Gravid uke 9, 10, 11 og 12

Hvis du har vært kvalm i svangerskapet ditt, vil dette som regel gå over etter denne perioden. Fosteret begynner å ligne et menneske og alle organer har begynt å danne seg.

Gravid drikker vann

Hva skjer med mor?

Hormonene dine er i endring, og både tanker og følelser kan svinge veldig. Du kan kjenne på alt fra stor glede til bekymringer og sorg. Det er ikke uvanlig å bekymre seg for å abortere, forholdet til partneren, kroppslige forandringer eller jobb- og livssituasjon.

Slimhinnene er også skjørere enn vanlig. Dette kan føre til litt blod fra tannkjøttet ved tannpuss, neseblod eller små blødninger fra skjeden ved samleie. Dette er ikke farlig.

Livmoren vokser stadig, men ligger fortsatt trygt nede i bekkenet. Graviditeten er derfor ikke nødvendigvis synlig for andre. Har du vært gravid før kan magen bli synlig tidligere.

Har du opplevd svangerskapskvalme, vil du kanskje oppleve at denne plagen gradvis går over i denne perioden. Noen få kvinner er fortsatt kvalme etter 20 ukers graviditet.

Utvikling hos fosteret

Fosteret begynner nå å ligne et menneske og alle organene har begynt å danne seg. Føttene er omkring to millimeter lange, hjernen er tydelig og hjertets struktur med fire kammer er ferdig utviklet.

Ansiktet fortsetter å utvikle seg. Hodet er rundere og er på dette stadiet like stort som resten av kroppen. Armer og ben blir lengre.

De kvinnelige og mannlige kjønnsorganene begynner å utvikle seg nå. Fosterets lengde fra hodet til baken er omkring 27 millimeter.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022