Gravid uke 29 til 35

Magen blir stadig større og det er vanlig at du føler deg andpusten, selv ved små anstrengelser. Etter hvert begynner kroppen å forberede seg til fødsel ved at det kommer flere og tydeligere kynnere.

Gravid kvinne holder på magen sin

Gravid uke 29, 30, 31 og 32

Lungekapasiteten din økes nå for å få nok oksygen både til deg og barnet. Hjertet slår raskere for å kompensere for de økte behovene kroppen din har.

Livmoren tar stor plass og gir mindre plass til å fylle opp lungene med luft. Det er vanlig å føle seg andpusten, selv ved små anstrengelser. Ekstra vann i kroppen er ikke uvanlig og merkes kanskje aller best på hovne ben.

Mange opplever at de lettere får forstoppelse. Årsaken kan være mindre fysisk aktivitet eller hormoner som påvirker tarmbevegelsen, men det kan også skyldes mangel på kostfiber eller for lavt væskeinntak.

Ligner et nyfødt barn

Fosteret ligner nå et nyfødt barn og kan ha lagt seg til rette med hodet først i bekkenet. Mange kjenner nedtrykksfølelse mot bekkenbunnen.

Lengden er omtrent 40 centimeter, og vekten er fra 1 600 til 2 000 gram.

Uke 33, 34 og 35

Kroppen begynner nå å forberede seg til fødsel ved at det kommer hyppigere og tydeligere sammentrekninger i livmoren som starter øverst i magen og brer seg over hele livmoren før de slipper taket. Vanligvis varer de omkring et halvt minutt.

Dette kalles kynnere. Kynnere kan i begynnelsen kjennes som svake menstruasjonssmerter, men de kan bli mer ubehagelige etter hvert. De skal ikke være smertefulle.

Flergangsfødende kan kjenne kynnerne tidligere i svangerskapet og opplever de ofte som kraftigere og mer intense.

Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva som er forskjellen på kynnere og ordentlige rier. Kynnere går vanligvis over etter kort tid og kan endre seg dersom du legger deg ned, bytter stilling eller er i bevegelse. De er ikke regelmessige og øker sjelden i intensitet.

Indre organer ferdige

De indre organene til fosteret er nå ferdig utviklet, med unntak av lungene, som må modnes litt til. Fosteret gjør derfor jevnlige pusteøvelser.

Lengden er omtrent 45 centimeter, og vekten er fra 2 200 til 2 600 gram.