Gravid uke 13 til 17

Fra uke 13 og 14 rører fosteret på seg og kan hikke, men det kjennes ofte ikke. Noen vil kjenne fosterbevegelser allerede fra uke 15, 16 eller 17, men for de fleste vil det ta noe lenger tid.

Gravid i andre trimester

Hva skjer med mor?

Uke 13 og 14

I uke 13 og 14 er livmoren er på størrelse med en grapefrukt. Det er vanlig at du går opp i vekt i denne perioden. Som regel er vektoppgangen èn til fire kilo. Svangerskapskvalmen har vanligvis gitt seg.

Uke 15, 16 og 17

I denne perioden blir magen en del større og de fleste vil oppleve at magen blir synlig for andre. Noen kjenner fosterbevegelser i denne fasen, men for de fleste vil det ta noe lenger tid.

Grunnet mengden hormoner i kroppen, vil du kunne oppleve humørsvingninger.

Det er vanlig at du blir mer tett i nesen enn vanlig, grunnet hovne slimhinner. Du kan også merke at du svetter mer enn vanlig på grunn av den økte blodmengden i kroppen. Samtidig blir du lettere andpusten enn før fordi hjertet skal dekke oksygenbehovet til to.

Utvikling hos fosteret

Uke 13 og 14

Fosterets organer vokser videre. Urinproduksjonen kommer i gang og negler er ferdig utvokst på fingre og tær. Det vokser tynne hår på fosterkroppen som beskytter huden. Fosteret rører på seg og kan hikke, men det kjennes ofte ikke.

All næring går gjennom morkaken. Fosterets lengde er nå mellom 60 og 74 millimeter fra hodet til baken.

Uke 15, 16 og 17

I løpet av to uker i denne perioden dobles fosterets vekt fra cirka 80 til 160 gram. Sugerefleksen blir utviklet og fosteret begynner å suge på fingrene sine.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 13 til 17. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet søndag 26. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-13-14-15-16-og-17/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022