Rødskrubb kan være en giftig sopp

Rødskrubb (Leccinum versipelle) er en matsopp, men er giftig om den spises rå. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du har fått symptomer etter å ha spist rødskrubb.

Soppen har halvkuleformet rødoransje hatt og en hvit stilk med sorte prikker. Rødskrubb kan være en giftig sopp om den ikke blir tilstrekkelig varmebehandlet.

​Rødskrubb kan gi kraftige symptomer fra mage og tarm ved utilstrekkelig varmebehandling.

Forgiftning med rødskrubb​​

Rødskrubb er trolig den soppen som forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge. Soppen må varmebehandles på sterk varme i 15-20 minutter før den kan spises. Rødskrubb gir ubehagelige symptomer fra mage og tarm når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer vanligvis fra 30 minutter til 3 timer etter inntak.

Vanlig reaksjon er:

  • Kvalme
  • Oppkast
  • Magesmerter
  • Diaré

Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved inntak av dårlig varmebehandlet rødskrubb kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen for råd.

Beskrivelse av rødskrubb

Rødskrubb har halvkuleformet rødoransje hatt, 10-30 cm i diameter. Rødskrubb er en rørsopp og undersiden av hatten er svampaktig. Stilken er hvit med sorte skjell/prikker, kraftig, 15-25 cm høy og 2-4 cm tykk. Soppkjøttet mørkner ved gjennomskjæring.

Rødskrubb er vanlig i skogen i hele Norge, og vokser ofte sammen med bjørk. Den vokser fra sommer til sen høst.

Rødskrubb på andre språk

  • Engelsk (GB): Orange Birch Bolete
  • Dansk (DK): Orange skælrørhat
  • Finsk (FI): Koivunpunikkitatti
  • Svensk (SE): Tegelsopp
  • Tysk (De): Heide-Rotkappe

Soppbrosjyrer

​Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre med giftige sopper på 25 språk, blant annet med informasjon om rødskrubb.

Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Ved alvorlige symptomer ring:

113

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Rødskrubb kan være en giftig sopp. [Internett]. Oslo: Direktoratet for e-helse; oppdatert onsdag 7. april 2021 [hentet onsdag 29. november 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/sopp/rodskrubb-kan-vare-en-giftig-sopp/

Sist oppdatert onsdag 7. april 2021