Allergi mot egg

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos barn, men de fleste utvikler toleranse for egg når de blir eldre.

Hva er eggallergi?

Har du matallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten. Hvis du har allergi mot egg og må utelate egg fra kostholdet betyr det at det er mange matvarer og matretter du ikke kan spise. Utvalget av ferdigmat blir også begrenset. 

Enkelte reagerer kraftigere på rått egg. De må være spesielt oppmerksomme på matvarer hvor egg ikke er varmebehandlet. Eggepulver/tørre eggprodukter kan også skape allergiske reaksjoner. Er du svært følsom for egg kan du også reagere på stekeos når mat med egg blir tilberedt. 

Både eggeplommen og eggehviten inneholder proteiner som kan gi allergi. Det dominerende proteinet i eggehviten, ovalbumin, er varmefølsomt og endrer struktur ved oppvarming. Derfor tåler noen varmebehandlet, bakt og stekt egg, selv om de reagerer på rått. Andre reagerer på varmestabile eggeproteiner, som ovomucoid, og vil reagere på egg både i rå og oppvarmet form. 

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos barn. De fleste vokser av seg allergien i løpet av barne- eller ungdomsårene. Det er sjelden eggallergi oppstår senere i livet.

Symptomer på eggallergi

De vanligste reaksjonene ved allergi mot egg er: 

  • kløe i munnen 
  • kvalme og oppkast 
  • magesmerter og/eller diaré 
  • kløe i huden 
  • elveblest 
  • hevelse eller forverring av eksem 
  • tett nese og/eller pustebesvær  

I sjeldne tilfeller kan du få en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaktisk sjokk

Personer med eggallergi får ofte en reaksjon etter kort tid. Vanligvis kommer reaksjonen fra noen minutter til opptil en time etter du har spist. Hos noen kan selv små mengder eggeprotein gi en reaksjon.

Utredning

Hvis du tror du er allergisk mot egg kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist.

Behandling og tiltak

Den viktigste behandlingen ved matallergi er å unngå og spise det du er allergisk mot. Det gjelder også mat som inneholder egg som ingrediens.  

Egg finnes ofte i bakverk, majones, sufflé, paier, panerte produkter, og enkelte typer pasta, kjøttprodukter, sauser og desserter. Noen matvarer kan være penslet med egg, for eksempel boller. Kakeglasur kan inneholde rått egg. 

Produkter tilsatt eggepulver inneholder ofte en ganske høy mengde eggeprotein, i tillegg til at eggepulver ikke må ansees som oppvarmet. Skal du ikke varme opp produktet med eggepulver videre, og vet at du reagerer på rått egg, må du unngå dette. 

Er du svært følsom for eggeprotein, er det anbefalt å forvaske bestikk og servise med kaldt vann før du putter det i oppvaskmaskinen. Slik unngår du at proteinene fester seg når de utsettes for varme. Det kan også være nødvendig å bruke en egen stekepanne og vaffeljern som ikke har blitt brukt til egg tidligere.

Medikamentell behandling

Det er viktig å vite hvordan du skal behandle eventuelle allergiske reaksjoner, og få utskrevet nødvendige medisiner fra din lege.

Sjekk ingredienslisten

Merking av allergener i mat blir regulert gjennom matinformasjonsforskriften (lovdata.no), som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av egg. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten om det inneholder egg, uansett hvor liten mengde som er tilsatt i produktet. Dette gjelder også på serveringssteder. 

Egg kan merkes som eggehvite, eggeplomme og eggetørrstoff. Noen tilsetningsstoffer kan være laget av eller inneholde egg, for eksempel albumin, ovalbumin og lysozym (E-1105). Slike produkter skal da være merket med at de inneholder egg.

Kostholdsråd ved eggallergi

Ernæringsmessig er det uproblematisk å ta bort egg fra kostholdet, så lenge du har andre proteinkilder i kosten, som kjøtt, fisk eller melk. 

Eggallergi kan være praktisk vanskelig, særlig siden utvalget av ferdigmat blir en del begrenset.  

Du kan kjøpe eggerstatning i matvare- og helsekostbutikker. 

Astma- og allergiforbundet

23 35 35 35

Kvardagar kl. 09:00 - 14:30

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsamheitssjukdommar.

LHL Astma og allergi

22 79 90 00

Kvardagar kl. 08:30 - 12:00

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi og eksem.

Innhaldet er levert av Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)

Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO). Allergi mot egg . [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 2. mai 2024 [henta tysdag 23. juli 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/matallergi/allergi-mot-egg/

Sist oppdatert torsdag 2. mai 2024