Gravid uke 18, 19 og 20

På dette tidspunktet kan kroppsvekten din ha økt med tre til seks kilo, og magen er naturlig nok synlig større.

Ultralydbilde

Hva skjer med mor?

Du vil nå sannsynligvis kjenne at fosteret beveger seg. Kvinner som har født før kjenner ofte liv tidligere enn de som venter barn for første gang. Bevegelsene til fosteret kan kjennes som luft i magen eller tarmbevegelser. I starten kan det kjennes ut som en liten iling eller prikking i magen, og du er kanskje litt usikker på hva det er.

Etter hvert vil bevegelsene bli mer tydelige, og du vil ikke være i tvil om at det er fosteret som beveger seg.

Det er normalt å legge på seg 11-16 kilo til sammen i et svangerskap. Mye av vektøkningen skyldes at du produserer mer blod og fostervann, og at livmoren, morkaken og fosteret vokser.

Hos noen buler navlen ut. Det er helt ufarlig, og vil rette seg selv etter fødselen.

Fosterets utvikling

Fosteret har nå begynt å gjøre grimaser og suger på tommelen. Det kan bevege seg etter lyd og skiller mellom lys og mørke.

Du kan kanskje kjenne fosterets hikking som taktfaste små dunk som kommer og går. Fosteret hikker fordi det produserer urin og drikker fostervann. Denne prosessen bidrar til å rense fostervannet.

Fosteret er nå dekket av et hvitt fettlag som er festet til kroppshårene. Fettet beskytter huden så lenge fosteret lever i fostervannet.

Vekten til fosteret er omtrent 350 gram i svangerskapets uke 20 og er på størrelse med en honningmelon. På dette stadiet er omtrent alle fostre like store. Det gjør det gunstig å fastsette termin med ultralyd på dette tidspunktet.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 18, 19 og 20. [Internett]. Oslo: Direktoratet for e-helse; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet søndag 10. desember 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-18-19-og-20/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022