Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute
22 59 13 00Døgnåpen telefon.
Rødskrubb (Leccinum versipelle) er en matsopp, men er giftig om den spises rå. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du har fått symptomer etter å ha spist rødskrubb.
Rødskrubb kan gi kraftige symptomer fra mage og tarm ved utilstrekkelig varmebehandling.
Illustrasjon: Per Marstad
Rødskrubb er trolig den soppen som forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge. Soppen må varmebehandles på sterk varme i 15-20 minutter før den kan spises. Rødskrubb gir ubehagelige symptomer fra mage og tarm når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer vanligvis fra 30 minutter til 3 timer etter inntak.
Vanlig reaksjon er:
Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved inntak av dårlig varmebehandlet rødskrubb kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen for råd.
Rødskrubb har halvkuleformet rødoransje hatt, 10-30 cm i diameter. Rødskrubb er en rørsopp og undersiden av hatten er svampaktig. Stilken er hvit med sorte skjell/prikker, kraftig, 15-25 cm høy og 2-4 cm tykk. Soppkjøttet mørkner ved gjennomskjæring.
Rødskrubb er vanlig i skogen i hele Norge, og vokser ofte sammen med bjørk. Den vokser fra sommer til sen høst.
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre med giftige sopper på 25 språk, blant annet med informasjon om rødskrubb.
Døgnåpen telefon.
Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.