Kjøp av legemidler i nettapotek

Du kan bestille reseptbelagte og reseptfrie medisiner fra nettapotek og få varene levert hjem til deg eller hente de selv på apoteket eller Post i Butikk.

Hvordan fungerer nettapotek?

Du bestiller medisiner ved å identifisere deg med sikker ID (bank-ID eller lignende) i nettapoteket. Du får da tilgang til reseptene dine. Reseptene er bare tilgjengelige for deg og apoteket. Nettapoteket sørger for å sende medisinene trygt fram til deg.

Hvis du ikke finner resepten din eller mangler gyldig resept tar du kontakt med legen din. Ta også kontakt om du oppdager feil i resepten eller ser at du har resepter på medisiner du ikke lenger skal bruke.

Du må være over 18 år for å bestille medisiner fra nettapotek. Dette gjelder både reseptfrie og reseptpliktige legemidler. Du kan også bestille apotekvarer til barna dine når de er under 16 år.

Angrerett

Den generelle angreretten som gjelder ved netthandel, gjelder ikke ved kjøp av legemidler. Derfor kan du ikke angre kjøpet.

Legemidler med spesielle oppbevaringskrav

Nettapotek har ikke plikt til å sende deg varer med spesielle oppbevaringskrav eller som ikke egner seg til å bli sendt med posten. Et eksempel på dette er legemidler som skal oppbevares kjølig. Slike varer kan du bli nødt til å hente på et fysisk apotek eller få dem levert på døra. Du vil få informasjon i på nettsiden til apoteket hvilke legemidler dette gjelder.

Trygghetskrav for nettapotek

Du kan bestille reseptbelagte og reseptfrie medisiner fra norske nettapotek som er registrert hos Direktoratet for medisinske produkter (tidligere Legemiddelverket). Dette er et krav apotekene må oppfylle for å få lov til å selge medisiner på nettet.

Nettapotek må forholde seg til de samme reglene som fysiske apotek. Handler du fra et registrert nettapotek kan du derfor være trygg på at reseptene dine og legemidlene du kjøper blir behandlet på en trygg måte. Direktoratet for medisinske produkter fører tilsyn med at det er trygt å handle i norske apotek.

Se Direktoratet for medisinske produkter sin oversikt over registrerte nettapotek i Norge.

Nettsteder og apper som selger legemidler skal ha en synlig logo som viser at de er registrert hos legemiddelmyndighetene. Dette er et EU-krav og skal sørge for at det er enkelt å sjekke om det er trygt å handle legemidler fra nettstedet eller appen. Klikker du på logoen skal du komme til en liste med norske godkjente nettsteder for salg av legemidler.

Unngå å kjøpe legemidler fra utlandet 

Det er ikke tillatt å få tilsendt legemidler i posten fra utlandet, verken som gave eller ved netthandel. Både reseptfrie og reseptpliktige medisiner kan bli stoppet i tollen. Selv om du har fått resept på et legemiddel av en norsk lege kan du ikke kjøpe tilsvarende legemiddel i utenlandske nettapotek. Direktoratet for medisinske produkter har regler for import av vitaminer, urter, kosttilskudd og andre produkter.

Utenlandske nettsteder kan være ulovlige

Du tar en stor risiko ved å få tilsendt legemidler, kosttilskudd og naturmidler fra utenlandske nettsteder. Svært mange utenlandske nettsteder driver ulovlig virksomhet, og selger produkter hvor innholdet er ukjent og som kan være farlig å bruke. 

Produktene kan

  • inneholde andre virkestoff enn det som er oppgitt på pakningen. Disse kan være farlige eller skadelig i kombinasjon med andre legemidler du bruker
  • mangle virkestoff eller innholde for små doser til at de gir effekt
  • inneholde for høy mengde virkestoff, som kan gi overdose eller alvorlige bivirkninger
  • inneholde urenheter som er skadelige
  • være produsert under urene forhold

Kan miste rett til erstatning

Kjøper du medisiner, kosttilskudd eller naturprodukter fra nettsteder som ikke er registrert hos Direktoratet for medisinske produkter gjør du det på eget ansvar. Du står ofte uten rett til erstatning hvis du får skader på grunn av en medisin du har kjøpt fra et nettsted som ikke er godkjent.

Hvis du kjøper legemidler som er lovlig solgt i Norge og opplever skader som en følge av bruken, er det en forsikringsordning som sikrer deg som pasient.

Felleskatalogen

Har du mistet pakningsvedlegget ditt? På Felleskatalogen finner du oppdaterte, digitale pakningsvedlegg og oversikt over hvilke medisiner som er til salgs i Norge.

Innholdet er levert av Direktoratet for medisinske produkter (DMP)

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) . Kjøp av legemidler i nettapotek. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 5. juli 2023 [hentet fredag 14. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/medisiner/kjop-av-medisiner-pa-internett/

Sist oppdatert onsdag 5. juli 2023