Om nedkjøling
Nedkjøling er farlig og kan føre til alvorlig skade og død. I Norge er faren for nedkjøling stor hele året. Nedkjøling er spesielt aktuelt i forbindelse med snøskred og drukning, men kan skje i romtemperatur dersom noen blir liggende urørlig over lang tid.
Er du skadet eller syk, vil et fall i kroppstemperaturen føre til økt oksygenforbruk og økt blødning.
Symptomer på nedkjøling
- Mild: Personen er våken og fryser med skjelving
- Moderat: Redusert bevissthet, personen skjelver ikke lenger
- Alvorlig: Bevistløs, men puster
- Dyp nedkjøling: Bevisstløs, puster ikke
Slik gir du førstehjelp ved nedkjøling
- Fjern vått tøy
- Pakk personen godt inn i varmt tøy og dekk til slik at det blir vindtett
- Tilfør varme
- Overvåk bevissthet og pust
- Få personen innendørs om mulig
- Ring 113 for å få veiledning
Det kan være vanskelig å finne ut om en bevisstløs person puster, fordi vi puster mye saktere når vi er nedkjølt. Det kan være nødvendig at du holder fri luftvei og sjekker pusten i et helt minutt, før du kan konkludere med at en person ikke puster.
Prøv å finn ut hvor lenge personen har blitt nedkjølt, hva temperaturen er der personen ble funnet og hva som har skjedd i forkant.
Hjertestans på grunn av nedkjøling
Har en person fått hjertestans på grunn av nedkjøling, må du starte hjerte- og lungeredning. Det er viktig å ikke gi opp forsøket på å gjenopplive en person, dersom hjertestansen har skjedd fordi personen er nedkjølt.
Hjerte- og lungeredning (HLR)
De første minuttene etter at en ulykke eller akutt sykdom inntreffer, er livsviktige. Det er lite som skal til for å redde liv, du må bare vite hva.
Illustrasjon: Mostphotos