Honningsopp er en giftig sopp

Honningsopper (Armillaria spp) er en gruppe sopper som er svært vanskelig å skille fra hverandre. Honningsopp er en giftig sopp, men hvilke giftstoffer den inneholder er ukjent. Kontakt Giftinformasjonen hvis du tror du har spist honningsopp.

Honningsopper (Armillaria spp) er giftige. Her vist med et knippe honningssopper voksende i skogen.

Honningsopper (Armillaria spp) vokser ofte sammen i knipper.

​Forgiftninger med honningsopp​​

Honningsopp kan gi kraftige symptomer fra mage og tarm om den spises rå eller lite varmebehandlet. Tidligere var honningsopp vurdert som spiselig, men regnes ikke lenger som matsopp. Selv etter varmebehandling vil enkelte utvikle reaksjon, trolig på grunn av allergi.

Vanlig reaksjon er

  • magesmerter
  • kvalme
  • oppkast
  • diaré

Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved store inntak kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved større inntak eller kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen.

Beskrivelse av honningsopp​​

Honningsopp er svært variabel i størrelse og farge. Hatten til honningsopp er honninggul med mørkere skjell og 3-15 cm i diameter. Skivene er lyse, og sporepulveret er hvitt. Stilken er 5-15 cm høy, 0,5-1,5 cm tykk og har en ring.

Honningsopp vokser i knipper på stubber og trær, ofte i store mengder. Den vokser i alle typer skog, også på bakken omkring stubber. Honningsopp finnes fra sommer til sen høst i hele Norge opp til tregrensen.

Honningsopp på andre språk

  • Engelsk (GB): Honey fungus
  • Dansk (DK): Honningsvamp
  • Svensk (SE): Honungsskivling

Soppbrosjyrer

​​Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk, som du kan laste ned gratis.

Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Ved alvorlige symptomer ring:

113

For helsepersonell

Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Honningsopp er en giftig sopp. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 12. juni 2024 [hentet lørdag 22. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/sopp/honningsopp-er-en-giftig-sopp/

Sist oppdatert onsdag 12. juni 2024