Sikkerhet for små barn (1-6 år)

Alle foreldre er engstelige for at det skal skje en alvorlig ulykke med barnet deres. Det gjelder å finne en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.

Barn foran vaskemaskinen

Skader og ulykker hos små barn​

Barnet er hele tiden i utvikling og kan plutselig gjøre noe du ikke er forberedt på. Barnets alder bestemmer hvilke forholdsregler du bør ta. Risikoen for ulykker er størst når barnet går fra et utviklingstrinn til et annet.

Alle hjem og nærmiljøer er forskjellige og byr på ulike utfordringer. Det er lurt å vurdere omgivelsene fra barnets ståsted, i den alderen barnet er nå.

Det er viktig at de voksne legger til rette for at barn lærer seg å mestre nye situasjoner og aktiviteter, samtidig som de beskytter dem mot ulykker. Noen ulykker kan man ikke forhindre, men heldigvis er det mye du kan gjøre for å sikre barnets omgivelser.

Vanlige ulykker 1–3 år:

 • fall fra høyder, for eksempel trapper
 • brannskader, for eksempel fra varm kaffe
 • forgiftninger og etseskader
 • små gjenstander som setter seg fast i halsen
 • kutt- og skrubbsår

Vanlige ulykker 4–6 år:

 • kutt- og skrubbsår
 • brudd- og forstuingsskader
 • hodeskader
 • brann- og etseskader
 • tannskader

Hva gjør du ved skader og ulykker?

​Noen ulykker og skader er ikke mulig å forhindre, og da er det viktig å vite hva du skal gjøre.

Hvis barnet faller fra høyde, får et fremmedlegeme i halsen, får bruddskader eller er nær ved å drukne, bør du observere barnet og se om barnet er våkent, og om det puster.

Ved slike alvorlige og livstruende symptomer, ring 113. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.

Lege eller legevakt kan ellers kontaktes for råd om videre oppfølging. Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.

Ved akutte forgiftninger eller forgiftningsfare, ring Giftinformasjonen på tlf. 22 59 13 00 (døgnåpen).

Førstehjelp ved andre skader

Lær mer om førstehjelp og skader.

Se også 113.no – Norges offisielle nettsted for førstehjelp.

Tannskader

Kontakt tannlege eller tannlegevakten for råd om videre oppfølging.

 • Utslåtte melketenner skal ikke sette på plass igjen.
 • Utslåtte permanente tenner eller tannbiter bør oppbevares fuktig i vann eller melk.

Andre forholdsregler

Lær barna nummeret til medisinsk nødtelefon: 1-1-3

BÆ-BU-BÆ-BU-SANGEN

For at barna lettere skal huske 1-1-3 kan dere bruke denne sangen, som mange barn lærer i barnehagen. 

(Melodi: Hvis dine ører henger ned)

En brann er ikke tull
Du må ringe 1-1-0
Har du fått en tyv på do
Må du ringe 1-1-2
Har du veldig vondt et sted
Må du ringe 1-1-3
Det er lett å huske det!

Kilde: Idébank for småbarnsforeldre og Alfabetika.no

Sikring av hjemmet

En del risikofaktorer i hjemmet kan enkelt fjernes eller reduseres betydelig, og det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å sikre barnets omgivelser.

 • Oppbevar farlig verktøy, kniver, sakser og andre skarpe gjenstander på et sikkert sted. Ikke la fyrstikker og lightere ligge fremme slik at barnet kan få tak i dem.
 • Barnet bør ikke leke med plastikkposer fordi posen kan tres over hodet og forårsake kvelning. Bruk ikke lange skjerf eller klær med snor som barnet kan henge seg fast i når det leker.
 • Sjekk at varmeovner har lav overflatetemperatur. Bruk stikkontaktbeskyttere, og pass på at ledninger ikke henger løst. Stekeovnsdøren bør ha barnesikring. Platetoppen bør ha komfyrvern. Ildsted som peis eller ovn som er i bruk bør barnesikres slik at barnet ikke kan ta på overflaten.
 • Pass på at du oppbevarer medisiner, vaskemidler, kjemikalier og tobakk utilgjengelig for barn. Barnesikret emballasje er ingen garanti for at barnet ikke klarer å åpne den. Oppbevar alt i sin originale emballasje, slik at barnet ikke kan ta feil.
 • Fall fra høyder kan forebygges ved å sikre trapper med grind, og ved å ha barnesikring på vinduer. Ikke la barnet være på balkongen eller verandaen uten tilsyn. Forlat aldri barnet i barnestolen, selv om de har sele på. Høye barnestoler kan velte. Køyesenger bør sikres slik at de ikke brukes som klatrestativ.
 • Barnet bør ha tilsyn ved spising fordi det kan sette mat i halsen.
 • Lær barnet å ikke spise planter og sopp uten å ha snakket med en voksen. Plasser giftige planter utenfor barnets rekkevidde.

