Sankede blåskjell

Husk å sjekke om det er trygt å sanke skjell i ditt område med Mattilsynets blåskjellvarsel.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Er det trygt å spise blåskjell?

Skjellsanking foregår langs hele kysten og gjennom alle årets sesonger. Under algeoppblomstringer kan det være fare for at skjellene er giftige.

Bruk Mattilsynets blåskjellvarsel for å sjekke om det er trygt å sanke skjell i ditt område. Informasjonen er tilgjengelig på:​

Forgiftninger med bl​​åskjell

​Det finnes mange forskjellige typer alger og mange ulike algegifter (toksiner).

Langs norskekysten forekommer hovedsakelig to typer algegifter:

  • én som gir diarésykdom (DSP)
  • én som påvirker nervesystemet og kan føre til lammelser (PSP).

I tillegg finnes andre varianter, både i Norge og internasjonalt. Et eksempel er azaspiracid-toksiner (AZP), som kan gi kraftige mage- og tarmsymptomer lik DSP. En annen type, ASP-toksiner (Amnesic Shellfish Poisoning), kan føre til hukommelsestap etter inntak, men har så langt ikke forårsaket forgiftning i Norge.

Diarrhetic Shellfish Poisoning (DSP)

​Symptomene oppstår fra 30 minutter til 6 timer etter måltidet, og kan vare i 1 til 3 dager.

Symptomer ved DSP

  • diaré
  • kvalme
  • oppkast
  • magesmerter

Førstehjelp ved DSP

  • Godt med drikke for å unngå dehydrering.
  • Kontakt lege ved kraftige eller langvarige symptomer.

Paralytic Shellfish Poisoning (PSP)

​Symptomene på en PSP-forgiftning kan oppstå innen minutter til noen få timer etter måltidet.

De fleste tilfeller av PSP er lette og vil gå over av seg selv i løpet av 3 til 4 dager. Hos enkelte utvikles økende muskellammelser og pustebesvær som kan være livstruende.

Symptomer ved PSP

  • nummenhet i lepper og i munnen
  • prikking eller nummenhet i fingertupper og tær
  • svimmelhet og utydelig tale
  • muskelsvakhet
  • pustebesvær
  • koordinasjonsproblemer
  • muskellammelser

Førstehjelp ved PSP

  • Ved mistanke om alvorlig PSP-forgiftning, ring 113.

Forgiftninger etter skalldyrmåltider

​Det er først og fremst skjell som er forbundet med forgiftninger, men ved store algeoppblomstringer kan også skalldyr som krabbe inneholde algegifter. Informasjon om det er trygt å spise skjell eller skalldyr finner du hos Mattilsynet.

Ved måltider med skalldyr er det ofte usikkerhet knyttet til fjerning av paven – magesekken til hummer og krabbe. Det anbefales å unngå å spise denne delen, men hvis du likevel skulle få den i deg, er det som regel liten grunn til bekymring. Symptomer begrenser seg vanligvis til milde mage- og tarmplager.

Giftinformasjonen er tilgjengeleg ved behov

22 59 13 00

Døgnopen telefon

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Blåskjell og skalldyrforgiftninger. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 4. september 2025 [hentet tysdag 18. november 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/nn/giftinformasjon/mat-og-drikke/blaskjell-og-krabbe-forgiftninger/

Sist oppdatert torsdag 4. september 2025