Barnemark

Barnemark i tarmen kan forekomme hos barn, særlig hos småbarn. De vanligste tegnene er ubehag og kløe rundt endetarmsåpningen. Det finnes effektiv behandling, og hele familien bør behandles samtidig for å unngå overføring av smitte.

Hva er barnemark?

Barnemark er små parasitter som holder til i den nederste delen av tarmen, i nærheten av anus. Barnemark kommer ut om natten og legger egg rundt anus. Dette kan føre til intens kløe.

Når man klør seg, får man egg på hendene. Hvis dette kommer i kontakt med munnen og svelges, kan markene klekkes ut på nytt i tarmen.

Barnemark er vanlig, spesielt blant barn i skolealder og hos foreldrene til barna som er smittet. Det kan gi ubehag og kløe, men det er lite sannsynlig at barnemark er skadelig.

Symptomer på barnemark

Barnemark trenger ikke å gi symptomer. Har du symptomer, merkes det best ved kløe rundt anus. Området kan være rødt og har merker som skyldes kløingen. Hos barn som er for små til å si hva som er galt, kan du merke at de er urolige eller sliter med å sove om natten.

Risikofaktorer og forebygging

Barnemark skyldes ikke dårlig hygiene, men det finnes noen forebyggende råd:

  • Vask hendene ofte, spesielt før du spiser eller lager mat
  • Prøv å forhindre at barnet suger på tommelen, biter negler eller klør rundt anus
  • Hold negler korte og rene

Ved behandling av barnemark bør man vaske alt undertøy og sengetøy omgående. Unngå å riste klær og sengetøy før du vasker dem, siden dette kan bidra til spredning av egg.

Utredning og diagnose

Leger kan ofte diagnostisere tilstanden bare ved å høre beskrivelsen av symptomene. Men noen ganger er det nødvendig med en «tape test». Dette betyr at du setter en liten bit av gjennomsiktig tape over huden rundt anus, tidlig på morgenen. Tapen blir senere sjekket under et mikroskop for å se etter mark.

Behandling av barnemark

Den vanligste behandlingen er en dose med mebendazol.

Medisinen gis som tablett eller i en mikstur. Du trenger to doser, med to ukers mellom hver dose. Med den første dosen dør marken, men ikke eggene. Den siste dosen blir gitt etter at alle eggene i tarmen er klekket ut. Mer enn 9 av 10 personer som behandles med to doser av denne medisinen blir kvitt infeksjonen. Bivirkninger er sjeldne, men noen får magesmerter eller diaré.

Fordi barnemark spres lett mellom familiemedlemmer, blir hele familien behandlet samtidig.

Barnemark (BMJ Best Practice). Helsebibliotektet, 2023.

Threadworm(PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2022.

Innhaldet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Barnemark. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 10. november 2023 [henta onsdag 24. juli 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/mage-og-tarm/barnemark/

Sist oppdatert fredag 10. november 2023