Hva skjer med mor?
Det skjer store endringer i kroppen gjennom svangerskapet, og det er vanlig å merke at det er tyngre å bevege seg nå. Livmoren vokser samtidig med fosteret og presser på omkringliggende organer, noe som blant annet gir mindre plass til lungene. Det er vanlig å føle seg andpusten, selv ved små anstrengelser. Lungekapasiteten din øker for å sikre nok oksygen, både til deg og barnet. Dette kan du merke ved at du puster raskere. Hjertet ditt slår raskere for å kompensere for de økte behovene kroppen din har.
Det er vanlig med ekstra vann i kroppen og du merker det kanskje best ved at du har hovne ben.
I svangerskapet påvirkes tarmen av hormoner og det er mindre bevegelse i mage- og tarmsystemet. Dette gjør at du lettere kan få forstoppelse. Det kan hjelpe med fysisk aktivitet, mer kostfiber og økt inntak av væske.
Utvkling hos fosteret
Fosteret ligner nå et nyfødt barn. Det kan ha lagt seg til rette med hodet først i bekkenet, særlig hvis du er førstegangsfødende. Mange kjenner trykk nedover mot bekkenbunnen. Øyets blodforsyning videreutvikles, og området inn mot nesen er nå godt dekket opp. Blodforsyningen ut mot tinningen er ikke ferdig før i uke 40.
Fosteret går nå inn i en vekstperiode. Nå utvikler det seg fra å være relativt langt og tynt til å legge på seg mer i bredden. Det gjør at fosteret etter hvert får dårligere plass, men hos noen kan det fortsatt bevege seg rundt 360 grader.
Lengden på fosteret er omtrent 40 centimeter. Vekten er fra 1 600 til 2 000 gram.

Svangerskapskonsultasjoner
Alle gravide har rett til svangerskapsomsorg. Tilbudet er gratis, og skal sørge for at du får råd og veiledning slik at du og barnet har det bra.
Illustrasjon: Lev Dolgachov / Mostphotos
Gravid uke 33 til 35
De indre organene til fosteret er nå ferdig utviklet, med unntak av lungene. Disse må modnes litt til og fosteret gjør derfor jevnlige pusteøvelser.