Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute
22 59 13 00Døgnåpen telefon.
Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus, tidligere C. speciosissimus) inneholder giftstoffet orellanin og er en svært giftig sopp. Orellanin vil konsentreres i nyrene få timer etter inntak og gi nyreskade. Selv små inntak med spiss giftslørsopp kan gi alvorlig forgiftning. Ta raskt kontakt med Giftinformasjonen eller lege hvis du tror du kan ha spist spiss giftslørsopp.
Spiss giftslørsopp er av de giftigste soppene vi har i Norge og kan gi alvorlig forgiftning selv etter en liten smakebit.
Illustrasjon: Per Marstad
Selv en liten smakebit av spiss giftslørsopp kan gi alvorlig forgiftning. Symptomer kommer vanligvis fra 36 timer til 6 dager etter inntak.
Vanlige symptomer er:
Fra 3 til 17 dager etter inntaket kan det gradvis utvikle seg symptomer og tegn på nyresvikt. Det er høy risiko for å utvikle kronisk nyresvikt etter inntak av spiss giftslørsopp. Nyresvikten kan føre til langvarig dialysebehandling eller nyretransplantasjon.
Spiss giftslørsopp har rødbrun til oransjebrun hatt med spiss pukkel. Den kan være kjegle- til klokkeformet, men flater senere mer ut. Stilken til spiss giftslørsopp er okergul som ung, men mørkner til rødbrun når den blir eldre. Den kan ha sikksakk-bånd som er tydeligst midt på stilken. Spiss giftslørsopp vokser fra august til november.
Spiss giftslørsopp vokser enkeltvis eller i grupper i fuktig, sur granskog, men forekommer også i furu- og løvskog. Spiss giftslørsopp er en vanlig sopp som vokser nord til Troms.
Spiss giftslørsopp vokser ofte i samme skogsområde som traktkantarell, så vær oppmerksom på ikke å få med spiss giftslørsopp i soppkurven.
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk, blant annet med informasjon om spiss giftslørsopp.
Døgnåpen telefon.
Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.
Innholdet er levert av Giftinformasjonen
Sist oppdatert tirsdag 8. juni 2021