I trafikken

Sikring i bil

Det er påbudt å sikre barn riktig i bil.

 • Bruk godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets størrelse og vekt.
 • Det anbefales at barnet sitter i bakovervendt stol så lenge som mulig, og minimum til 4 år.
 • Sitter barnet foran i bilen i et bakovervendt barnesete, skal airbagen eller kollisjonsputen alltid slås av. For å sitte forovervendt i forsete, anbefales det å slå av airbagen frem til barnet er 140 cm høyt. Kollisjonsputen er konstruert for å beskytte en voksen person. Følg monteringsanvisningen for barnestolen og sørg for at den er forsvarlig fastspent.
 • Det beste er å ta av eller åpne yttertøyet slik at bilbeltet kommer tett inntil kroppen. La skulderdelen av bilbeltet sitte foran skuldrene, og magedelen av bilbeltet sitte under hoftekammen. Dette vil redusere skadene ved en eventuell kollisjon.

Sikring i buss

 • Barn bør være like godt sikret i buss som i bil, og bruke setebelte der dette er montert.
 • Barn yngre enn 3 år skal i buss bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært setebelte. Når slikt utstyr ikke er tilgjengelig, skal ordinært setebelte brukes på egnet måte. Barn som er 3 år eller eldre skal bruke ordinært setebelte på egnet måte.

Sykling

Barnet kan sitte foran eller bakpå sykkelen dersom den har godkjent sykkelsete som passer barnets størrelse. Barnet kan også sitte i sykkelvogn. Sørg for at montering og bruk er i henhold til bruksanvisningen, barnets alder, høyde og vekt.

Bruk alltid sykkelhjelm for sikker sykling. Dette gjelder også når barnet sitter på sykkelsete eller sykkelvogn. Tren på å sykle sammen med barnet. Bruk refleks, gjerne refleksvest, og vurder trafikkmiljøet der dere bor og hvor godt barnet behersker syklingen før du lar det sykle alene.

Barn bør ikke sykle alene i trafikken før de er 10–12 år gamle. Sykkelen må være tilpasset barnets størrelse og ferdigheter. Sykkelen skal ha brems på både forhjul og bakhjul. Sjekk at de virker.

Øv med barnet i trafikken

Lær barnet å ferdes trygt i trafikken. Tren på å gå og sykle skoleveien sammen med barnet. Bruk refleks.

Inneklima

Et godt inneklima skaper økt trivsel, og bidrar til å redusere risikoen for astma, allergi og øvre luftveisinfeksjoner. Sørg for god ventilasjon og luft godt av og til. Gunstig romtemperatur er om lag 20 grader. Soveromstemperatur bør være lavere. Riktig luftfuktighet er viktig. Unngå for eksempel å tørke tøy i soverom og oppholdsrom.

Alle barn har rett på et røykfritt innemiljø for å redusere risikoen for luftveisinfeksjoner og astma.

Utendørs sommer og vinter

Sol og varme

Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene. Det er viktig å innføre gode solvaner tidlig, slik at det blir en naturlig del av det å oppholde seg ute.

Når barnet er ute i solen, bør det ha på klær som beskytter godt, som tynne fargede klær og solhatt. Kroppsdeler som ikke er dekket av klær bør smøres med solkrem. Velg solkrem tilpasset barnets hud. Bruk rikelig og velg høy faktor, minimum faktor 30. Barnet bør smøres på nytt etter 2 timer, og hvis det har badet eller svettet bort solkremen. Bruk gjerne solkrem fra en barneserie med fysisk solfilter (blir liggende utenpå huden) som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Spør om råd på apoteket.

Barn bør bruke solbriller i solen. Barns øyne slipper inn mer stråling enn voksnes, og UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen, i øyelinsen og på netthinnen.

