer allergisk mot anestesimiddelet.

​Mange menn får ingen problemer fra deres varikocele og trenger ikke behandling. Hvis du er plaget av ditt varikocele, kan kirurgi hjelpe. Hvis du avventer behandling som voksen, kan du alltid skifte mening og få behandling senere.

Alle typer kirurgi fungerer bra. Omtrent 90 av 100 varikoceler forsvinner i løpet av de første månedene etter behandling. Det finnes tilfeller hvor den kommer tilbake, men dette er uvanlig.

Tenåringer med redusert vekst i en testikkel har 50 til 80 prosent sjanse for å få normal vekstforløp igjen etter operasjon. Studier viser at mer enn 60 av 100 menn har forbedret sædkvalitet etter åpen kirurgi. Og for menn som prøver å få barn, vil 40 av 100 lykkes etter kirurgisk behandling. Kirurgi reduserer også vanligvis smerten folk får fra varikocele.

Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere.

Årebrokk i pungen - varikocele. Helsebiblioteket.no, 2021.

Varicocele (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Årebrokk i pungen (varikocele). [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Monday, March 15, 2021 [retrieved Thursday, July 25, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/underliv/varikocele/

Last updated Monday, March 15, 2021