Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute
22 59 13 00Døgnåpen telefon.
Honningsopper (Armillaria spp) er en gruppe sopper som er svært vanskelig å skille fra hverandre. Honningsopp er en giftig sopp, men hvilke giftstoffer den inneholder er ukjent. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du tror du har spist honningsopp.
Honningsopper (Armillaria spp) vokser ofte sammen i knipper.
Illustrasjon: Per Marstad
Honningsopp kan gi kraftige symptomer fra mage og tarm om den spises rå eller lite varmebehandlet. Tidligere var honningsopp vurdert som spiselig, men regnes ikke lenger som matsopp. Selv etter varmebehandling vil enkelte utvikle reaksjon, trolig på grunn av allergi.
Vanlig reaksjon er:
Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved store inntak kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved større inntak eller kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen.
Honningsopp er svært variabel i størrelse og farge. Hatten til honningsopp er honninggul med mørkere skjell og 3-15 cm i diameter. Skivene er lyse, og sporepulveret er hvitt. Stilken er 5-15 cm høy, 0,5-1,5 cm tykk og har en ring.
Honningsopp vokser i knipper på stubber og trær, ofte i store mengder. Den vokser i alle typer skog, også på bakken omkring stubber. Honningsopp finnes fra sommer til sen høst i hele Norge opp til tregrensen.
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk, som du kan laste ned gratis.
Døgnåpen telefon.
Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.
Innholdet er levert av Giftinformasjonen
Sist oppdatert mandag 7. juni 2021