Solbeskyttelse – barn og sol

Vi trenger sol, men langvarig soling og solbrenthet er skadelig. Barn har tynnere hud enn voksne og lite pigment, og trenger derfor ekstra solbeskyttelse.

barn og sol

Små barn har tynnere hud enn voksne og lite pigment, noe som gjør at de lettere blir solbrente. For mye av solens ultrafiolette stråler (UVB og UVA) kan skade de øverste hudlagene. Huden kan bli rød, hoven, varm og øm, og hudens elastisitet kan svekkes.

Solforbrenning i barne- og ungdomsårene øker risikoen for å utvikle hudkreft. Det er derfor viktig å hindre solbrenthet.

Solstråler fører til dannelse av vitamin D i huden. Vitamin D er viktig for normal vekst og utvikling. Barn med lys hud får dannet nok vitamin D etter kort tid i solen om sommeren. Behovet for vitamin D kan også dekkes gjennom kosten, og kosten bør være hovedkilden til vitamin D for spedbarn.

Hvordan forebygge solbrenthet

​Skygge og klær gir god beskyttelse mot sterke solstråler. Selv i vannet kan små barn godt beholde en trøye på. Klær med kraftige farger gir bedre beskyttelse enn lyse klær.

La også små barn ha solhatt på hodet og bruke solbriller når de er ute i sterkt sollys. Selv i lettskyet vær bør barnet beskyttes.

Solstrålene blir mer intense jo nærmere man er ekvator, og refleksjon fra vann, sand og snø øker strålingen. Tegnene på solforbrenning kommer ofte først noen timer etter oppholdet i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med barnet for å se om huden blir varm og rød.

La barnet få pauser med skygge, særlig midt på dagen når solen er sterkest. I tillegg til å bruke klær, solbriller og skygge bør man smøre solkrem på de delene av kroppen som ikke er tildekket. De første levemånedene bør barnet beskyttes mot direkte sollys.

Valg av solkrem

​Solkremer inneholder kjemiske og/eller fysiske solfiltre som forebygger solbrenthet på forskjellig måter. Kjemiske filtre beskytter ved å absorbere UV-stråler, mens de fysiske filtrene reflekterer stråler, og hindrer dem i å nå inn i hudlaget.

Et generelt råd er å bruke rikelig med solkrem med faktor 30 eller høyere når barnet ikke er beskyttet på annen måte.

Har barnet ømfintlig hud, kan det være lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om barnet tolererer kremen.

Bruk av solkrem

Smør barnet 15-30 minutter før det skal ut i solen så kremen kan trekke godt inn.

Smør rikelig og jevnt, og flere ganger i løpet av den tiden barnet er i solen. Hvis barnet er mye i vann, er det lurt å velge en vannresistent eller ekstra vannresistent solkrem.

Holdbarheten av solkremer er begrenset. De fleste solkremer har påtrykt et symbol av en åpen krukke. Tallet som står på krukken angir hvor mange måneder kremen er holdbar etter åpning. Holdbarheten er kortere hvis solkremen oppbevares varmt eller i direkte sollys.

Behandling av solskader

​Solforbrenning

Ved solforbrenning blir huden varm, øm, hoven og rød. Lett solforbrenning trenger ingen behandling, men barnet bør holdes unna solen noen dager til forebrenningen er gått over.

For å lindre plagene ved solforbrenning kan man kjøle ned huden ved å legge på en klut som er vridd opp i kaldt vann. Kjølende geler eller kremer kan også virke lindrende.

Lokalbedøvende midler med lidokain kan gi en kortvarig lindring av smertene, men bør kun brukes på et begrenset hudområde. Hvis huden er rød og hoven kan man bruke hydrokortison krem inntil 2-3 dager (for barn over 2 år).

Soleksem

Soleksem viser seg som hudforandringer med rødme, små blemmer og kløe, og kan oppstå ved soling på hud som før har vært tildekket. Gradvis tilvenning til solen med solbeskyttelse forebygger slike plager. Plagene ved soleksem kan dempes ved å bruke hydrokortison krem på samme måte som ved solforbrenning.

Kontakt lege

  • Ved større forbrenninger med blemmer, ved feber, hodepine, slapphet eller kvalme i forbindelse med solbrenthet.
  • Hvis barnet er plaget og nevnte råd ikke hjelper.