Hveteallergi

Har du hveteallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i hvete.

Det er mulig å ha allergi eller intoleranse mot hvetemel eller andre kornslag uten at diagnosen er cøliaki.

Oppsummering

Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på proteiner i hvete, og er ikke det samme som cøliaki. Det finnes ulike former for hveteallergi. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner forekommer.

Hva er hveteallergi?

Det er flere former for hveteallergi:

  • allergisk reaksjon som kommer etter at du har spist hvete
  • allergisk reaksjon som utløses når du har spist hvete før, og av og til etter, anstrengelse
  • luftveisallergi, også kalt bakerastma, hvor symptomene oppstår etter du har pustet inn melstøv eller fått det på slimhinnene.

Cøliaki er en annen immunologisk reaksjon på glutenproteinet, som blant annet finnes i hvete.

Symptomer på hveteallergi

Allergikere som spiser hvete får som oftest en reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå.

Symptomer på hveteallergi er ofte plager i:

  • mage- og tarmkanalen, for eksempel kløe i munnhulen, kvalme og oppkast, magesmerter og/eller diar​é​,
  • hud, for eksempel kløe, elveblest, hevelse eller forverring av eksem
  • øyne eller luftveier med tett nese og/eller pustebesvær, og kan i sjeldne tilfeller bli en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaksi
  • Ved bakerastma er symptomene begrenset til å kunne gi tung pust og rennende nese (rinitt)

Utredning

Hvis du tror du er allergisk mot hvete, kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist

Behandling

Behandling for matallergi er:

  • å unngå eksponering for matvarer du er allergisk mot
  • å vite korleis du skal behandle eventuelle allergiske reaksjonar
  • å få utskrive nødvendige medisinar til behandling

Kostholdsråd

Har du hveteallergi anbefaler helsemyndighetene at du spiser glutenfri mat. Glutenholdig korn inkluderer hvete, spelt/dinkel, enkorn, emmer, kamut, rug, bygg, havre, korasanhvete, durumhvete og triticale (rughvete).

Merking av allergener i mat reguleres gjennom matinformasjonsforskriften, som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av hvilket kornslag som er brukt, men det er opp til produsenten om ordet gluten angis i tillegg. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten hvilket kornslag som er tilsatt, uansett mengde. Dette gjelder også på serveringssteder.

Kornslagene finner du ofte i mat som inneholder mel, slik som krutonger, brød og bakervarer, kaker, couscous, bulgur, pasta, bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, sauser og supper. Vær oppmerksom på at havre er naturlig glutenfri, likevel blir havreprodukter ofte merket med gluten fordi det i fabrikk kan få spor av gluten fra andre produkter. Hvetestivelse er renset for hveteprotein, og kan brukes av de fleste med hveteallergi eller cøliaki.

I samråd med lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog kan kornsortene havre, bygg og rug prøves ut. Det er relativt mange som tåler havre, men det er vanlig at hveteallergikere også reagerer på bygg og rug. Hvis kornsortene havre, bygg og rug tåles, kan disse benyttes i grøt, brød og lignende.

Kan jeg få støtte til glutenfritt kosthold?

Dokumentert hveteallergi gir rett til grunnstønad for nødvendige ekstrautgifter til spesialdiett. Retningslinjer revideres jevnlig og kan finnes på NAV.no. Du må søke selv, men det kreves dokumentasjon på at diagnosen er stilt av relevant spesialist. Ved hveteallergi skal stønaden vurderes hvert tredje år.

Astma- og allergiforbundet

23 35 35 35

Hverdager kl. 09:00 - 14:30

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsamheitssjukdommar.

LHL Astma og allergi

22 02 68 10

Hverdager kl. 08:30 - 12:00

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi og eksem.

Råd ved matallergi og overfølsomhet

Innhaldet er levert av Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)

Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO). Hveteallergi. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 12. mars 2021 [henta fredag 1. mars 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/matallergi/hveteallergi/

Sist oppdatert fredag 12. mars 2021