Gravid uke 29 til 35

Magen din blir stadig større og det er vanlig at du føler deg andpusten, selv ved små anstrengelser. Etter hvert begynner kroppen din å forberede seg til fødsel ved at det kommer flere og tydeligere kynnere.

Gravid kvinne holder på magen sin

Hva skjer med mor?

Lungekapasiteten din øker nå for å få nok oksygen både til deg og barnet. Hjertet ditt slår raskere for å kompensere for de økte behovene kroppen din har.

Livmoren tar stor plass og gir mindre plass til å fylle opp lungene med luft. Det er vanlig å føle seg andpusten, selv ved små anstrengelser. Ekstra vann i kroppen er ikke uvanlig og du merker det kanskje aller best på at du har hovne ben.

Mange opplever at de lettere får forstoppelse. Årsaken kan være mindre fysisk aktivitet eller hormoner som påvirker fordøyelsen. Det kan også skyldes mangel på kostfiber eller for lavt væskeinntak.

Kroppen din vil etter hvert i slutten av denne perioden begynne å forberede seg til fødsel ved at det kommer hyppigere og tydeligere sammentrekninger i livmoren. Disse starter øverst i magen og brer seg over hele livmoren før de slipper taket. Vanligvis varer de omkring et halvt minutt.

Dette kalles kynnere. Kynnerne kan i begynnelsen kjennes som svake menstruasjonssmerter, men de kan bli mer ubehagelige etter hvert. De skal ikke være smertefulle.

Dersom du har født før kan du kjenne kynnerne tidligere i svangerskapet og opplever de ofte som kraftigere og mer intense.

Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva som er forskjellen på kynnere og ordentlige rier. Kynnerne går vanligvis over etter kort tid og kan endre seg dersom du legger deg ned, bytter stilling eller er i bevegelse. De er ikke regelmessige og øker sjelden i intensitet.

Fosterets utvikling

Uke 29, 30, 31 og 32

Fosteret ligner nå et nyfødt barn og kan ha lagt seg til rette med hodet først i bekkenet. Mange kjenner trykk nedover mot bekkenbunnen.

Lengden på fosteret er omtrent 40 centimeter, og vekten er fra 1 600 til 2 000 gram.

Uke 33, 34 og 35

De indre organene til fosteret er nå ferdig utviklet, med unntak av lungene, som må modnes litt til. Fosteret gjør derfor jevnlige pusteøvelser.

Lengden på fosteret er omtrent 45 centimeter, og vekten er fra 2 200 til 2 600 gram.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 29 til 35. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet mandag 22. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-29-til-35/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022