Huskeliste for å gjøre soppturen trygg
- Vær helt sikker på hvilken sopp du plukker, spiser eller serverer til andre.
- Plukk og rens alltid soppen én og én.
- Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger.
- Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
- Hold ulike sopparter adskilt i kurven, f eks i forskjellige beger.
- Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
- Møt opp på soppkontroll for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll, der soppsakkyndige vurderer soppen
- Delta på soppkurs.
- Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
- Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.
- Bruk aldri apper som baserer seg på kunstig intelligens til å bestemme sopp du skal bruke til mat.
Ved mistanke om soppforgiftning, kontakt Giftinformasjonen eller lege.