Gravid uke 13 til 17

Fra uke 13 og 14 rører fosteret på seg og kan hikke, men det kjennes ofte ikke. Noen vil kjenne fosterbevegelser allerede fra uke 15, 16 eller 17, men for de fleste vil det ta noe lenger tid.

Gravid i andre trimester

Gravid uke 13 og 14

Livmoren er på størrelse med en grapefrukt, vekten er på vei oppover - som regel er vektoppgangen fra én til fire kilo - og svangerskapskvalmen har vanligvis gitt seg.​

Urin, negler og hikking

Fosterets organer vokser videre, og det meste er nå på plass. Urinproduksjonen kommer i gang, i tillegg til at negler er på plass på fingre og tær. Det vokser tynne hår på fosterkroppen som beskytter huden. Fosteret rører på seg og kan hikke, men det kjennes ofte ikke.

All næring går gjennom morkaken. Fosterets lengde er nå mellom 60 og 74 millimeter fra hodet til baken.

Gravid uke 15, 16 og 17

Magen vokser og vil for de fleste være synlig for andre. Noen vil kjenne fosterbevegelser i denne fasen, men for de fleste vil det ta noe lenger tid.

Følelsene settes i sving, og mange opplever humørsvingninger. Det er vanlig med drømmer, tanker og fantasier som ikke er rasjonelle.

Nesen kan være tettere enn vanlig grunnet hovne slimhinner. Du kan også merke at du svetter mer enn vanlig på grunn av den økte blodmengden i kroppen. Samtidig blir du lettere andpusten enn vanlig fordi hjertet skal dekke oksygenbehovet til to.

Soppinfeksjon i graviditeten er vanlig. Symptomer er kløe i skjede og underliv med utflod. Infeksjonen kan behandles: Snakk med lege eller jordmor.

Dobling av vekten

I løpet av to uker dobles fosterets vekt fra cirka 80 til 160 gram. Sugerefleksen utvikles og det begynner å suge på fingrene sine.