Kjøp av medisiner og kosttilskudd på internett

Bare kjøp medisiner av godkjente, norske nettapotek og nettbutikker. Mange utenlandske nettsteder driver ulovlig salg av medisiner som er falske eller har manglende eller skadelig virkning. Derfor er det ikke tillatt for privatpersoner å importere medisiner pr. post.

En registreringsordning skal sikre at forbrukere får godkjente og trygge medisiner når de handler på nettet. Se Legemiddelverkets oversikt over godkjente nettapotek og nettbutikker i Norge.

Nettapotek

​Du kan bestille reseptbelagte og reseptfrie medisiner fra norske, godkjente nettapotek. Statens legemiddelverk fører tilsyn med at det er trygt å handle i godkjente nettapotek.

Ikke tillatt å importere medisiner til personlig bruk

Det er ikke tillatt å få tilsendt legemidler fra utlandet, verken som gave fra venner eller ved netthandel. Det finnes unntak dersom legemidlet sendes fra EU/EØS og samtidig er reseptfritt i Norge, har norsk markedsføringstillatelse og norsk pakning. Legemiddelverket kjenner ingen europeiske nettapotek som selger produkter som oppfyller alle disse kravene, så i praksis er import av legemidler pr. post ikke tillatt​.

Både reseptfrie og reseptpliktige medisiner kan bli stoppet i postsendinger fra utlandet. Selv om du har fått resept av norsk lege for en bestemt medisin gir det ikke rett til å kjøpe tilsvarende medisin på internett fra utlandet. Husk at et produkt kan regnes som medisin i Norge selv om det ikke er slik i landet produktet importeres fra.

Risikabelt å kjøpe medisiner fra utenlandske nettsider

Du tar en stor risiko ved å bestille medisiner, kosttilskudd og naturmidler fra nettsteder som driver ulovlig salg. Overvåkning gjort av det amerikanske nettstedet legitscript.com viser at over 90 prosent av nettapotekene bryter amerikansk lov.

Svært mange av «nettapotekene» driver ulovlig virksomhet og selger produkter med en helt annen virkning enn de påstår. Slike produkter kan

  • inneholde andre stoffer enn det som er oppgitt på pakningen
  • mangle virkestoff eller ha for små doser slik at du ikke oppnår effekt
  • inneholde høyere mengde virkestoff slik at risikoen for alvorlige bivirkninger øker
  • inneholde urenheter som er skadelige

Kosttilskudd som selges på slike ulovlige nettsteder markedsføres ofte som «trygge», «helt uten bivirkninger», «rene» eller «naturlige». Slike produkter kan inneholde ulovlig tilsatte medisiner i ukjente mengder. Det gjelder for eksempel potensmidler og slankemidler. Det er også oppdaget vitaminer som inneholder dopingmidler. Da får du i deg medisiner uten å vite det, noe som kan gi alvorlige bivirkninger, samt gi uheldige reaksjoner med andre medisiner du bruker.

Utnytter frykt

Mange ulovlige nettbutikker utnytter frykt i befolkningen ved å selge falske legemidler mot tilstander eller sykdommer som kan være vanskelig å bekjempe, for eksempel midler som tilsynelatende virker mot covid-19. Det europeiske legemiddelverk (EMA) advarer derfor mot kjøp av slike legemidler fra uautoriserte nettapotek.

Ingen forsikring

Hvis du bestiller medisiner over nettet gjør du det på eget ansvar. Får du skader på grunn av en medisin de har kjøpt står du ofte uten rett til erstatning. Medisiner som selges lovlig i Norge omfattes av en forsikringsordning som sikrer pasienten hvis det oppstår skader som følge av bruken.

Vær forsiktig med hva du bestiller på nettet

Hvordan vurdere om nettapotek er ulovlige

Mange nettsteder, ukeblader og aviser forteller om vidundermidler som kan kurere alle mulige lidelser. Dette er som oftest kosttilskudd og medisiner uten dokumentert effekt der mulige bivirkninger underdrives eller ikke omtales. All informasjon om medisiner bør vurderes ut fra kildens troverdighet.

Hvem er avsender?

  • Er det en privatperson eller et firma? Hvilken medisinsk kompetanse har vedkommende, og hvilken egeninteresse kan firmaet ha ved å gi nettopp denne informasjonen?
  • Er firmaet norsk eller utenlandsk? Utenlandske firmaer er underlagt en annen lovgivning enn norske firmaer, og dette kan påvirke blant annet hvilke argumenter det er tillatt å bruke i markedsføringen. I Norge er dette strengere regulert enn i mange andre land.
  • Har du hørt snakk om firmaet før? Kan du finne informasjon om firmaet hos seriøse aktører innen det medisinske området, som for eksempel legemiddelverket.no eller felleskatalogen.no?

Hva er produktet?

  • Har du hørt snakk om «mirakelmidlet» i annen sammenheng, for eksempel i nyhetsprogram på TV eller lest om det i aviser?
  • Revolusjonerende medisiner mot alvorlige sykdommer er store nyheter, som omtales i mange kanaler.
  • Kan du finne informasjon om produktene hos seriøse aktører, som for eksempel Legemiddelverket eller Felleskatalogen?
  • Virker opplysningene troverdige ut fra det du vet om sykdommer og legemidler fra før?
  • Hvorfor selges produktene bare på internett? Trygge legemidler med dokumentert effekt er alltid tilgjengelig via apotek og helsevesenet, ikke bare på internett.

Kjennetegn ved nettsteder som driver ulovlig salg

  • Inneholder ingen kontaktinformasjon som telefon, adresse, kontaktperson eller ansvarlig, men kun e-postadresse.
  • De selger et bredt utvalg av legemidler til svært lave priser.
  • De selger ofte legemidler av typen sterkt smertestillende, sterk sovemedisin, midler mot ereksjonssvikt, slankemidler, antibiotika, hormonpreparater og dopingmidler. Disse legemidlene kan ikke selges uten resept fra lege i de aller fleste land.

Et annet tydelig tegn på at nettapotek driver ulovlig virksomhet er at de ikke krever resept. Krav til resept gjelder også ved kjøp av reseptbelagte legemidler fra andre land, uavhengig av om du kjøper legemidler i apotek eller via en nettside. For de fleste kjente legemidler som tilbys over nettet er kravet til resept det samme i alle europeiske land. Selv om en person utgir seg for å være lege på en nettside, er ikke det et bevis på at personen er autorisert lege i landet du kjøper legemidler fra.

Vi minner om at det ikke er tillatt å få tilsendt legemidler fra utlandet med unntak av legemidler som er reseptfrie i Norge, har norsk markedsføringstillatelse, norsk pakning og sendes fra EU/EØS-land. Legemiddelverket kjenner ingen europeiske nettapotek som selger produkter som oppfyller alle disse kravene. Det betyr at det i praksis ikke er tillatt å importere legemidler pr. postforsendelse.

Innholdet er levert av Legemiddelverket

Sist oppdatert tirsdag 12. januar 2021