Gløgg

Tillaging av gløgg i kokekar av kopar kan føre til mild koparforgifting. Symptoma kan komme raskt, er stort sett forbigåande og kan ofte bli handtert heimanfrå.

Bilde av gløgg i glaskopp, med kanelstang og tørka stjerneanis liggande ved sida av.

Gløgg kan føre til forgifting dersom du brukar feil kokekar.

Årsak til koparforgiftinga

Gløgg er ein sur drikk (låg pH-verdi). Dersom du varmar opp gløgg i kokekar som er samansett av kopar eller i kjele med koparbelegg på innsida (typisk vatnkjele som ikkje er vaska jamleg), vil gløggen løyse opp koparen, som blir frigjort til drikka.

Det same vil òg skje dersom andre sure næringsmiddel blir oppvarma på same måte.

Symptom ved koparforgiftinga

Kopar verkar irriterande på slimhinna i mage og tarm, og kan gi

  • kvalme
  • oppkast
  • diaré

Symptoma kjem ofte raskt, allereie​ ti minutt etter inntak. Symptoma er ofte forbigåande.

Sjølv små mengder kopar kan gi symptom.

Førstehjelp ved koparforgiftinga

​Behandlinga er som ved ei vanleg omgangssjuke. Det viktigaste er å

  • få i seg nok væske (drikke godt)
  • kontakte lege dersom symptoma blir kraftige eller langvarige

Unngå desse kokeutstyra når du lagar gløgg

  • ​Kjelar av kopar.
  • «Vatnkjelar»: Kjelar som blir brukt til koking av vatn, som ikkje blir vaska jamleg. Desse vil etter kvart få eit koparbelegg på innsida grunna førekomst av naturleg kopar i drikkevatnet.
  • Vatnkokarar: Varmeelementa og spiralane inni kokaren kan vere laga av kopar, i tillegg til at det kan avsetjast koparbelegg frå drikkevatnet over tid.

Giftinformasjonen er tilgjengeleg ved behov

22 59 13 00

Døgnopen telefon

Innhaldet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Gløgg. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 10. oktober 2024 [henta onsdag 11. desember 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/giftinformasjon/mat-og-drikke/glogg/

Sist oppdatert torsdag 10. oktober 2024