Gravid uke 6, 7 og 8

I uke 6, 7 eller 8 er det vanlig at du kjenner på ett eller flere tegn på at du er gravid. Det er også vanlig å få små blødninger.

Trøtt gravid

​Det er vanlig å føle seg trøtt i denne delen av svangerskapet.

Hva skjer med mor?

Vanlige symptomer på graviditet i disse ukene er:

  • større bryster
  • halsbrann
  • økt utflod (som er normalt så lenge det ikke klør, svir, lukter eller gjør vondt)
  • uren hud
  • vektoppgang

Det er også vanlig å føle seg kvalm, svimmel og trøtt. Nok væske, mat, søvn og hvile kan lindre ubehaget.

Fordøyelsen går ofte litt tregere og metthetsfølelsen kommer raskere når du spiser. Noen opplever også mer luft i magen.

Vanlig med blødninger

Selv om svangerskapet utvikler seg normalt, er det vanlig med blødninger tidlig i svangerskapet. Dersom du opplever smertefull blødning, anbefales det at du tar kontakt med fastlege eller jordmor.

Fosterets utvikling

I disse ukene utvikles organer som lever, lunger, bukspytt- og skjoldbruskkjertel og hjertet har fått et kammer. Hjertet fyller hele brysthulen og magesekken er et væskefylt hulrom i mageområdet.

Over- og underarm utvikles og vokser, og det samme gjelder anlegg til fingre og tær. Tarmsystemet dannes og navlesnoren utvikles. Ryggvirvlene har lukket seg og ribbena på ryggen begynner å vokse.

Utover i denne perioden begynner fosteret å likne et menneske. I ansiktet kan en se anlegg til nesetipp, øyelokk og overleppe, og en antydning til åpning for munn. Haken begynner å ta form. Øyets linse lages, men det er ennå en god stund til hele øyet er ferdig.

I svangerskapets uke åtte er lengden fra hodet til baken cirka 22 millimeter.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 6, 7 og 8. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet lørdag 13. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-6-7-og-8/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022