Gravid uke 18, 19 og 20

På dette tidspunktet kan kroppsvekten din ha økt med tre til seks kilo, og magen er naturlig nok synlig større.

Ultralydbilde

Hva skjer med mor?

Du vil nå sannsynligvis kjenne at fosteret beveger seg. Kvinner som har født før kjenner ofte liv tidligere enn de som venter barn for første gang. Bevegelsene til fosteret kan kjennes som luft i magen eller tarmbevegelser. I starten kan det kjennes ut som en liten iling eller prikking i magen, og du er kanskje litt usikker på hva det er.

Etter hvert vil bevegelsene bli mer tydelige, og du vil ikke være i tvil om at det er fosteret som beveger seg.

Det er normalt å legge på seg 11-16 kilo til sammen i et svangerskap. Mye av vektøkningen skyldes at du produserer mer blod og fostervann, og at livmoren, morkaken og fosteret vokser.

Hos noen buler navlen ut. Det er helt ufarlig, og vil rette seg selv etter fødselen.

Fosterets utvikling

Fosteret har nå begynt å gjøre grimaser og suger på tommelen. Det kan bevege seg etter lyd og skiller mellom lys og mørke.

Du kan kanskje kjenne fosterets hikking som taktfaste små dunk som kommer og går. Fosteret hikker fordi det produserer urin og drikker fostervann. Denne prosessen bidrar til å rense fostervannet.

Fosteret er nå dekket av et hvitt fettlag som er festet til kroppshårene. Fettet beskytter huden så lenge fosteret lever i fostervannet.

Vekten til fosteret er omtrent 350 gram i svangerskapets uke 20 og er på størrelse med en honningmelon. På dette stadiet er omtrent alle fostre like store. Det gjør det gunstig å fastsette termin med ultralyd på dette tidspunktet.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 18, 19 og 20. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet søndag 26. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-18-19-og-20/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022