Hva er senskader?
Forekomst og risiko for senskader avhenger av mange faktorer. Det kan variere mellom de ulike formene for kreft, hvilken behandling og hvor omfattende behandling man har mottatt. Alder, kjønn og tiden som har gått siden behandlingen, er andre faktorer som kan spille inn.
Senskader etter kreft eller kreftbehandling er ulike helseproblemer, som tretthet, konsentrasjonsvansker og fordøyelsesplager. Senskader defineres som
- bivirkninger eller komplikasjoner som varer i mer enn ett år etter avsluttet kreftbehandling
- bivirkninger og helseplager som sannsynligvis skyldes kreftsykdommen eller behandlingen, og som opptrer ett år eller mer etter avsluttet behandling
Noen kan oppleve at senskader oppstår 20–30 år etter avsluttet behandling. Har du hatt kreft som barn, kan senskadene oppstå så sent som 30–40 år etter avsluttet behandling. Det er behandlende leges ansvar å informere den enkelte om hva som kan komme av senskader – hva som er spesielt med tanke på din diagnose og din behandlingsform.
De fleste vil ikke få alvorlige senskader, men mange vil oppleve noen plager. Senskader kan påvirke livskvaliteten, og noen kan oppleve at senskadene tar stor plass i livet. Det kan være en utfordring for både den som har hatt kreft og de pårørende.
Alvorlige senskader
Det er liten risiko for å få en av de to mest alvorlige senskadene etter kreft.
Informasjon fra Kreftforeningen
Andre senskader
Senskader som ikke er livstruende kan likevel være plagsomme.
Informasjon fra Kreftforeningen