Kjøp av medisiner og kosttilskudd på internett

Bare kjøp medisiner av godkjente, norske nettapotek og nettbutikker. Mange utenlandske nettsteder driver ulovlig salg av medisiner som er falske eller har manglende eller skadelig virkning. Derfor er det ikke tillatt for privatpersoner å importere medisiner pr. post.

Netthandel

Illustrasjon: Shutterstock

En registreringsordning skal sikre at forbrukere får godkjente og trygge medisiner når de handler på nettet. Se Legemiddelverkets oversikt over godkjente nettapotek og nettbutikker i Norge.

Nettapotek

​Du kan bestille reseptbelagte og reseptfrie medisiner fra norske, godkjente nettapotek. Statens legemiddelverk fører tilsyn med at det er trygt å handle i godkjente nettapotek.

Ikke tillatt å importere medisiner til personlig bruk

​Både reseptfrie og reseptpliktige medisiner kan bli stoppet i postsendinger fra utlandet. Selv om du har fått resept av norsk lege for en bestemt medisin gir det ikke rett til å kjøpe tilsvarende medisin på internett fra utlandet. Husk at et produkt kan regnes som medisin i Norge selv om det ikke er slik i landet produktet importeres fra.

Risikabelt å kjøpe medisiner fra utenlandske nettsider

Du tar en stor risiko ved å bestille medisiner, kosttilskudd og naturmidler fra nettsteder som driver ulovlig salg. Overvåkning gjort av amerikanske legitscript.com viser at over 90 prosent av nettapotekene bryter amerikansk lov.

Svært mange av "nettapotekene" driver ulovlig virksomhet og selger produkter med en helt annen virkning enn de påstår. Slike produkter kan mangle virkestoff, dosene kan være for lave slik at du ikke oppnår effekt eller for høye slik at risikoen for alvorlige bivirkninger øker. De kan også inneholde andre stoffer enn deklarasjonen på pakken beskriver, og slike produkter har ført til dødsfall i mange land. Legemidler som selges uten å være kontrollerte av legemiddelmyndighetene er ulovlige.

Kosttilskudd som selges på slike ulovlige nettsteder markedsføres ofte som «trygge», «helt uten bivirkninger», «rene» eller «naturlige». Slike produkter kan inneholde ulovlig tilsatte medisiner med ukjent renhet og ukjente mengder uten at dette er opplyst på pakningen. Det gjelder for eksempel potensmidler og slankemidler. Da får du i deg medisiner uten å vite det, noe som kan gi alvorlige bivirkninger, samt gi uheldige reaksjoner med andre medisiner du bruker.

Ingen forsikring

Hvis du bestiller medisiner over nettet gjør du det på eget ansvar. Får du skader på grunn av en medisin de har kjøpt står du ofte uten rett til erstatning. Medisiner som selges lovlig i Norge omfattes av en forsikringsordning som sikrer pasienten hvis det oppstår skader som følge av bruken.

Hvordan vurdere om nettapotek er ulovlige

Mange nettsteder, ukeblader og aviser forteller om vidundermidler som kan kurere alle mulige lidelser. Dette er som oftest kosttilskudd og medisiner uten dokumentert effekt der mulige bivirkninger underdrives eller ikke omtales. All informasjon om medisiner bør vurderes ut fra kildens troverdighet.

Hvem er avsender?

 • Er det en privatperson eller et firma? Hvilken medisinsk kompetanse har vedkommende, og hvilken egeninteresse kan firmaet ha ved å gi nettopp denne informasjonen?
 • Er firmaet norsk eller utenlandsk? Utenlandske firmaer er underlagt en annen lovgivning enn norske firmaer, og dette kan påvirke blant annet hvilke argumenter det er tillatt å bruke i markedsføringen. I Norge er dette strengere regulert enn i mange andre land.
 • Har du hørt snakk om firmaet før? Kan du finne informasjon om firmaet hos seriøse aktører innen det medisinske området, som for eksempel legemiddelverket.no eller felleskatalogen.no?

Hva er produktet?

 • Har du hørt snakk om "mirakelmidlet" i annen sammenheng, for eksempel i nyhetsprogram på TV eller lest om det i aviser?
 • Revolusjonerende medisiner mot alvorlige sykdommer er store nyheter, som omtales i mange kanaler.
 • Kan du finne informasjon om produktene hos seriøse aktører, som for eksempel Legemiddelverket eller Felleskatalogen?
 • Virker opplysningene troverdige ut fra det du vet om sykdommer og legemidler fra før?
 • Hvorfor selges produktene bare på internett? Trygge legemidler med dokumentert effekt er alltid tilgjengelig via apotek og helsevesenet, ikke bare på internett.

Kjennetegn ved nettsteder som driver ulovlig salg

 • Inneholder ingen kontaktinformasjon som telefon, adresse, kontaktperson eller ansvarlig, men kun e-postadresse.
 • De selger et bredt utvalg av legemidler til svært lave priser.
 • De selger ofte legemidler av typen sterkt smertestillende, sterk sovemedisin, midler mot ereksjonssvikt, slankemidler, antibiotika,  hormonpreparater og dopingmidler. Disse legemidlene kan ikke selges uten resept fra lege i de aller fleste land.

Et annet tydelig tegn på at nettapotek driver ulovlig virksomhet er at de ikke krever resept. Krav til resept gjelder også ved kjøp av reseptbelagte legemidler fra andre land, uavhengig av om du kjøper legemidler i apotek eller via en nettside. For de fleste kjente legemidler som tilbys over nettet er kravet til resept det samme i alle europeiske land. Selv om en person utgir seg for å være lege på en nettside, er ikke det et bevis på at personen er autorisert lege i landet du kjøper legemidler fra.