Husk at den viktigste solbeskyttelsen er å begrense tiden i sola, særlig når sola er sterkest i timene midt på dagen om sommeren. Det er viktig at barna har tilgang til både sol og skygge utendørs, slik at de kan trekke inn i skyggen og leke der når sola er sterk.

Sjekk UV-varsel når dere skal planlegge uteaktiviteter. Et UV-varsel sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola forventes a bli, og angis som UV-indeks (UVI). Jo høyere UVI, jo sterkere stråling. Beskyttelse er nødvendig hvis UVI er 3 eller høyere. UVI er høyere jo lenger sør du er. Tett skydekke demper UV-strålingen fra sola betraktelig. Tynne skyer og bare litt skyer demper lite. Reflekser fra underlaget øker UV-strålingen fra sola. Snø, lys sand og krusninger på sjøen reflekterer mye, mens gress reflekterer lite.

Lær barna respekt for solen, og vær gode forbilder.

Påkledning i kulde

Ull regulerer varmen bedre enn bomull. Pass på at det er nok plass i skoene, trange sko gir kalde tær. Dekk til hals og hode. Det er stort varmetap i disse områdene. Sjekk jevnlig om barnet er tørt og har passe temperatur.

Pulk

Pulk bør ikke brukes når det er kaldere enn 10 minusgrader. Hvis det er mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn det gradestokken angir. Unngå å pakke barnet for tett inn, men sørg for at barnet ikke fryser. Et godt isolert sitteunderlag mot bunnen er viktig. Solbriller eller skibriller gir øynene en god beskyttelse mot vind og mot det sterke lyset som reflekteres fra snøen. Husk briller selv om det er overskyet. Se an terrenget og unngå hardt føre, siden risting kan føre til kvalme og oppkast. Bruk seler i henhold til pulkens bruksanvisning. Kontroller jevnlig at barnet har det bra og ta pauser ofte.

Svømming og båt

Vær sammen med barnet når det bader eller leker med vann.

For å hindre farlige situasjoner i nærheten av vann, er det viktig at du lar barnet bli fortrolig med vann så tidlig som mulig. Lær barnet å svømme, og ha alltid tilsyn med barnet til du vet det er en trygg svømmer.

Bruk redningsvest i båt, ved lek på brygge og ved dypt vann.

Sport

For å unngå skader ved ulike sportsaktiviteter, bør du:

 • bruke egnet sikkerhetsutstyr på barnet – for eksempel i slalåmbakken.
 • være nøye med at utstyret er tilpasset barnet.
 • tilpasse aktivitetens vanskelighetsgrad etter barnets ferdigheter.
 • sørge for at barnet får god opplæring i aktiviteten, slik at det opplever mestring.

Trampoline

Når du monterer trampolinen, er det viktig å følge bruksanvisningen. Sett den på et rett, og helst mykt, underlag, og bruk sikkerhetsnett og polstring eller kantmatte rundt trampolinen. Unngå å hoppe på trampolinen når den er våt.

Voksne bør være til stede når trampolinen brukes, og du bør lage regler for hvordan barna bruker den. Faren for skader øker når flere barn hopper samtidig.

Leker

Når du kjøper leker, utstyr og andre produkter, pass på at de er av god sikkerhetsmessig kvalitet. De bør være solide, passe barnets alder og utviklingstrinn, samt ha merking og bruksanvisning på et forståelig språk. Se etter CE-merking på leker.

Akutt medisinsk hjelp

113

Tror du at tilstanden er farlig eller lett kan bli det, skal du straks ringe medisinsk nødtelefon 113.

Legevakt

116 117

Ring legevakten når det haster å få hjelp eller hvis fastlegen ikke er tilgjengelig.

Døgnåpent

113 – Norges offentlige nettsted for førstehjelp (04.12.2019)
Sikker hverdag: Leker og barneutstyr, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (04.12.2019)
Sikker hverdag: Trygge produkter, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (04.12.2019)
Sikring av barn i bil, Trygg trafikk (04.12.2019)
Dette sier lovverket om barn i bil, Trygg trafikk (04.12.2019)
Badevettreglene, Sjøfartsdirektoratet (04.12.2019)

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Sikkerhet for små barn (1-6 år). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 9. desember 2022 [hentet torsdag 13. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/forstehjelp/sikkerhet-for-sma-barn/

Sist oppdatert fredag 9. desember 2022