Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute
22 59 13 00Døgnåpen telefon.
Flere tusen sopparter vokser i norsk natur. Mange er det ufarlig å smake på, men prøvesmaking av de giftigste soppene i Norge kan føre til alvorlig forgiftning.
Illustrasjon: Mostphotos.com
Hvit fluesopp (Amanita virosa)
Illustrasjon: Per Marstad
Grønn fluesopp (Amanita phalloides)
Illustrasjon: Per Marstad
Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus)
Illustrasjon: Per Marstad
Butt giftslørsopp (Cortinarius orellanus)
Illustrasjon: Per Marstad
Kastanjeparasollsopp (Lepiota castanea)
Illustrasjon: Per Marstad
Ved små inntak av ukjent sopp er det viktig å utelukke disse soppartene ved hjelp av beskrivelse av soppen, voksested, latenstid og eventuelle symptomer. Ved litt større inntak bør også flatklokkehatt (Galerina marginata) og rustbrun parasollsopp (Lepiota boudieri) utelukkes. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) ved mistanke om soppforgiftning.
Personer med fremmedkulturell bakgrunn er overrepresentert ved alvorlige forgiftninger etter forveksling med matsopper. Naturens sammensetning av matsopper og giftsopper varierer mellom forskjellige land og verdensdeler. I flere asiatiske land plukkes spiselige arter fluesopper (Amanita sp.) som er vanskelig å skille fra de giftige artene i Norge.
The Norwegian Poison Information Centre has produced a booklet with information and photos of poisonous mushrooms in 25 different languages. The brochure can be downloaded here.
Døgnåpen telefon.
Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.
Innholdet er levert av Giftinformasjonen
Sist oppdatert tirsdag 8. juni 2021