Gynekologisk undersøkelse

En gynekologisk undersøkelse er undersøkelsen av vulva, skjeden og livmorhalsen. Den kan gjøres hos de fleste fastleger og helsestasjoner for ungdom. Hvis det er behov for å undersøke livmor og eggstokker blir du henvist til en gynekolog.

Når skal du gjøre en gynekologisk undersøkelse?

Fra det året du fyller 25 år, bør du ta en prøve for livmorhalskreft hvert 3. år frem til du er 69 år. Denne testen tar legen enten som celleprøve eller HPV-prøve fra livmorhalsen din ved en gynekologisk undersøkelse.

Utenom celleprøven er det ikke nødvendig å jevnlig ta gynekologisk undersøkelse, så lenge du ikke har noen plager i underlivet. Har du endret utflod, kløe eller smerter i magen eller i vulva som ikke går over, bør du ta kontakt med lege.

På  vulva.no kan du lese mer om symptomer i symptomveilederen (vulva.no).

Du kan også få hjelp til å vurdere behovet for en gynekologisk undersøkelse hos fastlegen. Noen ganger holder det å ta en prøve for seksuelt overførbare infeksjoner, eller du har symptomer som er lett gjenkjennelige for legen, slik at det ikke er behov for en gynekologisk undersøkelse.

Hvordan bestiller du time til gynekologisk undersøkelse?

Mange tror de må til en gynekolog for å gjøre en underlivsundersøkelse. Dette er ofte unødvendig, siden alle fastleger er opplært til å gjøre en enkel gynekologisk undersøkelse og i tillegg ta celleprøver. Du kan derfor starte med å ta kontakt med fastlegen din, hvis du trenger en gynekologisk undersøkelse.

Det vil likevel være en del fastleger som velger å henvise videre også for de enkle undersøkelsene av ulike årsaker.

Les mer om samtalen på legekontoret (vulva.no).

Henvisning

Hvis fastlegen er usikker på hva plagene dine skyldes eller du må undersøke eggstokker og livmor, blir du henvist til en gynekolog for videre undersøkelse med ultralyd. Hvis du blir henvist av fastlegen får du dekket timen hos gynekolog via helfo. Det kan ofte være ganske lang ventetid.

Du kan også gå til privat gynekolog. Da trenger du ikke henvisning. Dette er gynekologer som ikke har en avtale med HELFO, slik at de ikke får refundert kostnader på konsultasjonen fra det offentlige. Det betyr at du må betale hele konsultasjonen selv, og derfor blir dette dyrere enn hvis du får henvisning til en gynekolog med avtale. Det er ofte kortere ventetid hos private gynekologer.

Hva skjer ved en gynekologisk undersøkelse?

Ved en undersøkelse ligger kvinnen i en gynekologisk stol hvor bena ligger i benholdere. Har du menstruasjon kan det være vanskelig å vurdere utflod, og det kan ikke tas celleprøve når du har blødninger. Du kan ringe legekontoret hvis du får blødninger samme dag som undersøkelsen. For undersøkelse av vulva eller innsetting av spiral er det ikke problematisk at du har blødninger.

Undersøkelse av vulva

Legen vil først se på ytre og indre kjønnslepper og skjedeinngangen for å se etter tegn på sår, hevelser, fargeendringer, blemmer og utslett. Det er ikke nødvendig å fjerne hår rundt kjønnsorganet før en gynekologisk undersøkelse.

Undersøkelse av skjeden og livmorhalsen

Etter å ha sett på vulva vil legen kikke inn i skjeden ved hjelp av et spekel med glidemiddel. Legen vurderer slimhinnen i skjeden, utfloden og livmorhalsen. For test av seksuelt overførbare infeksjoner (som klamydia) eller test av pH på utfloden bruker legen en bomullspinne. Noen tilbyr test for seksuelt overførbare infeksjoner som selvtest pasienten kan ta på toalettet. Noen ganger vil legen ta prøver av vil hente ut utflod for å undersøke bakterier og celler i mikroskopet.

Celleprøve

En celleprøve blir tatt mens spekelet er inne i skjeden. Prøven gjennomføres ved at legen stryker enplastspatel på livmorhalstappen og vrir en liten børste rett innenfor livmorhalsen. Det er med andre ord kun undersøkelse fra livmorhalstappen og ikke noe dypere enn det. Det er normalt å blø litt etter denne prøven, selv om det ikke har vært noe skarpt i kontakt med livmorhalsen.

Film: Dette skjer når du tar livmorhalsprøve

På kreftregisterets nettisder kan du lese mer om hva som skjer når du skal ta en celleprøve.

Undersøkelse av livmor og eggstokker

Legen vil også ofte undersøke størrelse og beliggenhet av livmoren og eggstokker. Det gjøres ved at legen tar to fingre inn i skjeden og beveger litt på livmorhalsen, mens legen klemmer over nedre del av magen. Legen får da en følelse av hvor livmoren er, størrelsen på livmoren og om det er klumper eller kuler som ikke bør være der. Det er viktig å gi tilbakemelding til legen hvis noe av dette føles unormalt vondt.

En gynekolog vil i tillegg kunne se på livmoren og eggstokkene via innvendig ultralyd. Dette er et avlangt instrument som legen fører inn i skjeden Dette medfører ikke smerter

Gode tips ved undersøkelsen

  • Ha på klær som er lett å ta av
  • Ha gjerne en lang genser eller en kort kjole eller skjørt
  • Fokuser på å slappe av i lår og rumpemuskulatur slik at du spenner seg minst mulig i bekkenet
  • Pust godt inn med magen, og konsentrer gjerne på pusten din i løpet av undersøkelsen
  • Hvis du tidligere har opplevd vanskelige situasjoner ved gynekologisk undersøkelse eller opplevd overgrep, er det viktig å gi beskjed til legen om dette før undersøkelsen

 

Vulva.no

Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner.

Content provided by Oslo University Hospital

Oslo University Hospital. Gynekologisk undersøkelse. [Internet]. Oslo: The Directorate of e-health; updated Thursday, February 16, 2023 [retrieved Saturday, December 2, 2023]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/undersokelse-og-behandling/gynekologisk-undersokelse/

Last updated Thursday, February 16, 2023