Gravid uke 18, 19 og 20

På dette tidspunktet kan kroppsvekten din ha økt med tre til seks kilo, og magen er naturlig nok synlig større.

Ultralydbilde

Fosterbevegelser

Det er normalt å legge på seg 11-16 kilo til sammen i et svangerskap. Mye av vektøkningen skyldes at du produserer mer blod og fostervann, og at livmoren, morkaken og fosteret vokser.

Hos noen buler navlen ut. Det er helt ufarlig, og vil rette seg selv etter fødselen.

Du vil nå sannsynligvis kjenne at fosteret beveger seg. Kvinner som har født før kjenner ofte liv tidligere enn de som venter barn for første gang.

Bevegelsene kan kjennes som luft i magen eller tarmbevegelser. I starten kan det kjennes ut som en liten iling eller prikking i magen, og du kan kanskje være litt usikker på hva det er.

Etter hvert vil bevegelsene bli mer tydelige og du vil ikke være i tvil om at det er fosteret som beveger seg.

Fettlaget beskytter

Fosteret har nå begynt å gjøre grimaser og suger på tommelen. Det kan bevege seg etter lyd, skiller mellom lys og mørke, og du kan kanskje kjenne hikking som taktfaste små dunk som kommer og går.

Dette skjer fordi fosteret produserer urin og drikker fostervann som en del av rensingen av fostervannet. Fosteret er nå dekket av et hvitt fettlag som er festet til kroppshårene. Fettet beskytter huden så lenge fosteret lever i fostervannet.

Vekten til fosteret er omtrent 350 gram i svangerskapets uke 20 og er på størrelse med en honningmelon. På dette stadiet er omtrent alle fostre like store. Det gjør det gunstig å fastsette termin med ultralyd på dette tidspunktet.